Zdravé klíčky

Zdravé klíčky

Klíčená semena obilovin a luštěnin jsou nutričně hodnotnou potravinou s vysokým obsahem minerálních látek a vitaminů.

Obsahové látky

Klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínu E, vitaminů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku. Čerstvé klíčky jsou pak navíc zásobárnou vitaminu C, bioflavonoidů, rostlinných hormonů a enzymů. Obsahují také pro lidský organismus tak důležité nenasycené mastné kyseliny.

Čím klíčky prospívají

Zesláblým tělům dodávají novou vitalitu a mají vysoké léčebné účinky, hlavně při chorobách kůže, svalů, poruchách trávení, nedostatku výživných látek. Používáme je jako důležitou prevenci k posílení obranyschopnosti organismu.

Klíčky v kuchyni

Klíčky můžeme konzumovat v sušené formě, která nám dodává zejména uvedené minerální látky. Klíčky pěstované v kuchyni produkují vitaminy až do posledního okamžiku před jejich přenesením na talíř.

K naklíčení jsou vhodná prakticky všechna semínka jedlých rostlin. K těm nejčastěji používaným u nás patří čočka, zelená sója, pšenice a neloupaný zelený hrách. Dobře klíčí ředkvička, vojtěška, řeřicha, hořčice. Pro pěstování se snažíme se sehnat semena v biokvalitě.

Klíčky lze sklízet obvykle po třech dnech, výhonky podle druhu rostliny do dvou týdnů. Konzumují se celé, na jednu porci se počítá maximálně s polévkovou lžící naklíčených semen.

Náš tip: Tvarohová pomazánka s klíčky

Suroviny: 125 g tvarohu, mořská sůl, špetka mletého pepře, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku nebo křen, 2 lžíce klíčené hořčice, 2 lžíce klíčené vojtěšky.

Postup: Tvaroh rozšleháme na krém, přidáme koření, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek nebo nastrouhaný křen a nasekané klíčky. Podáváme s celozrnným chlebem.

Celozrnné těstoviny zapékané se špenátem

Suroviny: 350 g čerstvých špenátových listů, petrželová nať, 1 cibule, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1/2 lžíce citronové šťávy, celozrnné těstoviny.

Postup: Špenátové listy zbavíme tuhých stopek, opláchneme je a najemno nasekáme. Na pánvi na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme špenát a klíčky a 5 minut podusíme. Přidáme nakrájenou petrželovou nať, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Vše promícháme s uvařenými těstovinami, vložíme do zapékací mísy a asi 30 minut zapékáme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: