Vlašské ořechy ve vánoční kuchyni

Vlašské ořechy ve vánoční kuchyni

Jednou z pochoutek, které k Vánocům neodmyslitelně patří, jsou vlašské ořechy. Jsou důležitou surovinou při tradičním pečení cukroví a neodmyslitelnou součástí snad každé vánoční kuchyně.

Ořešák královský (Juglans regia) se dožívá až stovky let a dorůstá výšky až 20 metrů. Plodem je nepravá peckovice s jádrem. Zralé plody se sbírají během září. Latinský botanický název ořešáku – Juglans – vznikl ve starém Římě podle boha Jupitera, jemuž byl tento strom zasvěcen.

Pouštění lodiček
Prázdné půlky od ořechů si můžeme schovat na Štědrý večer a vyzkoušet si jednu z lidových tradic - pouštění lodiček. Do prázdných polovin skořápek nakapeme vosk a upevníme vánoční svíčky. Lodičky se zapálenými svíčkami necháme plout po vodě. Komu lodička bude plut při kraji nádoby, ten se bude celý rok držet doma. Jestliže lodička popluje ke středu nádoby, vydá se její majitel do světa.

Z vlašských ořechů se lisuje vysoce kvalitní olej, který je zdrojem nenasycených mastných kyselin. Nachází se v nich železo, selen, zinek, vitamin E a skupina vitaminů B. Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek a staří Římané v této podobě viděli znamení, že vlašské ořechy podporují dobrý vývin a výživu mozku. Vlašské ořechy podporují celou nervovou soustavu. Kromě toho mají ve srovnání s jinými ořechy vysoké antioxidační účinky a také schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Bohužel jsou nebezpečné pro ty, kteří mají problémy se žlučníkem, neboť snadno vyprovokují záchvat.

Nejchutnější jsou čerstvá – bílá jádra bez slupky. Při jejich výběru platí pravidlo: čím světlejší skořápka, tím lepší jádro. A obzvlášť dobře chutnají například v kombinaci s jablky, vždyť každý z nás zná a nejednomu se vybaví úžasná vůně výtečného jablkového závinu, upečeného právě s těmito ořechy.

Vyzkoušejte - Nádivka z vlašských ořechů
Doba přípravy: 10 min
Potřebujeme: žloutek 2 ks, cukr moučka 2 lžíce, vlašské ořechy 200 g, mléko podle potřeby
Postup: Ořechy rozemeleme, přidáme žloutek, cukr a podle potřeby mléko. Musí nám vzniknout kašovitá hmota. Ta při pečení krásně ztuhne a pečivo bude křehké a voňavé.
Vyzkoušejte - Anýzový čaj
Doba přípravy: 10 min
Potřebujeme: voda 25 cl, anýz 1 lžička, vlašské ořechy 1 lžička, horký čaj 25 cl
Postup: Vodu s anýzem povaříme. Potom necháme asi 5 minut odstát a promícháme s horkým čajem. Podáváme ve větším porcelánovém hrnku a sypeme strouhanými vlašskými ořechy.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: