Vaříme z pomerančů

Vaříme z pomerančů

A máme tu další sbírku receptů, v nichž tentokrát použijeme pomeranč. Jde o ovoce lahodné a zároveň výrazné a stejné vlastnosti si zachovají i pokrmy z nich připravené.

Kuřecí stehna na pomerančích

Suroviny: 5 lžic pomerančové marmelády, 10 ks kuřecích stehen, šťáva z velkého pomeranče, 1 lžíce worcestrové omáčky, proužky barevných paprik, plátky pomeranče, mandlové plátky, nastrouhaná pomerančová kůra z 1/2 pomeranče, sůl, pepř

Postup: Do každého stehna uděláme asi 3 hluboké zářezy. Stehna vložíme do velkého hrnce s vařící vodou, přikryjeme a vaříme 5-10 minut. Po uvaření stehna vyjmeme a dobře osušíme. Připravíme si glazůru: Pomerančovou marmeládu, worchester, pomerančovou šťávu i kůru, sůl a pepř dáme do rendlíku a opatrně zahříváme až se vše spojí. Předvařená kuřecí stehna potřeme důkladně glazůrou a opékáme nad žhavými uhlíky asi 10-15 minut. Během opékání obracíme a potíráme. Hotová kuřecí stehna na pomerančích dáme na talířky ozdobené zeleninou a plátky pomeranče.

Pečené plněné pomeranče

Suroviny: 5 stejně velkých pomerančů, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 50 g cukru krupice, 3 bílky, cukr moučka na posypání, hrst mandlí na ozdobu

Postup: Troubu předehřejeme na 200°C. Jeden pomeranč důkladně omyjeme a okartáčujeme, osušíme, ostrouháme z něj kůru a nakonec vymačkáme šťávu. Z ostatních čtyř pomerančů seřízneme vršky a vydlabeme z nich dužinu. Vydlabané pomeranče zabalíme po jednom do alobalu a postavíme do chladničky. Dužinu odšťavníme, a obě šťávy slijeme dohromady. V kastrolu rozehřejeme máslo, poprášíme moukou a osmahneme. Sejmeme z ohně a vmícháme pomerančovou kůru, šťávu a cukr. Opět postavíme na oheň a vaříme, dokud směs nezhoustne. Znovu sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do vychladlé pomerančové náplně. Vložíme ji do vychlazených, vydlabaných pomerančů. Postavíme na plech a v troubě pečeme asi 20-25 minut. Po upečení pocukrujeme a posypeme mandlemi.

Mrkvový salát s pomerančem

Suroviny: 1 rozdrcený stroužek česneku, 2 pomeranče, 1 lžíce arašídového oleje, 450 g mrkve nakrájené na jemné nudličky, 2-3 lžíce petrželky jemně posekané, 40 g nahrubo posekaných vlašských ořechů, špetka soli, špetka pepře

Postup: Misku vytřeme česnekem. Pak do ní dáme kůru z jednoho pomeranče, šťávu z jednoho pomeranče, sůl a pepř. Potom k té směsi zašleháme olej. Přidáme nastrouhanou mrkev, na kousky nakrájený druhý pomeranč, petrželku a ořechy. Dobře promícháme a podáváme.

Grilované kotlety na pomerančích

Suroviny: 4 vepřové kotlety, sůl, pepř, 1 lžíce sojové omáčky , 2 lžíce medu, 2 pomeranče, 2 lžíce oleje, 2 lžičky jemně pokrájené mladé celerové natě, olej na potření roštu

Postup: Kotlety lehce naklepeme, mírně osolíme, opepříme na okrajích několikrát nařízneme, aby se při pečení nezkroutily. Potřeme je sójovou omáčkou, olejem a posypeme celerovou natí. Maso rozložíme na rozehřátý grilovací rošt potřeným olejem a grilujeme po každé straně 3 minuty. Med, pokrájenou dužinu a šťávu z 1 pomeranče promícháme. Směsí potřeme maso a znovu grilujeme po každé straně ještě 2 minuty. Kotlety před podáváním obložíme tenkými plátky dobře omytého pomeranče.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: