Vaříme z jeřabin

Vaříme z jeřabin

Jeřabiny jsou nepříliš rozšířenou podzimní plodinou. Přitom jde o pochoutku veskrze zdravou a velmi chutnou. Naše dnešní recepty spojují právě jeřabiny.

Kompot z jeřabin

Suroviny: 1 kg jeřabin, 1 l vody, 1,20 až 1,50 kg cukru

Postup: Jeřabiny opereme a vaříme v cukerném roztoku tak dlouho, až změknou. Plníme do obyčejných sklenic a povazujeme. Sterilace neni nutná.

Nakládané jeřabiny

Suroviny: podle potřeby jeřabiny, na 1 litr vody 300 ml osmi procentního octa, 120 g cukru a 40 g soli

Postup: Svařte vodu s octem, cukrem a solí. Jeřabiny odtrhněte od střapin a stopiček, operte je, nechte okapat a narovnejte do zavařovacích sklenic. Zalijte horkým sladkokyselým nálevem, uzavřete víčky a sterilujte dvacet minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Takto zavařené jeřabiny používejte jako přílohu k masu nebo při přípravě zeleninových salátů a jejich zdobení.

Brambory s tofu a jeřabinami

Suroviny: Brambory, olej, uzené tofu, nakládané jeřabiny, sůl, sýr

Postup: Na oleji v pekáči promícháme na kostky nakrájené tofu, brambory a přidáme jeřabiny. Můžeme použít i brusinky nebo rybíz. Dáme péct do trouby. Pečeme asi hodinu a půl, dokud nejsou brambory měkké. Posypeme sýrem a necháme rozpustit.

Želé z jeřabin

Suroviny: 200 ml vody, 500 g jeřabin, 500 g cukru krupice

Postup: Při sběru jeřabin odřezáváme celé vrchlíky. Doma pak obereme plody, propláchneme a necháme okapat. Pak je dáme do hrnce a s trochou vody je rozvaříme. Hmotu propasírujeme přes síto. Cukr svaříme s vodou a vaříme tak dlouho, až zkouška potvrdí, že směs želíruje. Zkoušíme tak, že lžičku želé nalijeme na talířek a mírně nakloníme. Hmota nesmí stékat. Hotovým jeřabinovým želé plníme sklenice a dobře je uzavřeme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: