Vaříme z mandarinek

Vaříme z mandarinek

Zimní čas je, mimo jiné, obdobím hojného dovozu mandarinek. Chceme-li si během dlouhých večerů zaexperimentovat s tímto ovocem v kuchyni, můžete si vybrat z naší nabídky receptů.

Be-Be tunel s mandarinkami

Suroviny: 2 BE-BE sušenky (světlé), 1 BE-BE sušenky (tmavé), 1 čokoláda, 2 dcl šlehačky, 2 vanilkové cukry, 20 dkg zakysané smetana krémovité, 1 želatinový ztužovač za studena

Postup: Připravíme si formu na srnčí hřbet (menšího typu cca 30x10cm). Formu si vyplníme alobalem. Nad párou si zvlhčíme sušenky a vytvarujeme je do formy. Nevyjdou-li sušenky na konci formy tak je skrojíme nožem. Dále si připravíme krém. Ušleháme šlehačku, zamícháme spolu s vanilkovými cukry, přidáme zakysanou smetanu a nakonec dle návodu přidáme ztužovač.(Ztužovač dle potřeby cca třičtvrtě sáčku). Nandáme trochu krému do námi připravené formy, položíme na krém mandarinky bez šťávy, dále dáme trochu krému a na ni vytvoříme řadu sušenek uprostřed formy, na sušenky opět přidáme trochu krému, mandarinky a opět krém. Nakonec přikryjeme sušenkami. Necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce. Druhý den Be-be tunel opatrně vyklopíme na tác, ozdobíme čokoládou a můžeme podávat.

Mandarinkový chlebíček

Suroviny: 350 g mandarinek - oloupaných, 250 g másla, 120 g práškového cukru, 4 ks vajec, 200 g hladké mouky, 100 g bramborové moučky, 1 ks kypřícího prášku do pečiva. Na polevu: 120 g pískového cukru, 4-5 lžíce mandarinkové šťávy

Postup: Oloupané mandarínky nakrájejte na kousky. Změklé máslo našlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte ostatní ingredience. Nakonec přidejte nakrájené mandarinky a lehce promíchejte. Těsto vlijte do vysypané formy na chlebíček. Pečte 50-60 minut na 180 °C. Z cukru a mandarinkové šťávy připravte polevu a vychladlý chlebíček přelijte polevou.

Kuře na kari a mandarinkách

Suroviny: 30 dkg kuřecích prsíček, malá konzerva sladkých loupaných mandarinek, 150 ml smetany ke šlehání, 3 lžičky kari koření, 2 lžíce oleje, sůl podle chuti.

Postup: Maso nakrájíme na menší kousky , dáme na rozpálenou pánvičku s olejem, osolíme a když už maso nepouští šťávu tak přidáme kari a mandarinkový kompot bez šťávy. (Při provaření se mandarinky rozpadnou). Promícháme , přilijeme smetanu a malinko zahustíme polohrubou moukou. Povaříme.

Čokoládové mandarinky

Suroviny: 5 mandarinek, mléčná čokoláda 250 g

Postup: Připravíme si misku nebo menší hrnec a 1 větší hrnec. Oloupeme mandarinky a snažíme se odstranit co nejvíce bílého kolem mandarinek. Rozlámeme čokoládu a dáme ji do misky (nebo hrnce). Položíme do většího hrnce s vařící vodou a čokoládu necháme za stálého míchání pomalu rozpustit. Mandarinky ponoříme do čokolády a otáčíme je pomocí lžíce, dokud nebudou úplně pokryté čokoládou. Polité mandarinky položíme na talíř. Zbývající čokoládu můžeme nalít ještě na povrch. Necháme zatuhnout. Čokoládové mandarinky podáváme jako sladkou chuťovku.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: