Vitamín A

Vitamín A

Vitamín A je skupina látek s podobným chemickým složením, z nichž nejdůležitější je retinol (má největší aktivitu) a rostlinné karotenoidy, což jsou biochemické předstupně vitamínu A, z nichž si člověk dokáže vitamín A vyrobit. Tyto látky se také podílejí na žlutočerveném zbarvení některých rostlin.

Účinky na organizmus

  • Má příznivý vliv na ostrost zraku, vliv na správné vidění za šera i správnému vidění barev,
  • pozitivně působí na hojení ekzémů,
  • zlepšuje odolnost kůže proti alergiím (zvyšuje křehkost a propustnost kůže),
  • je důležitý pro růst a správný vývoj buněk sliznic, kostí a krvetvorby,
  • reguluje činnost štítné žlázy,
  • zlepšuje imunitní systém (podporuje tvorbu imunoglobinu),
  • působí preventivně proti rakovině prostaty, plic, tlustého střeva, děložního krčku a prsu
  • je potřebný pro tvorbu spermií a vajíček a pro vývoj plodu,
  • zabraňuje kornatění cév, neprůchodnosti koronárních cév, srdečním infarktů,
  • pomáhá předcházet zánětu středního ucha, zánětu spojivek, záněty a vředy oční rohovky, katarhální zánětu horních cest dýchacích, zubů a dásní, sliznice úst, nosu a hrtanu, průdušky a plic
  • je prevencí proti močovým kamenům, jaterním a starobním skvrnám

Zdroje vitaminu A

Vitamín A nalezneme buď v živočišných potravinách, jako jsou játra a mléčné produkty, nebo ve formě provitamínů ? karotenoidů přítomných v zelenině a ovoci, zejména v mrkvi, petrželi, rajčatech, špenátu či meruňkách a dalších druzích barevného ovoce.

Nedostatek vitaminu A

Nedostatek vitaminu A (avitaminóza) může mít za následek vážné problémy v organizmu.

Může dojít k poškození především tkáně, kde probíhá dělení buněk či kde jsou buňky aktivní. Postižený ztrácí chuť, dojde k zastavení růstu, poruše obranyschopnosti a šerosleposti. Dochází k vysychání sliznic očí, kde se může poškodit i rohovka a v extrémním případě může dojít až k oslepnutím. Při hlubším nedostatku dochází k poruše tvorby kostí, poruchám v nervovém systému a nakonec i smrti.

Projevy avitaminózy jsou nevolnost a zvracení, apatie, suchá kůže, padání vlasů, poruchy vidění, krvácení a bolesti kloubů.

Nadbytek vitaminu A

I nadbytek vitaminu A (hypervitaminóza) má na organismus negativní účinky. Při větších dávkách vyplavuje z těla kalcium, což může způsobit měknutí kostí, při delší hypervitaminóze může zežloutnout pleš. Vyvarovat nadměrného užívání vitaminu A by měli i diabetici (měli by užívat v menších dávkách). Sója a česnek omezují vstřebávání vit. A.

Ve vysokých dávkách je vitamin A toxický. Rostlinnými předstupni vitaminu A (karotenoidy) se na rozdíl od "hotového vitamínu" nemůžeme předávkovat, neboť se zvyšujícím se příjmem se jejich vstřebávání snižuje. Projeví se pouze oranžovým zabarvením kůže, čehož se s úspěchem využívá v podobě samoopalovacích krémů.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: