Vybíráme vánoční stromek

Vybíráme vánoční stromek

Plánujete si letos koupi živý stromek? Pokud váháte, jaký druh stromu zvolit, je tento článek určen právě vám. V posledních letech nepřichází totiž v úvahu pouze stromek z našich hájů, ale do módy se dostávají i druhy rostoucí pouze v zahraničí.

Nejčastějšími druhy vánočních stromků jsou smrky a borovice, ale také jedli. Ze zahraničních dřevin je to zejména smrk pichlavý a různé cizokrajné druhy jedlí.

Strom z lesa

V lesích jsou stromky získávané výchovnými zásahy. Odstraňují se jen ty, které "překážejí" jiným, a tudíž jejich legální těžbou nedochází k zhoršení zdravotního stavu lesa. Jen pro zajímavost, když se vysazují nové stromky, už předem se počítá s tím, že z původního počtu zbude jen každý šestý až sedmý. Ostatní zahynou samy nebo se musejí odstranit.

Druhy stromů

Smrk obecný (Picea abies)

Pochází ze střední a severní Evropy je spíš hustší, světle zelený. Jehlice jsou krátké ostře zakončené. Jehličí značně opadává, musíme dostatečně zavlažovat.

Smrk pichlavý (Picea pungens)

Pochází ze Skalistých hor v Severní Americe má pravidelný vzhled, je stříbrně modrý. Jehlice jsou krátké a pichlavé. Jehličí opadává průměrně.

Borovice černá (Pinus nigra)

Pochází ze střední a východní Evropy je robustnějšího vzrůstu, sytě zelená. Jehlice jsou 8 až 12 cm dlouhé a pevné. Jehličí téměř neopadává.

Jedle korejská (Abies koreana)

Pochází z Jižní Koreje je úzce kuželovitá, sytě zelená, odspodu bílá. Jehlice jsou krátké, jen 2 cm. Jehličí opadává minimálně.

Jedle kavkazská (Abies nordmanniana)

Pochází z Malé Asie a západního Kavkazu má pravidelný, dekorativní vzhled je tmavě zelená. Jehlice jsou husté, dlouhé 2 až 3,5 cm. Jehličí opadává minimálně.

Douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii)

Pochází ze Severní Ameriky má kuželovitý tvar, tmavozelené jehličí, které po rozemnutí voní výrazně po citrusech. Vydrží celkem dlouho.

Když stromek vybíráme

  • Důležitý je celkový vzhled jehličnanu ? stromek musí vypadat kompaktně.
  • Dále se díváme na tvar a vzhled jehlic ? jehličí by mělo být svěží, sytě zelené barvy bez známky nažloutnutí nebo zapaření.
  • Stromek by měl být čerstvě uříznutý ? pozná se to podle elasticity větviček a ohebnosti jehlic, které neopadají, když stromkem zatřeseme.
  • Nikdy nekupujeme stromky uložené v teple.
  • Nejdůležitější je kvalita skladování ? nízká teplota a pokud možno vlhčí vzduch.

Správná péče o živý stromek

  • Stromek skladujeme na stinném místě venku, kmínek vložíme do kbelíku s vodou. Na přísun vody jsou nejnáročnější smrky, nejméně pak jedle a obzvláště nejvíce pěstovaná jedle kavkazská.
  • Dřív, než stromek přeneseme dovnitř, odřízneme z kmínku asi 2 cm, aby se obnovila sací schopnost.
  • Ozdobený zásobujeme denně vodou.
  • Během vánočních svátků místnost, kde máme živý stromek umístěný, zbytečně nepřetápíme.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: