Zeleninové saláty

Zeleninové saláty

Naše tělo potřebuje vitamíny a minerály, aby odolalo virózám, nachlazení a chřipkám, které nám v zimě hrozí. Dostatečné množství těchto látek je převážně v zelenině a ovoci, z nichž se dá připravit spousta výborných salátů.

Salát s opečenou bagetkou

Suroviny: 1/2 ledového salátu, 8 rajčat, 100 g kukuřice, salátovou okurku, 2 žluté papriky, 100 g oliv, 300 g sýru feta nebo balkánu, olivový olej, 4 kousky bagetky, 4 stroužky česneku, 100 g parmezánu, čerstvou bazalku, drcený barevný pepř.

Postup: zeleninu nakrájíme na kostky, přidáme posekanou čerstvou bazalku, drcený barevný pepř, zalijeme olivovým olejem, promícháme a necháme uležet. Mezitím rozkrojíme podél bagetky, smícháme prolisovaný česnek a koření s olivovým olejem, natřeme na bagetky, posypeme parmezánem, krátce zapečeme a s připraveným salátem podáváme.

Okurkovo-ředkvičkový salát

Suroviny: 1 salátová okurka, lžíce citrónové šťávy, 2 svazečky ředkviček, kelímek kyselé smetany, pažitka, sůl.

Postup: oloupanou okurku nakrouháme na tenké plátky, omyté ředkvičky nakrájíme na kolečka a přidáme do okurek. Vše promícháme se solí, polijeme hustou smetanou a citrónovou šťávou a posypeme sekanou pažitkou. Vzniklou salátovou směs v míse dobře promícháme a můžeme podávat.

Mexický rajčatový salát

Suroviny: 600 g oloupaných rajčat, zbavených semen a nakrájených nahrubo, 1 cibule, nakrájená na kolečka, 400 g červených fazolí z konzervy, opláchnutých a okapaných, 1 čerstvá zelená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky, 3 lžíce nakrájeného čerstvého koriandru, 3 lžíce olivového oleje, 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku, 4 lžíce limetové šťávy, sůl, čerstvě umletý černý pepř.

Postup: nakrájená rajčata smícháme v salátové misce s cibulí, přidáme fazole a důkladně promícháme. Smícháme chilli papričku, koriandr, olivový olej, česnek, limetovou šťávu, sůl a pepř. Zálivkou přelijeme salát a protřeseme.

Paprikový salát s rajčaty

Suroviny: 2 zelené papriky, 1 žlutá paprika, 3 velká rajčata, 1 stroužek česneku, 1 lžíce octa se sherry, 5 lžic olivového oleje, 1/2 lžičky cukru, sůl, pepř, 1/2 svazku koriandru.

Postup: troubu předehřejeme na 200 °C. Papriky očistíme, omyjeme, rozkrojíme na půlky a odstraníme jádra a stopky. Položíme je na pekáč nařezanou stranou dolů a pečeme v troubě, dokud se slupka nezbarví dohněda. Papriky vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Stáhneme z nich slupky a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme, odstraníme slupky a jádra. Dužinu nakrájíme na kostičky, velké asi 2cm. Česnek oloupeme a utřeme. Rajčata s paprikou dáme do mísy. Z česneku, octa, oleje, cukru, soli a pepře připravíme dressing, kterým zalijeme zeleninu.

Avokádový salát

Suroviny: 2 zralá avokáda, 250 g třešňových rajčátek, 100 g nasekaných oliv, 2 lžíce extra panenského olivového, oleje sůl a pepř.

Postup: avokádo nejprve kolem dokola nařízneme až k pecce, kterou odstraníme. Potom dužninu vydlabeme lžičkou nebo slupku oloupeme nožíkem a pokrájíme na kostky. Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Zeleninu promícháme se slitými olivami, osolíme, podle chuti opepříme a zakápneme panenským olivovým olejem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: