Zdravé mlsání ? ovesné vločky

Zdravé mlsání ? ovesné vločky

V době bronzové se oves na polích vyskytoval jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž se nechali inspirovat Germáni a Keltové.

Obsahové látky

Ovesné vločky se připravují ze spařených, oloupaných obilek, které se rozlisují nebo namelou. Obsahují asi 66 % sacharidů, 14 % bílkovin, 7 % tuku a 12 % vlákniny. Patří ke skvělým zdrojům postupně uvolňované energie. Dále obsahují železo, vápník, hořčík, fosfor, zinek a díky vitaminům skupiny B a lecitinu posilují paměť.

Čím prospívají

Snižují hladinu cholesterolu a krevního cukru. Tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, omezují riziko cévních chorob a posilují imunitní systém. Jsou lehce stravitelné a navozují pocit sytosti, takže pomáhají při hubnutí. Přispívají také k léčbě zácpy, hemoroidů nebo poruch trávení. Zklidňují nervovou soustavu. Jejich pravidelná konzumace zaručuje kvalitu vlasů, nehtů i pleti.

Vločky v kuchyni

Před přípravou polévky nebo kaše ovesné vločky namočíme na 30 minut do studené vody, aby změkly, a zkrátila se tak doba vaření. Ovesné vločky dále zajišťují správnou konzistenci těsta nebo nádivky a nahradí vejce i část mouky. Používají se na zahuštění polévek nebo omáček, můžeme v nich také obalovat smažené pokrmy.

Náš tip: Ovesná kaše

Suroviny: 50 g vloček, 250 ml vody, 100 ml jablečné šťávy, 60 ml mléka, 100 g rozinek, 2 lžičky vanilkového cukru, 100 ml jablečného pyré, 1 banán, 1 bílý jogurt, půl lžičky skořice.

Postup: Do hrnce odměříme vodu, jablečnou šťávu, mléko, ovesné vločky, rozinky vanilkový cukr a směs uvedeme do varu. Za občasného promíchání ji na mírném ohni povaříme přibližně 3 minuty. Přidáme jablečné pyré, oloupaný, na tenké plátky nakrájený banán, jogurt a skořici. Vše zamícháme, opět uvedeme do varu a vaříme další 3 minuty. Krém naplníme do misek a ozdobíme ovocem.

Sněhulky

Suroviny: 200 g ovesných vloček, 4 lžíce rozpuštěného másla, 100 g strouhaného kokosu, 1 vanilkový cukr, 10 g karobu nebo kakaa, šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče, 6 lžic tekutého medu, strouhaný kokos na obalení.

Postup: Ovesné vločky za stálého míchání nasucho opražíme na pánvi. Přidáme všechny suroviny, důkladně promícháme a vypracujeme těsto, do něhož podle potřeby přilijeme trochu vody. Necháme ho přes noc odležet v chladu a pak z něho vyválíme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: