Želatina

Želatina

Želatina je produkt přírodního původu a je zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Želatina má velmi podobné složení aminokyselin jako náš ?lidský? kolagen. Je proto vhodným zdrojem těchto aminokyselin a působí na zlepšení regenerace našeho vlastního kolagenu.

Kolagen v našem těle

Kolagen se vyskytuje ve všech typech pojivových tkání. Je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech, v chrupavkách a dokonce i ve stěnách krevních cév. Ovlivňuje pružnost pokožky, pevnost a pružnost, vlasů a nehtů, stav našich chrupavek, pružnost šlach a cévních stěn a zmírňuje celulitidu. Je nezbytný zejména v dětství a dospívání pro tvorbu kostí, protože vytváří síť pro ukládání vápníku. V dospělosti chrání naše klouby před artrózou.

Jak se želatina získává

Želatina je velmi čistý a jemný klíh, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny. Želatina se používá především v potravinářství k výrobě cukrovinek, dortů ap.

Želatina v kuchyni

Želatina se prodává čirá nebo červená. Je vhodná k přípravě studených pokrmů, aspiků a huspenin.

Při přípravě postupujeme podle návodu na sáčcích, ale každopádně musíme dodržet varování: při rozpouštění za tepla nesmíme roztok želatiny vařit! Ideální je použít vodní lázeň ? želatinu namočíme do 2?3 lžic vody a při mírné teplotě a za stálého míchání ji na sporáku v horké lázni rozpustíme.

V poslední době se v potravinářství užívá i želatina vyrobená z rybích produktů, která je vhodnou alternativou pro vyznavače islámu, judaismu či hinduismu.

Jiné uplatnění želatiny

Želatina se používá ve farmacii k výrobě vstřebatelných a dobře polykatelných obalů kapslí. Také se používá při vyvolávání fotografií, protože se přidává do fotografických emulzí. Želatinu v jisté formě najdeme též v sirkových hlavičkách a smirkovém papíru.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: