Velikonoční pečivo

Velikonoční pečivo

K Velikonocům nepatří jen zdobení vajíček, ozdoby a pondělní koledování. Spektrum tradic je mnohem širší. Jednou z nich je pak pečení velikonočního pečiva.

Charakteristických druhů pečiva je hned několik a téměř každý z nich má pouto s historií. My si představíme tři nejznámější.

Beránek

V křesťanském světě symbolizuje beránek Ježíše Krista, proto se beránek obvykle peče na Bílou sobotu. V neděli, na Boží Hod Velikonoční je potom v kostele posvěcen. Připravuje se z kynutého, piškotového nebo třeného těsta.

Náš tip: Oříškový velikonoční beránek

Suroviny: 200 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučky, 200 g pomletých vlašských jader, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 sklenice oleje, 1/2 sklenice mléka.

Postup: Žloutky utřeme s olejem a moučkovým cukrem. Smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a opatrně do této směsi vlijeme mléko. Do směsi přidáme ze 2 bílků ušlehaný sníh. Na závěr vmícháme do těsta rozemleté vlašské ořechy. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku. Do formy poté vlijeme připravené těsto a formu zaklopíme. Beránka pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.

Jidáše

Jidáše symbolizují Ježíšova zrádce ? mají tvar z provazů, neboť Jidáš se po zradě oběsil. V pohanských dobách mělo pečivo podobné Jidášům symbolizovat plodnost a hojnost. Dělá se z kynutého těsta, tekže nabývá na objemu stejně jako plod. Jidáše se jedí potřené medem a obvykle na Zelený čtvrtek.

Náš tip: Velikonoční jidáše

Suroviny: 450g hl. mouky, 100g cukru krupice, 100g másla, 2 žloutky, 50 g droždí, 150 ml mléka, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky citrónové kůry, špetka muškátového oříšku, moučkový cukr na posypání.

Postup: Z droždí, poloviny vlažného mléka a poloviny cukru uděláme kvásek. Ten necháme v teple vykynout a poté smícháme s ostatními surovinami. Vše zpracujeme v hladké lehčí těsto a dáme na 40 minut do tepla vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na zhruba 20 stejně velkých kousků. Každý rozválíme na pramen a stočíme do požadovaného tvaru. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme zhruba ještě 10?15 minut vykynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat třeba mákem, nebo ozdobíme rozinkami. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 12?15 minut. Hotové Jidášky necháme vychladnout a poté posypeme moučkovým cukrem.

Mazanec

Mazanec je nejstarší velikonoční pečivo. Peče se z téměř stejného těsta jako vánočky, pouze je v něm více vajec, takže jsou mazance více žluté a lehčí než vánočka. Mazanec je hodovým pokrmem, darem i rituálním prostředkem.

Náš tip: Velikonoční mazanec

Suroviny: 1/2 kg polohrubé mouky, 120 g másla, 100?120 g cukru, 3 žloutky, 35 g droždí, 3/16 mléka, sůl, 30 g loupaných mandlí, 40 g rozinek, vanilka, citrónová kůra, trocha rumu, mandle na posypání

Postup: Polovinu z odměřeného vlahého mléka použijeme na přípravu kvásku. Dáme do něj 1 lžičku cukru a rozdrobené droždí. V míse utřeme máslo, žloutky a příchutě. Přidáme vykynutý kvásek, sůl a postupně přimícháme mouku. Oloupané mandle příčně nakrájíme do těsta. Oprané rozinky navlhčíme rumem a do těsta je vmícháme. Nejdříve těsto vypracujeme vařečkou, pak je hněteme na vále. Zakryjeme je a dáme je vykynout. Uděláme 1 větší nebo 2 malé mazance, po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a nakrojíme křížem. Pečeme ve středně teplé troubě asi 1/2 hodiny.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: