Zmrazování ovoce a zeleniny

Zmrazování ovoce a zeleniny

Zmrazování je nejrychlejší a nejšetrnější způsob konzervování. Při správném zmrazení si ovoce a zelenina zachovávají vyšší výživnou hodnotu než při nakládání nebo sterilizaci.

Plody před zmrazením omyjeme (abychom je po rozmrazení mohli rovnou konzumovat nebo upravovat) a usušené dáváme do mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček.

Co je a není vhodné zmrazovat

Po zmrazení si uchová nejvyšší jakost černý rybíz, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, růžičková kapusta, špenát, fazolky nebo kukuřice.

Ke zmrazování se nehodí hlávkový salát, ředkvičky, okurky, celý křen, celá jablka, hrušky nebo banány.

Drobné ovoce (rybíz, angrešt, borůvky maliny, jahody, ostružiny) omyjeme, necháme okapat a pak proschlé ovoce na tácku v jedné vrstvě zamrazíme. Potom ho vysypeme do mikrotenového sáčku nebo plastové nádoby a dáme do mrazničky.

Rajčata a papriky zmrazujeme bez tepelné úpravy, ostatní druhy zeleniny před zmrazením krátce povaříme (2?4 minuty). Pak zeleninu prudce zchladíme, necháme okapat a dáme do mrazničky. Zelenina si takto uchová barvu a chuť.

Rady pro zmrazování

  • Zeleninu a ovoce zmrazujeme v takovém množství, které budeme potřebovat na jedno množství, nebo tak, aby se jednotlivé dávky mohly snadno oddělit.
  • Ovoce před zmrazením odpeckujeme, protože by jádra mohla způsobit hořkou chuť.
  • Na zmrazování nejsou vhodné kovové, porcelánové, skleněné nebo keramické nádoby.
  • Před uzavřením sáčků odstraníme přebytečný vzduch.
  • Nádoby nenaplňujeme až po okraj, protože potraviny zmrazováním nabývají na objemu.
  • Sáčky nebo nádoby označíme datem, abychom měli přehled o lhůtě spotřeby.
  • Rozmrazené potraviny nedáváme zpět do mrazničky.

Náš tip: Ovocná dřeň

Jahody, borůvky, maliny nebo jiné ovoce rozmixujeme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, naplníme do kelímků a dáme do mrazničky.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: