Vláknina v potravinách

Vláknina v potravinách

Vláknina je složka potravy, která ? i když nám nepřináší ani energii, ani stavební látky ? je pro náš organismus velmi potřebná. Pokud ji částečně z našeho jídelníčku vypustíme, nic moc se nestane. Pokud se ale pokusíme zvýšit její příjem a obohatíme jídelníček o ty potraviny, které ji obsahují, rozhodně neprohloupíme.

Jak nám může vláknina pomoci upravit trávení

Vláknina patří k látkám, které naše tělo není schopné trávit, takže z ní nezíská žádnou energii. Naše tělo je přesvědčeno, že se dobře najedlo, žaludek je naplněn, střeva správně pracují, ale získaná energie - veškerá žádná. Pochopitelně z celé potraviny nějakou energii přijmeme, ale ta připadá na ostatní látky.

Vláknina je směs nestravitelných polysacharidů (celulózy, ligninu a pektinu). Intenzivně přijímá vodu. Udržuje tak obsah střev dostatečně vláčný a zjednodušuje svým objemem průchod střevem, brání zácpě a upravuje vyprazdňování. To však platí pouze v případě, že je spolu s vlákninou konzumováno dostatečné množství tekutin – přibližně 3 litry denně. Jinak je výsledek přijímání vlákniny přesně opačný.

Co patří mezi důležité zdroje vlákniny?
  • celozrnné pečivo,
  • neloupané luštěniny – např. různé druhy fazolí, cizrna, červená čočka,
  • neloupané obiloviny – např. přírodní rýže, pohanka,
  • ovoce a zelenina,
  • ořechy a semínka

Vláknina je dále schopná na sebe vázat nežádoucí látky z obsahu střev, které vznikají při trávení (bohužel částečně naváže i některé vitaminy). Tím chrání sliznici střev před poškozením a má protirakovinný účinek. Celkově zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů, a tím pomáhá lidem s vysokou hladinou cholesterolu a nemocným cukrovkou.

Rozpustná a nerozpustná vláknina

Rozlišujeme rozpustnou vlákninu, která s přijetím vody nabobtná, a nerozpustnou, která sice vodu také váže, ale nebobtná. Rozpustná vláknina snižuje cholesterol (zvláště, pokud je už zvýšený) – odvádí žlučové kyseliny (nutné pro tvorbu cholesterolu), a tím snižuje hladinu cholesterolu v krvi.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: