Zdravá výživa

Vaříme se skořicí

Vaříme se skořicí

Skořice (Cinnamomum), kterou běžně používáme jako koření, je vlastně kůrou stromu jménem skořicovník, který roste v jihovýchodní Asii. Skořice je vděčnou kulinářskou surovinou, protože pokrmu dodá nezaměnitelnou vůni i chuť. A my přinášíme několik receptů, v nichž můžete vlastnosti skořice vyzkoušet.

Vaříme z pomerančů

Vaříme z pomerančů

A máme tu další sbírku receptů, v nichž tentokrát použijeme pomeranč. Jde o ovoce lahodné a zároveň výrazné a stejné vlastnosti si zachovají i pokrmy z nich připravené.

Příděl vitamíniů v zimě najdete v sušeném ovoci

Příděl vitamíniů v zimě najdete v sušeném ovoci

Zima je období, kdy naše tělo potřebuje co nejvíce vitamínů, zároveň je ovšem konzumace ovoce nižší, než v ostatních ročních obdobích. Tento nedostatek může nahradit ovoce sušené.

Vaříme z mandarinek

Vaříme z mandarinek

Zimní čas je, mimo jiné, obdobím hojného dovozu mandarinek. Chceme-li si během dlouhých večerů zaexperimentovat s tímto ovocem v kuchyni, můžete si vybrat z naší nabídky receptů.

Vaříme z banánů

Vaříme z banánů

Banány jsou další druh tradičního ovoce, s nímž se setkáváme téměř denně. Málokdy nás ale napadne použít banány jako surovinu pro vytvoření nějaké speciality v kuchyni. Dnes to můžeme díky malé sbírce receptů změnit.

Vaříme z hroznového vína

Vaříme z hroznového vína

Hroznové víno je ovoce, které obvykle konzumujeme bez jakýchkoliv úprav. Působí i chutná svěže. Stejně ale chutnají jídla, která z hroznového vína připravíme. Několik zajímavých dnes přinášíme.

Vaříme z dýně

Vaříme z dýně

Použití dýně v je v mnoha českých kuchyních věcí téměř neznámou. A přitom speciality z dýně mohou mít skvělou, netradiční chuť, která může naše chuťové pohárky jen obohatit.

Vaříme z jeřabin

Vaříme z jeřabin

Jeřabiny jsou nepříliš rozšířenou podzimní plodinou. Přitom jde o pochoutku veskrze zdravou a velmi chutnou. Naše dnešní recepty spojují právě jeřabiny.

Vaříme z hrušek

Vaříme z hrušek

K podzimu patří hrušky neodmyslitelně a pochoutky z nich připravené bývají lahodné a posilují imunitu. Zkuste některý z dnešních receptů, kde mají hrušky hlavní slovo.

Vaříme z hub

Vaříme z hub

Houby jsou na podzim častou surovinou našich kuchyní. Dnešní sbírka receptů z hub, jak doufáme, rozšíří vaše obzory. Nabídne totiž méně tradiční houbové jídla.

Vaříme z jablek

Vaříme z jablek

Jablka patří mezi ovoce vesměs blahodárné pro organismus. Vzhledem k všeobecné dostupnosti máme tendenci je podceňovat. Aby tomu tak nebylo, přinášíme vám dnes sbírku šesti receptů, v nichž jsou společným jmenovatelem právě jablka.

Vaříme ze švestek

Vaříme ze švestek

Švestky jsou významným zdrojem vitamínů B a E. Mají také zásobu minerálů, například vápníku, fosforu, železa a draslíku. Podporují tvorbu krve a starají se o zdraví vlasů, nehtů, zubů a kostí. Pojďme si tedy dát švestky v podobě báječných koláčů na které vám přinášíme recepty.

Vaříme z cukety

Vaříme z cukety

Když mluvíme o cuketě, můžeme používat samá superlativa ? má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí a pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu i dny. Dnes proto přinášíme sadu receptů z této zeleniny.

Sladké dobroty s cereáliemi

Sladké dobroty s cereáliemi

Pojďte si s námi připravit moučníky, které obsahují cereálie. Ty jsou důležitým zdrojem naší energie. Mají velké množství vlákniny, sacharidů, vitamínů a jiných látek, které prospívají našemu zdraví.

Příprava čaje ? doba louhování

Příprava čaje ? doba louhování

Nedávno jsme si řekli něco o tom, jak správně připravit různé druhy čaje z hlediska teploty. Podstatný vliv na kvalitu čaje má ale i doba louhování.

Příprava čaje ? teplota vody

Příprava čaje ? teplota vody

Vzhledem k tomu, že různé druhy čajů se pěstují v odlišných podmínkách a vyžadují rozdílné procesy zpracování, je nutné pro rozvinutí jejich jedinečné chuti a aroma zajistit optimální teplotu vodu při jejich vaření.

Bylinné čaje III. ? čaj z červené řepy

Bylinné čaje III. ? čaj z červené řepy

Bylinný čaj můžeme připravit i z červené řepy. Přestože jde o čaj poměrně netradiční a nepříliš rozšířený, náš organismus jeho konzumaci jen a jen přivítá.

Bylinné čaje II. ? zázvorový čaj

Bylinné čaje II. ? zázvorový čaj

Bylinné čaje jsou už od dob našich prababiček používány jako všemocný lék proti mnoha nemocem, které nás trápí po celý rok. Dnes si povíme něco o čaji ze zázvoru, červené řepy a o čajích na cholesterol a urologickém.

Osvěžující koktejly

Osvěžující koktejly

Letní horké dny a koktejly patří k sobě. Pojďte si zkusit nějaké to letní koktejlové osvěžení připravit sami doma.

Bylinné čaje I.

Bylinné čaje I.

Málokoho alespoň jednou za čas nezačne škrábat v krku, trápit rýma a kašel. A právě čaje z léčivých bylinek nám mohou pomoci k uzdravení.

Ovocný čaj rakytníkový

Ovocný čaj rakytníkový

Rakytníkový čaj má výrazný čisticí účinek. Rakytník podporuje obranyschopnost organismu, napomáhá jeho detoxikaci, příznivě působí na funkci jater, žaludku a ledvin.

Oolong ? čaj květinové vůně

Oolong ? čaj květinové vůně

Čaj oolong patří mezi poměrně vzácné druhy čaje, ve světové produkci je zastoupen pouze dvěma procenty, a to především na Thaiwanu a v Číně. Od černého a zeleného čaje se liší stupněm fermentace.

Kešu oříšky

Kešu oříšky

Kešu oříšky (Anacardium occidentale) jsou plodem ledvinovníku, který pochází z Jižní Ameriky. Ledvinovník poskytuje jedlé nažky, které se nachází v nepravém plodu. Tomu se říká ?kešu jablko?.

Šoulet

Šoulet

Šoulet je pokrm židovské kuchyně připravený ze směsi zapečeného masa, krup a fazolí s kořením. V jidiš se šoulet vyslovuje čolent. Slovo pochází ze středověkého francouzského chaud-lent čili pomalé ohřívání.

Citronová šťáva a její léčebné účinky

Citronová šťáva a její léčebné účinky

Citron je ovoce, které lidstvo ve výživě využívá již odedávna. Citronovníky rostly již před čtyřmi tisíci lety ve starověkém Babylonu. V antice se označovaly jako malus, tedy jablko (nazývaly se tak všechny plody, které byly svým tvarem podobné jablkům). Ve starověku se nejprve používaly jen při obřadech a pohřbech, později byly zjištěny léčebné účinky jejich šťávy.

Zdravé mlsání ? ovesné vločky

Zdravé mlsání ? ovesné vločky

V době bronzové se oves na polích vyskytoval jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž se nechali inspirovat Germáni a Keltové.

Pomerančová kůra

Pomerančová kůra

Pomeranče se mohou snadno přepravovat a skladovat, takže jsou u nás dostupné celoročně. Jsou cenné nejen díky chutné dužnině. Celou řadu příznivých účinků má také pomerančová kůra, která se využívá jako koření.

Zdravé klíčky

Zdravé klíčky

Klíčená semena obilovin a luštěnin jsou nutričně hodnotnou potravinou s vysokým obsahem minerálních látek a vitaminů.

Zvěřina

Zvěřina

Zvěřina je maso, které pochází z divoce žijících zvířat nebo pěstovaných volně v oborách. Zvěřinové pokrmy, které byly v dávné minulosti významným zdrojem lidské obživy v českých zemích, mají dlouhodobou tradici zejména v zimním období.

Cikorka

Cikorka

Cikorka je používaná jako náhražka kávy, vyrábí se z praženého drceného kořene čekanky (Cichorium). Na rozdíl od kávy však cikorka neobsahuje kofein, a tudíž je vhodná i pro děti a kojící matky. Jak barva, tak aroma je kávové.

Tortilla ? kukuřičná placka

Tortilla ? kukuřičná placka

Tortilla je vyráběna jihoamerickými (mexickými) indiánkami již po tisíce let stále stejným způsobem. Je to i dnes oblíbený "chléb" na americkém kontinentě. Základní surovinou jsou kukuřičná zrna. Kukuřice tvoří podstatnou část objemu potravy velké části Mexičanů a domorodí obyvatelé dokážou vyžít po dny i týdny pouze s ní.

Kombucha

Kombucha

Kombucha je měkká, rosolovitá, houbovitá hmota, tzv. "houba kombucha". Podobá se plochému, gumovému, nahnědlému plátku a vypadá téměř jako hustý, mastný lívanec. Nepatří mezi houby, jedná se o symbiotickou kolonii kvasinek a bakterií.

Není ocet jako ocet

Není ocet jako ocet

Ocet je všeobecně známá pochutina, která nechybí v žádné kuchyni. Vzniká alkoholovým kvašením a jeho nejčastěji používaná forma obsahuje asi 5?10 % kyseliny octové. Ve světě se ale požívá mnoho druhů tohoto ochucovadla, které se kraj od kraje liší. Pojďme si některé představit.

Tvarohové recepty

Tvarohové recepty

Tvaroh je poměrně běžná kuchyňská surovina ? jde o bílý nezrající sýr tuhé konzistence, který vzniká srážením mléčných bílkovin. V kuchyni je pravým požehnáním. Dnes vám přinášíme několik receptů, které jsou na této pochoutce založeny.

Pár receptů pro bezlepkovou dietu

Pár receptů pro bezlepkovou dietu

Nesnášenlivost k lepku, neboli celiakie je nepříjemnou diagnózou, která do velké míry omezí jídelníček postiženého. Dnes přinášíme několik receptů pro ty, kteří museli lepek ze svého jídelníčku vyřadit.

Teplé nápoje pro děti

Teplé nápoje pro děti

Jak jsme minulý týden slíbili, přinášíme druhou sbírku receptů na teplé zimní nápoje. Ta dnešní je ovšem určena výhradně dětem.

Zeleninové saláty

Zeleninové saláty

Naše tělo potřebuje vitamíny a minerály, aby odolalo virózám, nachlazení a chřipkám, které nám v zimě hrozí. Dostatečné množství těchto látek je převážně v zelenině a ovoci, z nichž se dá připravit spousta výborných salátů.

Teplé nápoje pro zahřátí

Teplé nápoje pro zahřátí

Pořádná zima je konečně tu a s ní přijdou k chuti i zahřátí tradiční teplé nápoje. Připravili jsme pro vás několik receptů. Dnes jsou to nápoje alkoholické, tak jistě nemusíme upozornit, že jsou určeny pouze pro starší 18 let a že by se to s jejich konzumací nemělo přehánět.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) je jednou z nejstarších rostlin na Zemi. Je totiž velmi odolný vůči klimatickým změnám, kterých přečkal víc než dost. Jeho účinky na organismus znali již staří Číňané před více než pěti tisíci lety a můžeme je využívat i my dnes.

Silvestrovské koktejly

Silvestrovské koktejly

V minulých receptech jsme se vás snažili inspirovat k netradičním silvestrovským mňamkám, dneska jsou na pořadu koktejly. V našem výběru najdete několik návodů, kterými můžete zapůsobit. Chcete-li silvestrovskou společnost přímo ohromit, nezapomeňte si pořídit šejkr a předem si nacvičit několik efektů.

Silvestrovské recepty

Silvestrovské recepty

Další dávka tématických receptů se týká Silvestru, který už klepe na dveře. Chcete obohatit občerstvení na vašem stole něčím novým, a překvapit tak své přátele? Račte si vybrat.

Vánočka

Vánočka

Co by to bylo za Vánoce bez vánočky? Tohle pletené sladké pečivo chutná snad úplně všem. Na nadcházející svátky se můžeme zásobit v obchodech potravin, není ale nad domácí vánočku, která provoní celý byt už při pečení. Přinášíme vám tři recepty, u prvního z nich najdete i postup pletení.

Brokolice v kuchyni

Brokolice v kuchyni

Brokolice je jakousi přechodnou formou mezi květákem a kapustovitou zeleninou. Brokolice je k dostání po celý rok. Její příprava v kuchyni je velmi snadná a rychlá.

Měření cholesterolu

Měření cholesterolu

Měření cholesterolu je v poslední době čím dál důležitější věc. Vliv cholesterolu na zdravotní stav je značný a zejména ve vyšším věku bychom se měli hlídat a absolvovat měření alespoň jednou ročně, od padesáti let věku častěji. Jaké tedy máme možnosti, chceme-li se hladinu cholesterolu dozvědět?

Medovina

Medovina

V nadcházejícím podzimním čase a sychravém počasí přijde k chuti jeden starobylý nápoj ? medovina. Můžeme ji ochutnat zejména na trzích, kde se podává teplá, takže nás v chladnějších dnech příjemně zahřeje.

Zmrazování ovoce a zeleniny

Zmrazování ovoce a zeleniny

Zmrazování je nejrychlejší a nejšetrnější způsob konzervování. Při správném zmrazení si ovoce a zelenina zachovávají vyšší výživnou hodnotu než při nakládání nebo sterilizaci.

Fenykl sladký

Fenykl sladký

Fenykl sladký (Foeniculum vulgare var. azoricum) je původem ze Středomoří. Dříve rostl jako divoká rostlina, z které byl vypěstován fenykl pro léčivé účely a jako kořeninová zelenina.

Jablečný ocet

Jablečný ocet

Ocet z jablečné šťávy se vyrábí kvašením šťávy z celých čerstvých jablek. Nepasterovaný jablečný ocet si uchovává veškeré hodnoty a látky skryté v jablkách. Je dobrým dochucovadlem. Obsahuje hodnotné enzymy vzniklé v průběhu fermentace.

Příprava houbových pokrmů

Příprava houbových pokrmů

Po houbařské procházce, kdy máme plné košíky, nastává otázka jak s houbami naložit a jaké jídlo z nich přichystat. My vám přinášíme několik rad jak připravit pokrmy z hub.

Miso pasta

Miso pasta

Miso pasta vzniká fermentací sójových bobů a soli. Jednotlivé druhy miso mohou být doplněné obilovinami.

Salátové zálivky

Salátové zálivky

Saláty patří mezi oblíbená jídla všech, kteří vyznávají zdravý životní styl. Jsou to jídla lehká, málo kalorická, obsahují velké množství vitaminů i minerálů. Jejich chuť můžeme velmi ovlivnit zálivkou.

Jedlé kaštany

Jedlé kaštany

Kaštanovníky a z nich pocházející jedlé kaštany jsou jednou z nejstarších užitkových plodin vůbec. Kaštany byly známy už v období neolitu. Daří se jim ve středomoří, u nás se s nimi můžeme setkat na jižní Moravě. Jsou každoroční podzimní pochoutkou a opečené prodávají se na vánočních trzích.

Sladovit

Sladovit

Dnes si představíme jedno z alternativních sladidel pro ty, kdo z jakýchkoliv důvodů nemohou nebo nechtějí používat běžný cukr. Je to sladidlo naprosto přírodní ? sladovit.

Ledový čaj

Ledový čaj

Ledový čaj patří k oblíbeným osvěžujícím nápojům. Můžeme ho připravit ze všech černých, zelených a ovocných čajů. Hodí se také čaj rooibos.

Umeboshi ? japonské švestičky

Umeboshi ? japonské švestičky

Umeboshi jsou nakládané plody (švestky) ovocného stromu ume. Obvykle jsou kulaté a mají hladký až velmi scvrklý povrch. Původně pocházejí z Číny, ale lepší a kvalitnější jsou japonské, protože tam rostou na specifických půdách a klimatu a obsahují více přírodních kyselin a minerálů.

Tempeh

Tempeh

Tempeh je sójový sýr prorostlý bílou plísní. V Indonésii patří mezi tradiční jídlo. Je velmi lehce stravitelný a můžeme ho zařadit do výživy malých dětí i dospělých, nemocných a také u vrcholových sportovců.

Pitný režim v létě

Pitný režim v létě

Pro doplňování tekutin se vžil pojem pitný režim. Voda tvoří podstatnou část lidského těla (60 % u dospělých a až 75?80 % u dětí). Pomáhá nám, kromě celé řady jiných funkcí, regulovat tělesnou teplotu, a zabraňuje tak přehřívání našeho organizmu (úpal).

Vejce v našich obchodech

Vejce v našich obchodech

Vejce jsou velmi důležitou mnohostrannou potravinou. Zdravý dospělý člověk by měl sníst 3?4 vajíčka za týden. Jedno vejce pokryje 15% denní spotřeby bílkovin. Výživné látky, které se ve vejcích vyskytují, může lidský organismus využít téměř z 95 %.

Ovocné čaje

Ovocné čaje

Ovocné čaje jsou směsí drobných kousků vybraného ovoce, s nádechem přírodního aroma. Neobsahují žádný přidaný cukr, žádný tein, kofein ani jiné povzbuzující látky. Jsou vhodné pro celou populaci, především pro děti.

Tabasco omáčka

Tabasco omáčka

Tabasco je zhuštěná pikantní omáčka vyráběná především z papriky křovité (Capsicum frutescens). Tato paprika se používá jako přísada do nakládané zeleniny, k masu, rybám, mušlím, do polévek, omáček a vaječných a zeleninových jídel.

Mascarpone

Mascarpone

Mascarpone je jemný italský smetanový krém, který vznikl jako vedlejší produkt při výrobě sýra. Ačkoliv je původem z Lombardie (region na jihu Itálie), dnes je jeho výroba rozšířena po celé Itálii.

Želatina

Želatina

Želatina je produkt přírodního původu a je zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Želatina má velmi podobné složení aminokyselin jako náš ?lidský? kolagen. Je proto vhodným zdrojem těchto aminokyselin a působí na zlepšení regenerace našeho vlastního kolagenu.

Propolis ? včelí tmel

Propolis ? včelí tmel

Propolis neboli včelí tmel je látkou používanou od dob egyptských faraónů, staří Egypťané ho používaly k léčbě a při mumifikaci.

Alergie na potraviny

Alergie na potraviny

Stále více lidí alergicky reaguje na určité potraviny. Pojem alergie zavedli v roce 1906 lékaři Clemens von Pirquet a Béla Schick. Jednoduše lze podstatu alergie vyjádřit slovem přecitlivělost.

Sladkovodní kuchařka

Sladkovodní kuchařka

Hledáte rady pro výběr a nákup ryb, pro jejich přípravu před vařením i pro vaření? Potřebujete vědět, jak rybu usmrtit, vykuchat a zbavit šupin, jak ji naporcovat, jaká příprava jejímu masu svědčí nejvíc a které koření se k němu nejlépe hodí? Chybí vám originální, nápadité, ale přitom rychlé recepty pro vaření z ryb?

Salak ? hadí ovoce

Salak ? hadí ovoce

Dnes si představíme další netradiční druh ovoce ? salak. Pro Evropany je stále poměrně vzácné, přestože v posledních letech se občas na trhu objeví. Není taky divu, pochází zdaleka.

Houba shiitake

Houba shiitake

Houba shiitake (někdy se také setkáme s názvem shitake) pochází z jihovýchodní Asie. Traduje se o ní, že je příčinou dlouhověkosti Japonců. Proslavila čínskou i japonskou kuchyni.

Cheesecake

Cheesecake

Cheescake je velmi lahodný sýrový dort, který potěšil a potěší chuťové buňky nejednoho labužníka. Existuje nespočet variant jeho přípravy, z podstaty totiž dává velký prostor pro improvizaci.

Rokfór

Rokfór

Rokfór je ovčí sýr světového jména. Náleží k polotvrdým sýrům v kategorii plísňových sýrů. O tom, jak došlo k vynalezení rokfóru, vypráví dávná legenda. Podle ní jeden mladý ovčák, hlídající ovce na kopci Combalou, zapomněl žitný chléb s ovčím sýrem v jedné z tamních jeskyní, do níž se uchýlil s ohnivou černovlasou dívkou. Po pár měsících svačinu opět našel ? jen sýr i chleba byly protkány modrými žilkami plísně.

Portské víno

Portské víno

Portské je sladké červené víno, alkoholizované přídavkem malého množství vinného destilátu. Pochází z Portugalska a jeho název je odvozen od města Porta, kde se uskladňuje v sudech, stáčí do lahví a následně je prodáván dále do Portugalska, Evropy i zbytku světa.

Bouquet garni

Bouquet garni

Bouquet garni [buke garny] je směs bylin a koření, které se vkládají k vyvaření nebo vylouhování do rozličných vývarů a polévek. V doslovném překladu znamená "kompletní kytička".

Jidášovo ucho

Jidášovo ucho

Černá houba, která je v asijské kuchyni nepostradatelnou ingrediencí. Je ceněná pro svou křupavost a pevnou konsistenci. Zvláštní jméno této houby pochází z pověsti, že byla poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil biblický Jidáš.

Gouda

Gouda

Gouda je žlutý holandský sýr pojmenovaný podle města Gouda poblíž Rotterdamu. Řadí se do skupiny polotvrdých sýrů, i když stará gouda má blíže k parmazánu. Může být tak tvrdá, že kůra se dá odříznout jen pilkou a vnitřek se musí místo krájení lámat.

Tokajské víno

Tokajské víno

Ze všech zemí střední Evropy se právě Maďarsko může pochlubit víny skutečně světové kvality. Tokajská oblast se rozkládá podél maďarské a slovenské hranice. Větší část leží na maďarském území.

Sójový sýr tofu

Sójový sýr tofu

Tofu se do Evropy rozšířil z Číny. Vyrábí se rozemletím uvařených sojových bobů, ze kterých se vylisuje sojové mléko, které se pak sráží nerostným syřidlem (solí Nigari). Je oblíbenou pochoutkou vegetariánů a těch, kteří se zajímají o zdravou výživu.

Sušená syrovátka

Sušená syrovátka

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu. Sušená syrovátka je bílý prášek, který v kombinaci s vodou (zpravidla horkou) rychle vytvoří chutný nápoj hodně podobný mléku.

Sezamový olej

Sezamový olej

Sezam je jedna z nejstarších rostlin pěstovaných člověkem. Léčivé vlastnosti sezamu byly zaznamenány již na staroegyptských papyrech, tradiční japonská medicína rovněž připisovala sezamu řadu léčivých schopností.

Kozí mléko

Kozí mléko

Kozí mléko má příznivé účinky na lidský organismus, tento poznatek byl znám již ve starověku. Kozí mléko sloužilo v některých náboženstvích jako oběť slunci. Jedná se o čistý přírodní produkt, který je pro svou velkou výživnou hodnotu a snadnou stravitelnost velmi ceněn a užíván po staletí na celém světě.

Čerstvé zeleninové šťávy

Čerstvé zeleninové šťávy

Čerstvé šťávy ze zeleniny vynikají především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek.

Kvásek a kváskový chléb

Kvásek a kváskový chléb

Kváskový chléb se peče už asi 5000 let. Z počátku se zřejmě jedla zrnka obilí jako obilná kaše. Buď se zrnka obilí drtila ? mlela mezi kameny ? nebo se ještě předtím pražila. Při smíchání s vodou kaše kvasila a při ohřevu na ohni vznikly nadýchané (nakvašené) placky ? chléb.

Koření v kuchyni ? 9. díl ? vanilka, yzop, zázvor

Koření v kuchyni ? 9. díl ? vanilka, yzop, zázvor

Dnes zakončíme náš seriál o koření. Seznámili jsme se v něm blíže s mnoha tradičním i netradičními druhy, které dodávají naším pokrmům tu pravou chuť i vůni. Výčet zakončí vanilka, yzop a zázvor.

Tavené sýry

Tavené sýry

Tavený sýry jsou nejmladší skupinou sýrů. Začaly se vyrábět až na začátku minulého století. Nevznikly náhodným objevem, ale byly plánovitě vyvíjeny. Cílem bylo získat trvanlivý sýr schopný skladování a transportu, který si zachová neměnnou konzistenci.

Spotřební koš

Spotřební koš

Možná se vám stalo, že vaše školou povinné dítko mělo výhrady ke stravování ve školní jídelně. Třeba jste mu dali zapravdu a sami se podivili, proč že je složení jídelníčku právě takové, jaké je. Podívali jste se ale na věc i z druhé strany? Čím se musí řídit vedoucí školních jídelen? Jednou z jejich základních povinností je dodržovat tzv. spotřební koš.

Zelený čaj 2

Zelený čaj 2

Zelený čaj lidé poprvé ochutnali v Evropě až počátkem sedmnáctého století. Bylo to ? jak jinak ? z Číny. První nadšení ale rychle opadlo a po několik staletí měl na našem kontinentu drtivou převahu čaj černý. Až v posledním desetiletí dvacátého století se začala situace obracet a popularita zeleného čaje strmě stoupá ? díky jeho vlastnostem zcela právem.

Perník

Perník

Perník znali lidé již v době, kdy znali med, mouku a oheň. Perníkářství v pravém slova smyslu je doloženo ve Středomoří, už staří Řekové používali perníkové pečivo při různých slavnostních příležitostech nebo jako obětní pečivo.

Koření v kuchyni ? 8. díl ? skořice, šafrán, tymián

Koření v kuchyni ? 8. díl ? skořice, šafrán, tymián

Ani v předvánočním čase nechybí pravidelný díl našeho seriálu o koření v kuchyni. Dnes si představíme druhy poměrně známé a používané. Na řadě je skořice, šafrán a tymián.

Tapas

Tapas

Tapas je název pro španělské chuťovky. Ve španělských restauracích se tradičně podávají různé druhy pikantních slaných drobností na malých talířcích, k tomu patří sklenka vína.

Koření v kuchyni ? 7. díl ? nové koření, paprika, pepř

Koření v kuchyni ? 7. díl ? nové koření, paprika, pepř

Nové koření, paprika a pepř ? to jsou tři druhy koření, s nimiž se seznámíme v dnešním díle pravidelného pátečního seriálu. Jde vesměs o koření dobře známá, proto je v žádném případě nemůžeme opomenout.

Bambusové výhonky

Bambusové výhonky

Bambus je pro nás exotická zelenina, ale v jižní Číně a okolních zemích pravidelná součást jarní kuchyně. Vlastně jsou to rašící výhonky gigantických trav rodu Bambusa, rostoucí v různých částech tropické a subtropické Asie, ale i Afriky a Ameriky.

Camembert

Camembert

Camembert, dnes mezinárodní měkký sýr, který se vyrábí v mnoha zemích světa, pochází z Normandie. Tento druh sýra je lehký, krémový s příjemnou vůní.

Koření v kuchyni ? 6. díl ? koriandr, kurkuma, muškátový ořech a květ

Koření v kuchyni ? 6. díl ? koriandr, kurkuma, muškátový ořech a květ

Je tu opět pátek, kdy vás tradičně seznamujeme se třemi druhy koření, jimiž můžete obohatit a zpestřit vaše jídla. Dnes jsou na řadě koriandr, kurkuma a muškátový ořech a květ.

Lněná semínka

Lněná semínka

Len (Linum usitatissimum) je prastará kulturní plodina pocházející z Asie. Je to středně vysoká bylina s rovným štíhlým stonkem, bleděmodrými květy a plodem -tobolkou, která obsahuje drobná, lesklá, hnědá semínka, oválného tvaru a ořechové příchuti. Existují i odrůdy se světlejším semenem ? tzv. zlatý len.

Koření v kuchyni ? 5. díl ? jalovec, kardamom, kmín

Koření v kuchyni ? 5. díl ? jalovec, kardamom, kmín

Druhů koření, které jsme vám představili, je již pěkná řádka. Dnes ji rozšíříme o další více či méně známé rostliny, které dodávají našemu jídlu tu správnou chuť. Bude to jalovec, kardamom, kmín kořenný a kmín římský.

Koření v kuchyni ? 4. díl ? fenykl, galgán, hořčice, hřebíček

Koření v kuchyni ? 4. díl ? fenykl, galgán, hořčice, hřebíček

Čtvrtý díl našeho seriálu o koření představuje hned čtyři druhy ? aromatický fenykl, galgán s citrusovým nádechem, známou i neznámou hořčici a nepostradatelný hřebiček.

Sezam

Sezam

Sezam (Sesamum Indicum) je tropická jednoletá bylina pěstovaná pro svá olejnatá semínka. Dosahuje do výšky 80 až 200 cm a je porostlá jemnými chloupky. Kvete bíle až růžově. Plody obsahující malá, žlutohnědá, 2 mm dlouhá semínka, která jsou velmi podobná lněným semínkům. Sezamová semínka nebývají vždy pouze bílá, vyskytují se také hnědá a černá.

Čaj Honeybush

Čaj Honeybush

Honeybush neboli medový keř je příbuzný oblíbeného afrického čaje rooibos. Jeho chuť je sladší, lahodně medová. Pochází z Jihoafrické republiky. Získává se z keřovité rostliny rodu Cyclopia.

Koření v kuchyni ? 3. díl ? bazalka, bobkový list, chilli

Koření v kuchyni ? 3. díl ? bazalka, bobkový list, chilli

Bazalka, bobkový list a chilli ? to jsou tři druhy koření, bez nichž si dobrá kuchařka nedovede přípravu jídel představit. Povíme si o nich v dnešním díle.

Ementál

Ementál

Ementál jako první začali vyrábět ve Švýcarsku. Vznikl v údolí Emmme (odtud název Ementál). Kdysi to byl ryze horský sýr, který se v letních měsících dělal ručně v alpských salaších. Ale až do 16. století neměly ementálské sýry s dnešními bochníky mnoho společného.

Koření v kuchyni ? 2. díl ? anýz, badyán, asa

Koření v kuchyni ? 2. díl ? anýz, badyán, asa

V dnešním dílu povídání si podrobněji představíme první trojici druhů koření, které má každá správná hospodyňka vždy při ruce. Jde o anýz, badyán, a asu.

Koření v kuchyni ? 1. díl ? úvod

Koření v kuchyni ? 1. díl ? úvod

Koření jsou rozmanité části domácích i cizozemských rostlin ? semena, kořeny, listy, kůra, poupata, bobule a další plody, které obsahují vonné i příjemně chutnající látky. Používají se k ochucování pokrmů.

Kozí sýr

Kozí sýr

Největším výrobcem kozích sýrů je Francie, kde se vyrábí přibližně 400 druhů, dále jsou to Španělsko, Itálie, Švýcarsko nebo Nizozemsko.

Hroznové víno

Hroznové víno

Čerstvé hrozny patří k našemu nejzdravějšímu sezónnímu ovoci. Réva vinná je vytrvalá liána, jejíž původ už dnes nikdo nedokáže přesně určit. Byla známá už v prehistorické době, od nepaměti se pěstovala v Malé Asii a na Kavkaze.

Agar-agar

Agar-agar

Agar (též kanten) je získávaný z mořských řas ? chaluh. V Indii je známý jako "čínská tráva". Jeho využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu. Samotné slovo agar pochází z malajského slova ?agar-agar?, což znamená želé.

Mořská řasa nori

Mořská řasa nori

Tato mořská řasa pochází z Japonska. Tam také najdeme nori té nejvyšší kvality. Roste na sítích v pobřežních vodách. Má vynikající účinky na lidský organismus a jako doplněk stravy ji lze jen doporučit.

Sója

Sója

Sója (glycine soja) patří mezi luštěniny stejně jako hrách a fazole. Řadí se mezi teplomilné rostliny a z důvodu dlouhého vegetačního období a potřeby tepla se v našich klimatických podmínkách pěstují jen keříčkovité odrůdy.

Brynza

Brynza

Brynza (z rum. brânză) je měkký, míšený a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýru. Vyrábí se téměř na celém území střední a východní Evropy, není to jen výsada Slovenska. Brynza pochází z Rumunska a k nám se dostala právě přes Slovensko zhruba před 600 lety během tzv. valašské kolonizace.

Pažitka

Pažitka

Rostla na zahrádkách našim prababičkám, babičkám a ani dnes se bez ní dobrá kuchařka neobejde. Česnek pažitka (Allium schoenoprasum), jak zní její správný název, dodá v šikovných rukou jídlu originální chuť a dokáže ho nezaměnitelně zpestřit.

Pizza

Pizza

Pizza je pro nás všechny zcela běžné jídlo. V hypermarketu má pro sebe obvykle vyhrazen celý mrazící box. A v pizzeriích si můžeme vybrat z nepřeberného spektra chutí a přísad. Než se ale úroveň pizzy dostala na tu dnešní, prošla dlouhým vývojem.

Sušíme ovoce

Sušíme ovoce

Sušené ovoce je vynikající náhradou sladkostí. Proto si povíme jak správně ovoce sušit, a tak si připravit zdravé mlsání pro zimní večery.

Nugát

Nugát

Dnes je čas na mlsání. Nugát je pochoutka, která nenechá chladným žádného labužníka. Na jazyku se doslova rozplývá, a kdo ochutnal, těžko dokáže při další příležitosti odolat. Ale pozor by si ale měli dát ti, kteří hlídají počítají kalorie ? nugát je kalorický opravdu hodně.

Čedar

Čedar

Čedar (anglicky Cheddar) je tvrdý sýr pocházející a tradičně vyráběný v jihozápadní Anglii přibližně od roku 1170. Z původního kozího a ovčího mléka se přešlo na výrobu z kravského mléka.

Letní nápoje, které vás zchladí

Letní nápoje, které vás zchladí

V létě se mnohem častěji než jindy sháníme po nápojích, které nás dokážou osvěžit. V tomto článku vám přinášíme tipy na letní nápoje které jsou velmi chutné a poslouží jako "doplněk" pitného režimu pro vás i vaše děti.

Rizoto

Rizoto

Rýže sama o sobě má neutrální příchuť a teprve přidané ingredience jí dodávají patřičnou vůni a chuť. Připravit si rýži můžete na mnoho způsobů ? záleží na fantazii a kuchařském umění. Nejčastěji se ale z rýže připravuje rizoto, protože je chutné a příprava nezabere moc času. Skvělá rizota dělají především Italové.

Biotin neboli vitamin H

Biotin neboli vitamin H

O biotinu jsme se už zmínili v článku o vitaminu B. Dnes si povídání o látce, která je také často nazývána vitamin H a která je pro naše zdraví zcela nepostradatelná, rozšíříme.

Acidofilní mléko

Acidofilní mléko

Slovo acidofilní znamená ve volném překladu kyselomilný nebo také žijící v kyselém prostředí. Tento přívlastek získal díky své charakteristické vlastnosti druh mléka, který by neměl chybět v našem jídelníčku.

Nutriční značení výrobků

Nutriční značení výrobků

Doporučená denní dávka představuje vědecky stanovené hodnoty, které uvádějí množství jednotlivých vitamínů a minerálních látek potřebných k udržení dobrého zdravotního stavu.

Černý čaj

Černý čaj

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis.

Tarhoňa

Tarhoňa

Chcete-li zpestřit váš jídelníček netradiční přílohou, přinášíme vám dnes tip. Zkuste překvapit strávníky vašich kulinářských dovedností tarhoňou.

Potravinová pyramida

Potravinová pyramida

Potravinová pyramida, neboli též pyramida zdravé výživy je v poslední době stále častěji skloňovaný termín. Týká se zdravého stravování a konzumace různých druhů potravin.

Pelmeně

Pelmeně

Tento těstovinový pokrm je v našich luzích a hájích na jídelních stolech poměrně vzácným hostem. A přitom ne zase tak daleko od České republiky ? ve východní Evropě a Rusku ? jde o vyhlášenou pochoutku a dokonce o národní jídlo.

Čaj Lapacho

Čaj Lapacho

V lesích v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji, ale také v Africe, roste strom lapacho (ze španělštiny, čteme [lapačo]). Jeho lýko (vrstva tkání mezi kůrou a dřevem kmenu) dalo vzniknout legendárnímu čaji či pokladu Inků. Červená vnitřní kůra se získává z odrůd Lapacho Colorado (rudé lapacho) a Lapacho Morado (purpurové lapacho). V oblasti And dosahují tyto stromy stáří až 700 let.

Cottage cheese

Cottage cheese

Cottage cheese je tvarohový sýr mírné příchuti. Je vysušený, ale ne stlačený, takže v něm zůstává stopa syrovátky. Není ani uležený, ani barvený. Má jemnou mléčně nakyslou chuť.

Jogurt

Jogurt

S jogurtem se dnes setkáváme na každém kroku. Výrobci nás prostřednictvím televize bombardují reklamou, obchody jich nabízejí nepřeberné množství. Podívejme se dnes jogurtu trošku více na zoubek. Co je to vlastně za potravinu? Odkud se k nám dostala? A je opravdu tak zdraví prospěšná, jak se tvrdí?

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka patří k velmi cenným rostlinným potravinám. Jsou lehce stravitelná a můžeme je použít jako zdravou náhradu oříšků.

Melasa

Melasa

Melasa je šťáva z cukrové třtiny. Používala se jako lék již ve starověku. Při výrobě cukru vzniká vedlejší produkt hustý hnědý sirup ? třtinová melasa, někdy též nazývána jako černý zázrak.

Cereálie

Cereálie

Cereálie bývaly původně starořímské slavnosti a hry pořádané 19. dubna na počest římské bohyně obilí a polní úrody Ceres. Dnes se výrazem cereálie označují v širším slova smyslu obilniny.

Dýňová semínka

Dýňová semínka

Dýňová semínka by neměla chybět v našem jídelníčku, protože jsou plná cenných látek pro naše tělo. Mají specifickou, oříškově nasládlou chuť. Jsou plochého, oválného tvaru a šedozelené barvy.

Pepř černý

Pepř černý

Pepř černý (Piper nigrum) jsou plody pepřovníku černého, což je tropický ovíjivý stále zelený keř. Pochází z Malabarského pobřeží Východní Indie. Černý pepř je v kuchyních celého světa nepostradatelný a v určitém období byl vyvažován zlatem.

Význam železa pro lidský organismus

Význam železa pro lidský organismus

Železo je pro život nezbytné, je důležitou součástí molekuly hemoglobinu v červených krvinkách a v této formě na sebe váže kyslík a přenáší ho do celého organizmu. Právě pro jeho důležitost je lidský organizmus vybaven mechanizmy, které zajišťují, aby byl příjem železa z potravin dostatečný a jeho ztráty byly co nejmenší.

Není vejce jako vejce

Není vejce jako vejce

Byla dříve slepice nebo vejce? Bylo dříve vejce slepičí nebo kachní? Vajíčko je pro mnoho živočichů zárodek života. Pro mnoho dalších ? včetně člověka ? je to ale skvělá pochoutka. V dnešním článku vás inspirujeme k rozšíření jídelníčku o netradiční druhy vajec. Určitě to stojí za pokus.

Antioxidanty a volné radikály

Antioxidanty a volné radikály

Volné radikály jsou atomy nebo molekuly, kterým chybí jeden elektron. Snaží se proto tento chybějící elektron z okolních struktur znovu získat.

Tequila

Tequila

To, co je pro našince pivo, pro Rusa vodka nebo pro Francouze víno, je pro Mexičana tequila. Národní nápoj, možná spíše národní bohatství. Tequilu znali už Aztékové dávno před příchodem Španělů.

Mozzarella

Mozzarella

Chcete-li najít něco typicky italského, jedním z horkých adeptů je sýr mozzarella. Pochází z jižní Itálie, oblasti Neapole. Řadíme ji do skupiny pařených nebo hnětených sýrů "pasta filata". Název pochází ze slova mozzare, což znamená přerušit či krájet.

Palmový olej

Palmový olej

Palmový olej se získává z palmy olejné (Elaeis Guineesis), která pochází ze západní Afriky. Ovoce (plod) je tmavě-červené barvy velikosti velké švestky, roste ve velkých trsech. Jeden trs váží od 10 do 40 kg. Každý plod obsahuje jediné semeno (jádro palmy).

Papinův hrnec

Papinův hrnec

Jistě všichni známe tu syčící nádobu, která v pravidelných intervalech upouští páru, z kuchyní našich maminek či babiček. Tlakový nebo také Papinův hrnec lidově prostě ?papiňák?.

Kandování ovoce

Kandování ovoce

Kandování ovoce je poměrně neobvyklý způsob konzervování ke kterému se používá cukr. Silná koncentrace cukru brání růstu a množení bakterií, kvasinek a plísní, jejichž působením by se ovoce začalo rychle kazit a podlehlo by zkáze.

Muffiny

Muffiny

Muffiny, mafiny, americké vdolečky. Všechno jsou názvy pro jeden typ (většinou) sladkého pečiva, na kterém si pochutnávají lidé bez rozdílu věku, pohlaví a národnosti. Jeho obliba tkví v nepřeberném množství chutí i v jednoduchosti přípravy ? peče se v sadách v malých formách.

Na počátku bylo vejce

Na počátku bylo vejce

Ve starověku považovali někteří filozofové vejce za symbol světa (skořápka představovala zemi, bílek vodu, žloutek oheň a v oblém konci vajíčka byl uzavřen vzduch). My si povíme o vejcích něco více.

Funkční potraviny

Funkční potraviny

Funkční potraviny (Functional foods) představují skupinu potravin vhodnou pro širokou veřejnost, a to ke každodenní konzumaci. Neobsahují žádné chemické složky (aditiva), jsou založeny na přírodních látkách, které se nacházejí např. v lidském těle a v rostlinách. Nejedná se tedy o potravinové doplňky ani léky, které sami o sobě nemají žádnou výživnou hodnotu.

Mořské řasy

Mořské řasy

Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Např. v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším, nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů.

Flambování

Flambování

Většinou se s touto úpravou jídla setkáváme v dražších restauracích, ale můžeme si ho připravit i doma. Flambování je opalování některých pokrmů různě aromatizovaným alkoholem. Tím vznikají vonné páry a chuťové látky, které pokrmům dodávají výbornou chuť. Alkohol shoří, ale příchuť v jídle zůstane. Jídlo tak získává charakteristickou vůni a barvu.

Bagel

Bagel

Východoevropská a židovská specialita. Kulaté pečivo s otvorem. Je velice populární nejen v USA, ale i jinde na světě. Své příznivce má i u nás. Při výrobním procesu získá bagel charakteristickou konzistenci a výjimečnou chuť, zcela odlišnou než jiné pečivo, je čerstvý a zároveň trochu tuhý.

Ricotta

Ricotta

Italský sýr podobný českému tvarohu, je však jemnější a není kyselý. Je to měkký, suchý sýr, trochu nasládlý s výraznou mléčnou chutí. Je lehce roztíratelný, vyrábí se z pasterované, sladké syrovátky.

Povídání o bramborách

Povídání o bramborách

Lilek brambor neboli brambor hlíznatý (Solanum tuberosum). Spolu s pšenicí jde o nejdůležitější pokrmovou rostlinu ve střední Evropě. Brambory se začaly pěstovat v 5.tisíciletí před naším letopočtem v Chile a Peru. V 16. století je do Evropy přivezli Španělé.

Chalva

Chalva

Chalva (někdy se můžeme setkat i s názvem halawa) je sezamová cukrovinka pocházející ze Středního Východu. Základem jsou sezamová semínka (tzv. sezamová pasta tahini) a med. Další variantou výroby chalvy je směs ze slunečnicových semínek, oslazených cukrovým sirupem.

Bowle

Bowle

Blíží se nějaká vaše oslava, jejíž součástí bude přípitek? Co takhle namísto tradičního šampaňského nebo sektu zkusit něco jiného? Co třeba vyrobit si bowli? A pokud máte děti, tak i jim můžete bowli připravit, samozřejmě nealkoholickou.

Čaj Maté

Čaj Maté

Maté pijí Indiáni v Jižní Americe již po dva tisíce let a byl mimo jiné určen k podávání hostům na uvítanou. Pro svůj vysoký obsah kofeinu jej domorodí obyvatelé často používali k překonání dlouhodobého fyzického vypětí v situacích, kdy neměli dostatečný přísun potravy. Velmi oblíbeným nápojem zůstává maté v Argentině, Paraguaji, Uruguaji a Brazílii dodnes.

Marcipán

Marcipán

Tato báječná pochoutka vzniká z mletých mandlí a cukru. Bez marcipánu si jen těžko dovedeme představit svatební dorty, vánoční cukroví a jiné pamlsky. Pojďme si něco o této sladkosti povědět.

Gorgonzola

Gorgonzola

Gorgonzola je italský sýr, který je pojmenovaný po městě v okolí Milána, kde byl původně vyráběn. První historické záznamy o sýru se datují mezi devátým a dvanáctým stoletím. Je to měkký sýr s modrou vnitřní plísní. Dnes je považován za jeden z nejlepších sýrů svého druhu na světě.

Vitamin D (kalciferol)

Vitamin D (kalciferol)

Vitamin D je zvláštní vitamin. V podstatě je to hormon, který si tělo dokáže vyrobit samo z tzv. předvitaminů. Vyrábí si ho v kůži, která ale musí být osluněna. Mnoho lidí nemá dost slunečního záření, aby získalo potřebnou dávku, zvláště v zimě.

Bulgur

Bulgur

Bulgur je předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice. Za tímto účelem je pšenice na výrobní lince vyprána, usušená, rozdrcená na menší částice a následně rozdělená na sítech podle velikosti.

Rozinky

Rozinky

Rozinky jsou sušené bobule révy vinné, Vitis vinifera. Je to nejznámnější a nejrozšířenější sušené ovoce, se kterým se od pradávna setkáváme.

Chutney

Chutney

Chutney (čteme: čatni) ? označuje kořeněnou přílohu k pokrmům. Jedná se o sladce kořeněnou omáčku pocházející z jížní Asie, konkrétně z Indie. Název pochází ze slova používaném v západní Indii. Chutney znamená "kořenící přísada". Ta se používala k oživění jídel, která jsou mdlá či neslaná nemastná. Je vhodné je podávat k masu, rybám, či zelenině.

Feta ? ovčí sýr

Feta ? ovčí sýr

Feta je pravděpodobně nejznámějším a také historicky nejstarším řeckým sýrem. Řečtí farmáři vyrábějí tento typický slaný sýr už více než 6000 let. První psaná zmínka o tomto sýru pochází prý již od Homéra.

Fondue

Fondue

Fondue je jako dělaná pro labužníky. Ohřívaná mísa uprostřed stolu v ní roztavený sýr, každý z hostů si může na vidličku nabrat chléb a ten v roztaveném sýru obalit. Pikantní. A na hosty bezpochyby udělá dojem. Pojďme se do fondue ponořit hlouběji.

Rýže ? známá i neznámá potravina

Rýže ? známá i neznámá potravina

Rýže je druh traviny nebo obilniny podobně jako pšenice, proso nebo ječmen. Tyto rostliny poskytují lidem, kteří jedí jejich semena, vysoký příjem uhlohydrátů, ze kterých naše tělo získává energii.

Vápník v lidském organizmu

Vápník v lidském organizmu

Vápník je velmi potřebný prvek v organismu člověka. Má svou nezastupitelnou úlohu v procesech, jako je správná funkce svalů, srážlivost krve, shlukování buněk, přenos elektrických impulsů nervy, k udržení správného rytmu srdce. Jeho nejdůležitější úloha je ale v opěrném ústrojí člověka, tedy v kostře.

Jáhly

Jáhly

Jáhly jsou loupané proso, vznikají po odstranění semenné slupky. Jsou to malé, asi 1 mm velké žluté kuličky. Proso seté (Panicum miliaceum L.) patří k nejstarším kulturním plodinám. Jeho pravlastí je Čína, Východní Asie a Indie. U nás se pěstuje v teplých a suchých oblastech. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté, a protože neobsahují lepek, hodí se pro bezlepkovou dietu.

Mám tě ráda jako ... sůl

Mám tě ráda jako ... sůl

V organismu každého z nás je jí asi 250 g. Denní příjem soli člověka je asi 10 g. Sůl je i nepostradatelným doplňkem stravy zvířat a slouží jako základní surovina v chemické výrobě a v řadě dalších odvětví. Králové v pohádkách ji vyvažují zlatem, my bychom to s ní ale neměli přehánět.

Slámové víno

Slámové víno

Termínem slámové víno je označeno velmi kvalitní víno se specifickým postupem výroby, a tím i netradiční a lahodnou chutí. Vyrábí se z pečlivě vybraných hroznů ? nejlepších a nejvyzrálejších.

Vitamin B ? thyaminchlorid

Vitamin B ? thyaminchlorid

Vitamin B je druhý v pořadí, o němž si povíme něco více. Mluví se o něm častěji jako o skupinách vitaminů a souhrnně je označován a prodáván jako B-komplex. Proto se spíše budeme věnovat jednotlivým skupinám.

Přídatné látky v potravinách, neboli

Přídatné látky v potravinách, neboli "éčka"

Řada potravin dnes obsahuje různé přídatné látky zvané též aditiva, hovorově pak éčka. Obvykle jsou značena velkým písmenem E a trojmístným číselným kódem. Přidávají se za účelem zvýraznění chuti, barvy, aroma, snížení či zvýšení sladkosti nebo kyselosti, zahuštění, stabilizování a zvláště prodloužení trvanlivosti potravin. Co znamenají?

Netradiční delikatesa ? hlemýždi v kuchyni

Netradiční delikatesa ? hlemýždi v kuchyni

Hlemýždi, i když se to v našich zeměpisných šířkách zdá přinejmenším podivné, jsou nedílnou několika světových kuchyní. Pro nás je tento živočich ve spojení s jídlem poněkud exotický, ale člověka, který překoná prvotní zábrany čeká nevšední zážitek.

Polenta

Polenta

Pod tímto tajuplným názvem se skrývá netradiční kukuřičná kaše oblíbená a rozšířená hlavně na jihu Evropy. V Itálii se stala celonárodním jídlem, které najdeme na jídelním lístku každé restaurace.

Pochoutka gurmánů ? lanýž

Pochoutka gurmánů ? lanýž

Všichni labužníci se shodují na tom, že lanýž je kulinářským drahokamem. Této výjimečné hlíze se přisuzují hlavně dvě vlastnosti ? má výjimečnou delikátní chuť a také působí jako afrodiziakum.

Bílý čaj

Bílý čaj

Bílý čaj je skutečnou lahůdkou mezi čaji a představuje jeden z vrcholů v dlouhých čajových dějinách. Pochází z Číny, jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Císař Huj-čong, který vládl v letech 1101 až 1125 mu pro jeho vzácnost a jemnost dával přednost před všemi ostatními čaji pěstovanými v jeho říši. Jako pozůstatky čajů určených výhradně pro císaře a jeho dvůr si dodnes bílé čaje udržují punc kvality a jedinečnosti.

Grilování ? je tady

Grilování ? je tady

Léto je v plném proudu a to je právě čas pro grilování. Grilováním můžeme zpestřit společné posezení s přáteli a ještě si dobře pochutnat. Pojďme si něco říci k této přípravě pokrmů.

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol najdeme v buněčných membránách všech tkání, největší množství je v mozku, játrech, ledvinách a míše. Účastní se například výstavby buněčných membrán, hraje důležitou roli v boji proti rakovině - ovlivňuje imunitní systém, obaluje nervová vlákna, vzniká z něj žluč.

Čaj Rooibos

Čaj Rooibos

Rooibos se pěstuje pouze na plantážích Jižní Afriky o celkové rozloze 25.000 hektarů. Z této relativně nepatrné plochy se sklízí od ledna do dubna, dále zpracovává a poté distribuuje do celé řady zemí.

Jód

Jód

Jód, (lat. Iodum) je prvek za skupiny halogenů, tvoří tmavě fialové destičkovité krystalky. Je to důležitý biogenní prvek, jehož přítomnost v potravě je nezbytná pro správný vývoj organizmu. Jód je stopovým prvkem naprosto nezbytným pro tvorbu hormonů štítné žlázy a tím i pro normální vývoj mozku, zejména v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života.

Vitamín A

Vitamín A

Vitamín A je skupina látek s podobným chemickým složením, z nichž nejdůležitější je retinol (má největší aktivitu) a rostlinné karotenoidy, což jsou biochemické předstupně vitamínu A, z nichž si člověk dokáže vitamín A vyrobit. Tyto látky se také podílejí na žlutočerveném zbarvení některých rostlin.

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma, neboli japonský šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), žluté barvy. Původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Obsahuje asi 5 % éterického oleje. Používá se v curry koření. Někdy se výtažky z kurkumovníku používají i jako lék.

Jaké pečivo?

Jaké pečivo?

Ze zdravotního hlediska je lepší dávat přednost tmavému, tedy celozrnnému pečivu, před bílým. Je však třeba pozorně vybírat, protože ne každé tmavé pečivo je skutečně tmavé.

Vápník a jeho uplatnění

Vápník a jeho uplatnění

Dalo by se říct, že díky vápníku držíme pohromadě. Je důležitou součástí našich kostí a zubů, zodpovídá za jejich tvrdost a pevnost. Je nezbytný pro mnoho tělesných funkcí, například pro srážení krve a svalovou činnost, snižuje také krevní tlak a působí proti rakovině tlustého střeva.

Pijte vodu

Pijte vodu

Dostat vodu do těla ať už v jakékoliv podobě je velice důležité. Není důležité, zda je léto nebo zima, pít bychom měli stále. Samozřejmě v létě více, protože se více potíme a ztrácíme vodu. Minimální denní příjem tekutin by měl být jeden a půl litru. Lépe však dva litry.

Skořice

Skořice

Toto koření patří k nejstarším na světě a bylo známo již 5000 let př.n.l. Zmiňuje se o něm např. ve své knize o rostlinách v roce 2800 př.n.l. císař Šen-nung. V hieroglyfech z Horního Egypta se uvádí jako přísada do kadidla. Skořice také patřila mezi koření, která darovala Šalamounovi královna ze Sábi.

Pomazánky pro každou příležitost

Pomazánky pro každou příležitost

Ve studené kuchyni zaujímají pomazánky jedno z nejpřednějších míst. Můžeme je podávat upravené na všech druzích bílého a tmavého pečiva, na toastech, topinkách, chlebíčcích, můžeme plnit bagety, žemle, poslouží jako náplň čerstvých zelenin, chutné jsou na knackebrotu.

Povídání o zázvoru

Povídání o zázvoru

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je starobylé koření, které pochází z jižní Asie a pěstuje se po staletí v Indii a Číně. V Čechách se používal už od 13. století, kdy se prodával nejen sušený, ale také naložený v cukru.

Povídání o čokoládě 4. ? léčivé účinky čokolády

Povídání o čokoládě 4. ? léčivé účinky čokolády

Máte čokoládu nadmíru rádi, ale zároveň se bojíte mlsat v obavě o své zdraví a postavu? Nebo máte po každém snědeném dílku výčitky? Máme pro vás dobrou zprávu ? čokoláda umí léčit. I když samozřejmě všeho s mírou.

Povídání o čokoládě 3. - výroba

Povídání o čokoládě 3. - výroba

Dnes naše povídání o čokoládě pokračuje. V tomto díle našeho seriálu si projdeme cestu, na níž se sklizený kakaový bob změní v tu lahodnou pochoutku, kterou většiná z nás ráda mlsá.

Plísně na potravinách

Plísně na potravinách

Plísně, které se náhle objeví na chlebu, ořechách, ovoci, sýrech či salámu, jsou jistě nepříjemné nejen esteticky a chuťově, ale mohou poškodit naše zdraví.

Povídání o čokoládě 2. - zdroj čokolády

Povídání o čokoládě 2. - zdroj čokolády

V pokračování povídání o čokoládě si povíme něco více o zdroji čokolády - kakaovníku, bez kterého bychom tuto pochoutku vůbec neznali. Povíme si také něco o pěstování a sklizni této rostliny.

Balzamický ocet

Balzamický ocet

Balzamický ocet je originální a jedinečná světová specialita - vinný kvasný ocet vyráběný v italské Modeně např. firmou Villa Vittoria již od roku 1889. Je získáván několikadenním stárnutím zralého moštu pocházejícího z nejkvalitnějších výběrových hroznů, v dřevěných sudech z balzámového dřeva (jedle balzámová). Zrání v tomto prostředí dodává výrobku jemnost, typickou vůni a chuť.

Biopotraviny

Biopotraviny

Biopotravina je produktem ekologické zemědělství, nesmí být vyrobeny (produkovány) za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů, případně geneticky změněných organismů. Biopotraviny nesmějí obsahovat přídatné látky používané v potravinářství (É-čka a další stabilizátory, pojiva atd.).

Povídání o čokoládě 1. ? trocha historie

Povídání o čokoládě 1. ? trocha historie

Dnes rozjíždíme povídání o čokoládě. A protože je čokoláda pochoutkou skvělou a lahodnou, věnujeme jí několik dílů. Napoprvé si uděláme procházku historií čokolády.

Sushi - pochoutka z Japonska

Sushi - pochoutka z Japonska

Sushi jsou ručně modelované hrudky marinované rýže, pokryté tenkými plátky syrových i různě upravených ryb a mořských plodů, kaviárem, kousky zeleniny, ovoce nebo hub. Je to japonské národní jídlo, ale už se dávno nejí jen v Japonsku ? můžeme se s ním setkat po celé Evropě, Českou republiku nevyjímaje.

Vláknina v potravinách

Vláknina v potravinách

Vláknina je složka potravy, která ? i když nám nepřináší ani energii, ani stavební látky ? je pro náš organismus velmi potřebná. Pokud ji částečně z našeho jídelníčku vypustíme, nic moc se nestane. Pokud se ale pokusíme zvýšit její příjem a obohatíme jídelníček o ty potraviny, které ji obsahují, rozhodně neprohloupíme.

Glykemický index potravin

Glykemický index potravin

Glykemický index neboli GI potravin udává množství cukru obsaženého v dané potravině. Čím vyšší hodnoty glykemický index nabývá, tím více cukru, horší rozklad cukru, a tím také hůře pokud jde o hubnutí. Kalorie obsažené v takové potravině jsou zákeřnější než třeba stejné množství kalorií schovaných v potravině s nižším glykemickým indexem.

Káva

Káva

Pijeme ji každý den, stala se běžnou součástí našeho života. Hodí se jako náš soukromý každodenní rituál, ale i k pohoštění vzácného hosta. O čem je řeč? Přeci o kávě. Pojďme si teď tento nápoj přiblížit trochu víc.

Kaviár ? pochoutka nejen bohatých

Kaviár ? pochoutka nejen bohatých

Kaviár jsou vlastně jikry z jeseterovitých a lososovitých, případně jiných mořských ryb. Asi si ho nebudete dávat každý den k obědu, ale čas od času by kaviár neměl chybět na vašem stole. Je totiž velkým zdrojem vitaminů a minerálů a také je známý jako skvělé afrodisiakum.

Ledové víno

Ledové víno

Ledové víno se vyrábí z bobulí hroznů sklizených až po prvních mrazech. Je velmi drahé, za 2 decilitry sice zaplatíte od 200 Kč výše. Je cukernaté, chybí mu trpkost tradičních vín. Z těchto důvodů se hodí pro zvláštní příležitosti.

Svačiny školních dětí

Svačiny školních dětí

Přestože to možná pro někoho zní paradoxně, pravidelná a poměrně častá konzumace jídla působí jako prevence obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Mezi jednotlivými jídly by neměla být pauza větší než tři hodiny. Znamená to, že mezi snídaní a obědem si tělo dětí (i dospělých) žádá svačinu.

Olivy ? zdravá pochoutka

Olivy ? zdravá pochoutka

Olivovník je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Záznamy o něm najdeme ve spisech starých Řeků a Římanů. Bohyně moudrosti Athéna se stala jeho patronkou. Ratolest z olivovníku je symbolem vítězství a slávy, jsou jí dekorováni vítězové olympijských her. Snítka olivovníku v zobáku holubice zvěstovala konec potopy světa. Pojďme se na olivovník a jeho plody ? olivy ? podívat zblízka.

Zelený čaj

Zelený čaj

Zelený čaj lidé poprvé ochutnali v Evropě až počátkem sedmnáctého století. Bylo to ? jak jinak ? z Číny. První nadšení ale rychle opadlo a po několik staletí měl na našem kontinentu drtivou převahu čaj černý. Až v posledním desetiletí dvacátého století se začala situace obracet a popularita zeleného čaje strmě stoupá ? díky jeho vlastnostem zcela právem.

Dary moře (aneb, jak se tohle jí)

Dary moře (aneb, jak se tohle jí)

Jsou pro Vás dary moře servírované v restauracích něčím vzdáleným a obvykle ústřice, krevety a chobotnice označujete souhrnným pojmem ty potvory? Potom je právě Vám určen náš malý průvodce, jak dary moře konzumovat a jak se s nimi vypořádat, když nám je v restauraci naservírují na stůl.

Přírodní sladidla

Přírodní sladidla

Některá přírodní sladidla mohou být dobrou náhradou za rafinovaný cukr jak pro vaření, tak i pro pečení. Poskytují mnohem výraznější, komplexnější vůně a chutě. Většina z nich, na rozdíl od bílého cukru, obsahuje i malé množství vitaminů a minerálů. Navíc jsou mnohem šetrnější k našemu metabolismu a ke kolísání hladiny krevního cukru.

Spočítejte si BMI!

Spočítejte si BMI!

Vánoce jsou za námi a s nimi i čas, který nejeden z nás proseděl u televize s velikou, pomalu se prázdnící, mísou cukroví před sebou. Je čas podívat se pravdě do očí a spočítat svůj index tělesné hmotnosti - BMI.

Svět jemných bublinek

Svět jemných bublinek

Blíží se příchod Nového roku a s ním přípravy na oslavu, při které nesmí chybět přípitek, a to ve většině případech šampaňským.

Vlašské ořechy ve vánoční kuchyni

Vlašské ořechy ve vánoční kuchyni

Jednou z pochoutek, které k Vánocům neodmyslitelně patří, jsou vlašské ořechy. Jsou důležitou surovinou při tradičním pečení cukroví a neodmyslitelnou součástí snad každé vánoční kuchyně.

Bylinky v zimě a rýma je pryč

Bylinky v zimě a rýma je pryč

Málokoho alespoň jednou za zimu nezačne škrábat v krku, trápit rýma a kašel. A právě léčivé rostliny nám mohou pomoci k uzdravení.

Snídaně ovlivní celý Váš den

Snídaně ovlivní celý Váš den

Snídani sněz sám, oběd daruj svému příteli a večeři svému nepříteli. (přísloví) Energetická hodnota snídaně by měla být tvořena 20-25 % z celkového denního příjmu energie. Snídaně by měla být pro každého pozitivním startem do nového dne. Patří k nejdůležitějším jídlům dne, protože dodá tělu tekutiny a živiny, které se mu nedostávaly během spánku.


Zpět na přehled kategorií