Wasabi

Wasabi

Wasabi (Wasabia japonica) je název pro japonský zelený křen, který je silnější než nám známý křen selský. Stejně jako křen selský má velmi výrazné aroma. Pěstuje se nejen v Japonsku, ale i na severozápadě Severní Ameriky.

Používá se jako přísada v japonské kuchyni. Pěstování wasabi je velmi náročné a výsledný produkt je tím pádem drahý.

Čím prospívá

Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6, hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Pomáhá při trávení a stimuluje žaludek.

Wasabi v kuchyni

Prodává se buď v prášku, který je nutno smísit s malým množstvím vody a vytvořit jemnou kašičku nebo v pastě, ale také čerstvý. Dokonce se konzumují i křenové listy, z nichž se připravuje pikantní wasabi salát.

Vůbec nejznámější je ale wasabi v souvislosti se sushi. Eliminuje totiž bakterie, které se množí v čerstvých rybách a v mořských plodech. Také neutralizuje rybí pach, proto se do sushi přidává. Ani japonská specialita sashimi, tedy kousky čerstvé ryby, se bez wasabi neobejde. Často japonský křen můžeme ochutnat i v kombinaci se sójovou omáčkou. Se zelenou pastou to však nesmíme přehánět, jinak přehlušíme chuť hlavních součástí pokrmu.

U nás můžeme wasabi v japonských jídlech nahradit křenem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: