Vaříme ze švestek

Vaříme ze švestek

Švestky jsou významným zdrojem vitamínů B a E. Mají také zásobu minerálů, například vápníku, fosforu, železa a draslíku. Podporují tvorbu krve a starají se o zdraví vlasů, nehtů, zubů a kostí. Pojďme si tedy dát švestky v podobě báječných koláčů na které vám přinášíme recepty.

Bramborák se švestkami

Suroviny: 6 brambor, mléko, 2 vejce, 1 lžíce cukru, 5 lžic hladké mouky, špetka soli.

Postup: Brambory nastrouháme (4 najemno, 2 nahrubo), přidáme vejce, cukr, mouku, sůl, podle potřeby mléko a uděláme těsto jako na bramborák. Těsto rozetřeme na hodně vymaštěný pekáč, poklademe švestkami a pečeme asi 15 minut při 220 °C dozlatova. Nakrájíme na větší kusy a můžeme posypat moučkovým cukrem.

Pohanská kaše se švestkami

Suroviny: 1,5 l mléka, 3/8 l pohanky, 15 dkg sušených švestek, máslo, cukr, sůl.

Postup: Pohanku uvaříme v osoleném mléce tak, aby byla vláčná. Do kaše zamícháme sušené švestky a kaši rozetřeme do dobře vymazaného pekáčku a upečeme ji v peci nebo troubě. Hotový pokrm nakrájíme na čtverce, pocukrujeme a pokapeme rozpuštěným máslem.

Švestky zapečené v mléce

Suroviny: 10 velkých švestek, 1 litr plnotučného mléka, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru, sůl

Postup: Švestky uložíme do zapékací misky. Plnotučné mléko svaříme s cukry obyčejným i vanilkovým, přidáme špetičku soli a nalijeme ho pak na švestky. Ty vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a zapékáme přibližně hodinu a půl. Podáváme na teplo i na studeno.

Rýžový nákyp se švestkami

Suroviny: 400 g rýže (4 porce), 1 vanilinový cukr, 2 vajíčka, 30 g cukru, 800 ml mléka, máslo, 400 g švestek, skořice mletá.

Postup: Rýži za stálého míchání uvaříme v mléce, kde jsme přidali špetku soli a vanilinový cukru. Uvařenou rýži necháme trošku vychladnout, přimícháme do ní dva žloutky a sníh z bílků. Máslem vymažeme zapékací mísu. Do ní dáváme vrstvy rýže a vypeckovaných cukrem posypaných švestek. Poslední vrstvou je rýže, na kterou dáme pár plátků másla a posypeme ji skořicí. Rýžový nákyp se švestkami dáme do vyhřáté trouby na 160 °C, kde jej pečeme asi půl hodiny. Místo čerstvých švestek můžeme v nákypu použít švestkový kompot.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: