Vaříme z jablek

Vaříme z jablek

Jablka patří mezi ovoce vesměs blahodárné pro organismus. Vzhledem k všeobecné dostupnosti máme tendenci je podceňovat. Aby tomu tak nebylo, přinášíme vám dnes sbírku šesti receptů, v nichž jsou společným jmenovatelem právě jablka.

Pomazánka s granátovým jablkem

Suroviny: 1 velké granátové jablko, 2 šálky chlazeného bílého jogurtu (vhodný také tvaroh s trochou jogurtu), 2 střední pórky, jemné nasekané, 1/4 šálku džusu z granátového jablka, 1/4 kávové lžičky soli, čerstvé lístky máty

Oddělte zrníčka z granátového jablka. V mísící misce smíchejte jogurt, džus s granátového jablka, pórek a sůl. Postupně vmíchejte granátová zrníčka (dvě poslední lžičky si ponech stranou). Přendejte do servírovací misky a ozdobte lístky máty a granátovými zrníčky. Nechte vychladit v lednici přibližně 30 minut.

Jablka zapečená s tvarohem

Suroviny: 8 jablek, 60 g rozinek, 200 g tvarohu, 4 lžíce másla, 2 žloutky, 3 lžíce dětské krupice, 3 lžíce cukru, kysaná smetana.

Tvaroh prolisujeme, smícháme s dětskou krupicí, rozinkami, dvěma žloutky, polovinou dávky cukru a rozpuštěného másla. Z jablek seřízneme vršek, vykrojíme jadřince, naplníme připravenou tvarohovou směsí, navrch poklademe vločkami másla. Pečeme ve vyhřáté troubě na plechu nebo v zapékací misce. Zapečená jablka pokapeme kysanou smetanou a cukrem.

Jablka v županu

Suroviny: Čtvrt kila měkkého tvarohu, čtvrt kila hladké mouky, čtvrt kila Hery, citronová kůra, sůl, loupaná jablka bez jader, ořechy, jahody, vajíčko.

Ze všech ingrediencí (kromě jablek, ořechů, vajíčka a jahod samozřejmě) vytvoříme těsto stejně jako listové. Potom z těsta vykrájím čtvrce dost velké na zabalení jablek. Jablka dáme na těsto, naplníme jahodami a ořechy. Poom jablka uzavřeme v těstě, pomažeme těsto vajíčkem a pečeme. Ozdobíme dle fantasie a chuti a můžeme podávat.

Alsaský jablkový salát

Suroviny: 2 sladkokyselá jablka, 100 g celeru, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce suchého bílého vína, 6 lžic olivového oleje, 400 g brambor uvařených ve slupce, 100 g žampionů, 100 g sterilizované červené řepy ve sladkokyselém nálevu, 100 g šunky, 100 g točené klobásy, sůl, pepř, petrželová nať

Postup: Umytá, neoloupaná jablka překrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Celer očistíme a nahrubo nastrouháme. V míse rozmícháme ocet, víno a olej, vložíme jablka a celer a promícháme. Brambory očistíme a nakrájíme na kolečka, žampiony na plátky, řepu na kolečka, šunku a klobásu na drobné kostky. Přidáme k jablkům, osolíme, okořeníme, posypeme posekanou natí a zlehka promícháme. Salát podáváme chlazený.

Nadýchaná jablka

Suroviny: 4 větší jablka, citron, 150 g krupicového cukru, 0,5 dl rumu, 3 bílky, skořice, mletý hřebíček, 50 g mletých vlašských ořechů, 20 g másla, 2 lžíce hrubého krystalového cukru

Postup: Jablka překrojíme na poloviny, odstraníme jádřince, lžičkou vydlabeme dužinu a celý vnitřek potřeme citrónovou šťávou. Dužninu vložíme do hrnce, podlijeme dvěma lžícemi vody a při mírné teplotě dusíme asi deset minut. Potom přidáme cukr a rum a ještě několik minut dusíme. Necháme vychladnout a nakonec zlehka vmícháme skořici, hřebíček, ořechy a tuhý sníh z bílků. Jablka naplníme vzniklou směsí, posypeme cukrem, vložíme do vymazaného pekáče a v troubě vyhřáté na sto padesát stupňů zapékáme asi deset minut.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: