Suroviny známé i neznámé

Suroviny známé i neznámé ? pohanka

Suroviny známé i neznámé ? pohanka

Jistě jste se už mnohokrát zamýšleli, jak rozšířit a zpestřit jídelníček, aby všem chutnalo, ale aby jste zároveň vařili zdravě. Chtěli bychom Vám představit jednu často neprávem opomíjenou surovinu ? pohanku.

Suroviny známé i neznámé ? kuskus

Suroviny známé i neznámé ? kuskus

Kuskus (cous cous) je tradiční severoafrickou pochoutkou z tvrdé pšeničné krupice. Je to prakticky tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, proto se jedná o těstovinu. Běžně se kuskus vyrábí z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev. Připravuje se k masům, do salátů nebo i na sladké pokrmy, vaří se v páře a u nás se prodává v obchodech s racionální výživou.

Suroviny známé i neznámé ? artyčoky

Suroviny známé i neznámé ? artyčoky

Artyčoky patří mezi velice zdravou zeleninu. Obsahují látku zvanou cynarin která v lidském organismu chrání játra a celkově omlazuje buňky, pomáhá také na snižování cholesterolu a působí preventivně proti žlučovým kamenům. Dále jsou artyčoky velmi bohaté na vitamíny C a B, karoteny, železo a hořčík. Pro tyto léčivé účinky by měly být artyčoky častým hostem na našich stolech.

Suroviny známé i neznámé ? karob

Suroviny známé i neznámé ? karob

Karob je známý též pod názvem svatojánský chléb. Svatojánský se mu říká proto, že plody karobu podle jedné starodávné legendy s oblibou jedl Svatý Jan. Lusky chutnají jako čokoláda a sladce voní. Dá se koupit především v prodejnách zdravé výživy.

Suroviny známé i neznámé ? liči čínské

Suroviny známé i neznámé ? liči čínské

Liči (Litchi chinensis) je tropický stále zelený ovocný strom, pěstovaný v Asii. Stromy dorůstají do výšky 6 - 12 metrů a dožívají se až 300 let. Kvetou a rodí na konci větviček, které se při sklizni odlamují. Stromy jsou poměrně vysoké, ale řezem se kvůli sklizni udržují na výšce pět až šest metrů.


Zpět na přehled seriálů