Vaříme z hub

Vaříme z hub

Houby jsou na podzim častou surovinou našich kuchyní. Dnešní sbírka receptů z hub, jak doufáme, rozšíří vaše obzory. Nabídne totiž méně tradiční houbové jídla.

Miska z pralesa

Suroviny: 60 g kousků masa ? vepřové, hovězí, zvěřina, 60 g hub ? klouzci, hřiby, hlívy, 60 g lehce překrájených špenátových listů, 100 ml smetany na vaření, houbové koření, zvěřinové koření, sůl, voda

Postup: Na malé kousky nakrájené maso orestujeme na rostlinném oleji, přidáme kousky hub a po chvilce zalijeme vroucí osolenou vodou, ochutíme kořením a vaříme. Až je maso měkké, přidáme překrájené špenátové listy a smetanu. Necháme povařit a podáváme.

Houby ve vlastní šťávě

Suroviny: sůl, houby, mletý kmín, máslo, pepř

Postup: Houby očistíme a nakrájíme na slabší plátky. Připravíme si koření. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme houby, které osolíme, opepříme a přidáme i mletý kmín. Vše podusíme pod pokličkou doměkka. Když máme houby staré a suché, můžeme je podlít trochou vody. Hotové houby dáme do skleniček a zavařujeme asi 30 minut. Zavařené houby ve vlastní šťávě necháme vychladnout a umístíme do temné a chladné místnosti. Houby ve vlastní šťávě podáváme kdykoliv je chuť.

Houby na smetaně

Suroviny: 0,5 kg hub, cibule, máslo, kmín, mletý pepř, hladká mouka, sůl, smetana

Postup: Houby omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme houby a okořeníme solí, kmínem a mletým pepřem a za občasného míchání necháme asi 15 minut podusit. Dále houby poprášíme moukou, podlijeme smetanou a krátce povaříme. Vhodné s pečivem nebo bramborami.

Italské rizoto s houbami

Suroviny: houby, rýže, cibule, petržel, celer, mrkev, olej, máslo, rajčata, tvrdý sýr, česnek, sůl, mletý pepř

Postup: Osmažíme na oleji směs nasekané cibule, petržele, celeru a mrkve. Přidáme oloupaná a propasírovaná rajčata, může být i rajský protlak nebo rajčatová šťáva. Osolíme a okořeníme. Přidáme půlky stroužků česneku a povaříme. Omáčku propasírujeme přes sítko a podusíme v ní nakrájené houby doměkka. Poté je vyjmeme. Dáme dusit rýži a asi v polovině do ní vmícháme houby a doděláme. Před podáváním na talíři rýži polijeme omáčkou a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.

Houbové placky se sýrem

Suroviny: 150 g hub, 1 cibule, 2 rohlíky, 2 lžíce másla, 1 hrnek smetany nebo mléka, 2 vejce, 150 g sýra, sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení

Postup: Cibuli nadrobno pokrájejte a osmahněte na másle. Přidejte houby a duste dokud se neodpaří přebytečná voda. Pokrájené rohlíky přelijte smetanou nebo mlékem a nechejte je nasáknout. Pak rohlíky rozmačkejte vidličkou a přidejte k houbám. Přidejte ještě vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a trochu strouhanky. Ze směsi vypracujte menší placky, které usmažte po obou stranách na oleji.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: