Význam železa pro lidský organismus

Význam železa pro lidský organismus

Železo je pro život nezbytné, je důležitou součástí molekuly hemoglobinu v červených krvinkách a v této formě na sebe váže kyslík a přenáší ho do celého organizmu. Právě pro jeho důležitost je lidský organizmus vybaven mechanizmy, které zajišťují, aby byl příjem železa z potravin dostatečný a jeho ztráty byly co nejmenší.

Příznaky nedostatku železa

Typickým projevem nedostatku železa je anémie (chudokrevnost) s příznaky jako je např. bledost, zvýšená únava, slabost, potíže s udržením tělesné teploty, snížená funkce imunitního systému s následnou zvýšenou náklonností k infekcím, záněty jazyka a ústních koutků, lámavost nehtů atd. Nedostatek železa v těhotenství je spojen se zvýšením rizika předčasného porodu, snížené porodní váhy novorozence a různých porodních komplikací.

Nadbytek železa

Železo v potravních doplňcích může mít nežádoucí účinky na trávící ústrojí (pálení žáhy, nevolnost, zvracení, průjem či zácpu, tlak v břiše, stolice může být tmavě zbarvena), které se vyskytují asi u 10 % pacientů a mohou být zmírněny užíváním přípravku současně s jídlem.

Zvláštní opatrnosti je třeba při podávání železa dětem. Železo může snížit vstřebávání a tak i účinek některých současně podávaných léčiv.

Potraviny bohaté na železo

Nejvíce železa, téměř polovina denní dávky, získáte konzumací masa a vnitřností. Dále jsou bohaté na železo ryby, vejce (především žloutek). Z rostlinných produktů jsou významným zdrojem železa, fazole, čočka, borůvky, černý rybíz, třešně, ořechy, semena dýní, semena slunečnice, sušené ovoce ? meruňky, švestky, fíky, rozinky. Jezte ale i obiloviny, celozrnný chléb. Nezapomínejme na zeleninu, především brokolici, listovou zeleninu. Dostatečný přísun železa umocníte i tak, užíváte-li vitamín C. Využitelnost železa ze syrových potravin je většinou větší než u potravin tepelně upravených.

Naopak mnoho látek snižuje vstřebávání železa. To pak projde trávicím ústrojím, aniž by z něj tělo mělo nějaký užitek. Vláknina, šťavelany, ale i nadměrná konzumace čaje nebo kávy patří k přirozené skupině látek, které mohou vstřebávání snížit. Čaj, káva a kakao musí být konzumovány delší dobu po jídle, aby nezasahovaly do procesu vstřebávání železa z ostatních potravin. Malé množství vína může naopak vstřebávání podporovat. Pokud užíváte léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu (antacia), také můžete vstřebávání železa negativně ovlivnit.

Denní potřeba železa

Denní potřeba železa je 10 mg pro muže a 15 mg pro ženy, v těhotenství až 30 mg. U zdravého jedince je příjem železa v běžné stravě plně dostačující. Důvodem ke zvýšenému příjmu železa jsou stavy spojené s jeho nedostatkem:

  • operace, stavy spojené s větší krevní ztrátou,
  • silnější menstruace ? může být důvodem vyšších ztrát železa,
  • těhotenství a kojení ? přirozený stav v životním období téměř každé ženy lékárně,
  • děti a dospívající ? rostou a tím stoupá i spotřeba železa.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: