Pomazánky pro každou příležitost

Ve studené kuchyni zaujímají pomazánky jedno z nejpřednějších míst. Můžeme je podávat upravené na všech druzích bílého a tmavého pečiva, na toastech, topinkách, chlebíčcích, můžeme plnit bagety, žemle, poslouží jako náplň čerstvých zelenin, chutné jsou na knackebrotu.

Sladké pomazánky mažeme na různé kupované sladké pečivo, na bílé i tmavé pečivo, piškoty.

Pomazánky vždy ozdobíme lákavou zeleninou, sladké ovocem.

Pomazánky doslova přetékají všemi potřebnými vitaminy a jejich biologická hodnota je vysoká. Příprava netrvá nijak dlouho, není zvlášť náročná, a přitom můžeme vesměs použít běžně dostupné suroviny, někdy dokonce i zbytky různých potravin, které bychom jinak možná nehospodárně vyhodili. Pomazánky můžeme podávat v kteroukoli denní i večerní dobu.

Výhoda pomazánek je, že je lze udělat i do zásoby, uložit je v chladu a použít třeba v případě, že nás zaskočí nečekaná návštěva, nebo když přijdeme pozdě z práce, divadla, kina nebo vycházky.

Důležitou součástí každé pomazánky je koření. Jeho použití je však velmi ošidné a vyžaduje alespoň základní informace a znalosti o jeho vlastnostech.

Druhy známých koření, které se obvykle přidávají do pomazánek

Bazalka: Obvykle se suší, a pak ukládá v uzavřené tmavé nádobě. Čerstvé listy se přidávají do studených jídel, sušená se používá zejména při nakládání zeleniny, při přípravě masa. Vhodná je do pokrmů z vajec, krabů a sýrů.

Celer: Rozeznáváme bulvový, řapíkový a listový. Listy se používají čerstvé i sušené, bulvy zejména čerstvé. Nachází uplatnění v celé řadě pomazánek.

Cibule: Nejrozšířenější druh je cibule kuchyňská, hojně využívaná. Cibule zimní, u nás známá jako sibiřská, se pěstuje hlavně pro šťavnatou nať.

Česnek: Široké využití. S výjimkou vyloženě sladkých jídel se dá použít téměř všude (sušený i čerstvý). Pro docílení silného chuťového účinku nesmíme česnek dlouho tepelně zpracovávat. Je to vůbec nejzdravější koření.

Kmín: Bez kmínu si nedovedeme představit většinu pomazánek z tvarohu, ale i celé řady dalších.

Kopr: Jednoletá bylina, jejíž použití jako koření je omezeno. Vesměs se používá v čerstvém stavu.

Křen: Široké použití - oloupaný a nastrouhaný jako příloha k masu a jiným pokrmům, do omáček a samozřejmě pomazánek, samostatně nebo v kombinaci s jablkem, případně se šťávou z červené řepy.

Nové koření: Kvůli silné vůni se musí používat opatrně. Z pokrmů pak nutno kuličky nového koření vyjmout před podáváním.

Paprika: Několik druhů. Pro účely pomazánek lze úspěšně kombinovat s koriandrem, česnekem, bazalkou, drceným bobkovým listem, saturejkou.

Pažitka: Vysoké využití při přípravě pomazánek nejen jako koření, ale i jako vkusná ozdoba. Nevýhoda: nedá se sušit.

Pepř: Je známo asi 1600 druhů, ale nejrozšířenější je pepř černý, bílý, šedý a hnědý.

Petržel: Dva hlavní druhy - kořenová a listová. Dobře se suší a dlouho si udržuje chuť a vůni. Zelená syrová petržel se používá ke zdobení a dochucení pomazánek.

Pór: Jemnější než cibule, proto se hodí k dochucování celé řady pokrmů, některých druhů pomazánek, i jako náhrada cibule pro ty, kteří ji z různých důvodů nemohou konzumovat.

http://zivotni-styl.wz.cz