Vaříme se skořicí

Skořice (Cinnamomum), kterou běžně používáme jako koření, je vlastně kůrou stromu jménem skořicovník, který roste v jihovýchodní Asii. Skořice je vděčnou kulinářskou surovinou, protože pokrmu dodá nezaměnitelnou vůni i chuť. A my přinášíme několik receptů, v nichž můžete vlastnosti skořice vyzkoušet.

Skořicová zmrzlina

Suroviny: 1 vanilkový lusk, 1/4 l mléka, 6 žloutků, 150 g cukru, 350 g smetany, 2 lžičky skořice

Postup: Lusk vanilky nařízneme a vydlabeme dřeň. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme vanilkovou dřeň i lusk a zahřejeme. Stáhneme z plotny a necháme odstát. Žloutky vyšleháme s cukrem. Z mléka vylovíme vanilkový lusk. Za stálého míchání přiléváme mléko po malých dávkách do žloutkového krému. Směs přelijeme do hrnce na vaření mléka a opět postavíme na plotýnku. Zahříváme, dokud směs nezhoustne, nezapomínáme míchat. Z hrnce přemístíme uvařenou směs do mísy a necháme vychladnout. Často promícháme, aby hmota zůstala hladká a na povrchu se netvořila tuhá vrstva. Ze smetany a skořice ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme ji do základu v míse. Potom směsí naplníme formu. Nejlepší je podlouhlá o objemu asi 1 1/2 l. Formu dáme na 3 hod. do mrazáku. Po vyjmutí z mrazáku ponoříme do teplé vody a zmrzlinu vyklopíme na podnos. Krájíme na plátky. I když to vypadá trochu složitě, příprava trvá zhruba 20 min. (bez těch 30 min. mrazení).

Smažená skořicová palačinka se zmrzlinou

Suroviny: 200 g zmrzliny, 1,6 dl mléka, 50 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 skořicový cukr, olej, ovoce, šlehačka, čokoládový topping. Na obalení: 1,5 dl vody, 100 g strouhanky, 100 g mletých vlašských ořechů, 90 g hladké mouky, 1 vejce

Postup: Na palačinkové těsto promícháme metlou mléko s vejci, skořicovým cukrem a za stálého šlehání přidáváme mouku. Na teflonové pánvi připravíme velmi tenké palačinky, které necháme zcela vychladnout. Do palačinek dáme zmrzlinu, zabalíme ji a necháme v mrazáku asi 20 minut zatuhnout. Z vejce, vody a hladké mouky připravíme obalovací těstíčko. Strouhanku smícháme s ořechy. Palačinky rychle 2x obalíme v těstíčku a ve strouhance a dáme je opět do mrazáku tuhnout. Palačinky rychle smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Hotovou palačinku položíme na papírovou utěrku, aby odsála olej, pak ji rozkrojíme a ihned podáváme s ovocem, kopečkem šlehačky a čokoládovou polevou.

Kuře se skořicí

Suroviny: 1 ks kuřete ? přibližně 1,5 kg, 130 g másla, 1 lžíce soli, 1 lžička pepře, 1 ks citrónu, 1 hrst čerstvé šalvěje, 10 stroužků neoloupaného česneku, 600 ml mléka, 1 ks tyčinky skořice, 2 lžíce oleje

Postup: Troubu předehřejte na 190 °C. Na pekáček dejte máslo a olej. Kuře dobře osolte, zevnitř posypte i pepřem. Dovnitř kuřete vložte šalvěj. Dejte do pekáčku, přidejte nalámanou skořici, stroužky česneku, nastrouhanou citronovou kůru, podlijte mlékem. Pečte 1 hodinu a 20 minut. Podávejte s bramborovou kaší.

Jablečná bábovka se skořicí

Suroviny: 180 g cukru, 3 jablka, 6 lžic mléka, 4 lžíce oleje, 180 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce skořice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce.

Postup: Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Potom přidáme lžíci skořice, olej a mléko. Šleháme. Dále přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkový cukr. Poté přimícháme do pěny vyšlehané bílky. Nakonec vložíme na kostičky nakrájená a oloupaná jablka. Pečeme v předehřáté troubě (180 stupňů) cca 30- 40 min.

http://zivotni-styl.wz.cz