Velikonoční kraslice

Velikonoční kraslice

Malovaná a zdobená vajíčka ? kraslice jsou symbolem Velikonoc a jsou s nimi neodmyslitelně spojeny. Jejich zdobení se trošku liší kraj od kraje, ale jedno mají společné ? jsou krásnou ukázkou lidové tvořivosti.

Historie

Vejce je ideálním předmětem pro lidovou tvorbu. Jednak je odjakživa symbolem zrození a života ? vejce se dokonce dávala do hrobů zemřelých. A už tehdy lidé pomalovávali vajíčka ornamenty, aby posílili jejich magickou moc.

Samotné slovo kraslice vzniklo pravděpodobně ze staroslovanského krasnyj, tedy označení pro červenou barvu, která tehdy na zdobených vajíčkách převažovala.

Techniky zdobení

  • Vosková batika ? vajíčko odmastíme a špendlíkovou hlavičkou nanášíme kapky rozehřátého vosku. Potom navoskované vajíčko vnoříme do chladné barvy a po zaschnutí teplým hadříkem otřeme všechen vosk. Díky tomu tak vznikne bílý vzor.
  • Voskový reliéf ? opět naneseme voskové kapičky, ovšem v tomto případě na povrch již obarveného vejce. Vosk zůstává na vajíčku.
  • Vyškrabování ? obarvíme vejce anilinovou nebo lihovou barvou. Do ní pak ostrým předmětem vyrýváme vzory dle libosti. K vyškrabování se obvykle používá nabroušený pilník.
  • Lepení slámy ? vejce obarvíme a lepíme na ně slámu. Nejlepší je ječná, kterou po její délce nařízneme ostrým nožem, namočíme a rozžehlíme na proužky. Ze stébel trávy můžeme nastříhat různé obrazce a z nich pak sestavovat vzory. Tato technika je velmi pracná, ale výsledek pak všichni obdivují.
  • Vejce zdobená sítinou ? touto rostlinou je možné na začátku jara vyloupnout pěnovitou hmotu, z níž můžeme vytvářet různé ornamenty. Ty pak nalepíme na velikonoční vajíčko. Vajíčko či sítinu můžeme libovolně obarvit.
  • Leptané kraslice ? vejce obarvíme a navoskujeme, vložíme do octové lázně. Ta vyleptá barvu tam, kde není vosk. Po opláchnutí a osušení vosk zahřátým hadříkem sejmeme. Po naší práci nám na vajíčku zůstane tmavý vzor na světlém podkladě.

Barvy

Jak získáme jednotlivé barvy s použitím přírodních materiálů a surovin? Lze využít odvary z bylinek či šťávy z plodů. Zde je malá inspirace:

Červená barva

  • odvar ze slupek červené cibule a octa, červeného zelí
  • šťáva z červené řepy, borůvek nebo bezinek

Tmavě zelená barva

  • odvar z mladého žita
  • voda ze špenátu
  • odvar z olšové kůry
  • odvar z kopřiv

Světle zelená barva

  • odvar z lipového květu, kmínu nebo šafránu

Žlutá barva

  • odvar z cibulových slupek (vejce v něm ale povaříme jen krátce)
  • odvar z šafránu
  • rozdrcené bobule jalovce nebo kurkumy

Fialová barva

  • odvar z lipového květu, kmínu, šafránu nebo černého bezu

Hnědá barva

  • odvar z cibulových slupek a čaj

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: