Zvěřina

Zvěřina

Zvěřina je maso, které pochází z divoce žijících zvířat nebo pěstovaných volně v oborách. Zvěřinové pokrmy, které byly v dávné minulosti významným zdrojem lidské obživy v českých zemích, mají dlouhodobou tradici zejména v zimním období.

S poklesem počtu kusů zvěře žijící ve volné přírodě se však tradice konzumace zvěřiny omezila. Nyní se však tradice opět obnovuje a prodeje tradičního kančího, dančího, jeleního, mufloního či srnčího masa v několika posledních letech stoupají.

Zvěř dělíme do kategorií

Obsahové látky

Mezi výhody zvěřiny patří skutečnost, že obsahuje málo tuku (2?3 %) a je bohaté na minerální látky, hlavně železo a vitamíny skupiny B.

Rady k přípravě masa

Celkově je zvěřina málo tučná a proto můžeme používat při úpravě slaninu. Kromě vnitřností se zvěřina neupravuje hned, ale nechává se určitou dobu odležet. Chuťově nejlepší je maso tříletých jelenů.

Z krků, žeber či předního masa připravujeme vývary do polévek, je také vhodné umleté do sekané pečeně. Přední maso se přesto nejvíce hodí do gulášů a ragú. Na přípravu různých pečení, rolád, či minutek je nejvhodnější maso z kýty a hřbetu.

Nejvhodnější koření na zvěřinu je celý pepř, nové koření, jalovčinky, bobkový list, tymián, majoránka, saturejka, rozmarýn, šalvěj. Zvěřině dodají na chuti houby, ovoce, ovocné rosoly, povidla, sušené šípky, nakládané cibulky, vlašské ořechy, mandle, jedlé kaštany. Na přípravu omáček používáme kromě mléka a smetany také víno, destiláty, šumivé víno a med.

Ke zvěřině podáváme dobré víno, čím je zvěřinové maso tmavší, tím plnější a výraznější by víno mělo být.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: