Vaříme z hrušek

Vaříme z hrušek

K podzimu patří hrušky neodmyslitelně a pochoutky z nich připravené bývají lahodné a posilují imunitu. Zkuste některý z dnešních receptů, kde mají hrušky hlavní slovo.

Pečené medové hrušky

Suroviny: zralé hrušky, máslo, mletá skořice, mletý zázvor, med, vlašské ořechy

Postup: Zralejší (ne přezrálé) hrušky oloupeme, okrájíme stopky a rozpůlíme. Jádřince vydlabeme. Vlašské ořechy nasekáme. Zapékací misku vymažeme máslem, poklademe hrušky řeznou stranou nahoru a pomažeme medem. Posypeme ořechy, zázvorem, skořicí a na každou hrušku dáme kousíček másla. Troubu předehřejeme asi na 170 °C a hrušky zapékáme asi 20 - 30 minut podle typu trouby. Hrušky nezralé potřebují delší dobu, aby změkly. Pečené medové hrušky dáme na talíře, kde je ještě podle chuti můžeme pokapat medem, případně ozdobit ušlehanou smetanou, rozpuštěnou čokoládou apod. Pečené hrušky podáváme teplé a ihned po přípravě.

Hruškový koláč

Suroviny: 150 g hladké mouky, 60 g másla, 800 g hrušek, 50 g vanilkového cukru, sůl, skořice

Postup: Středně velkou koláčovou formu vytřeme máslem a lehce poprášíme moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na vál prosijeme mouku přidáme máslo a 4 lžíce vody. Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Oloupané hrušky nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme na sílu 1 cm, přesuneme do formy a propícháme vidličkou. Poklademe hruškami, posypeme cukrem se skořicí a upečeme dozlatova.

Hrušky zapečené se sýrem roquefort

Suroviny: 4 hrušky, 125 g sýra typu roquefort (niva), 125 g šunky, 2 vejce, 125 ml 30% šlehačky, 8 krajíců bílého chleba bez kůrky, 100 ml suchého bílého vína, 100 ml mléka, 20 g másla, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Troubu předehřejeme na 180 st C. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno poskládáme plátky chleba tak, aby se překrývaly a zakrývaly dno. Pokropte je bílým vínem. Hrušky podélně rozkrojte, oloupejte, odstraňte jadřince. Poloviny hrušek rozkrojte podélně na poloviny nebo třetiny. Sýr a šunku nakrájejte ? sýr na plátky, šunku na drobné kousky. Na chléb v míse rozložte plátky sýra, posypte šunkou a navrch naskládejte dílky hrušek. Rozšlehejte vejce se šlehačkou a mlékem, ochuťte solí a pepřem. Zapékejte asi půl hodiny do zlatova a hned podávejte.

Grilované hrušky

Suroviny: 4 ks hrušek, 8 lžic másla, 8 lžic medu

Postup: Hrušky podélně rozkrojte, lžičkou vyndejte jádřinec. Každou půlku hrušky zabalte zvlášť do alobalu. Grilujte 10 minut. Rozbalte. Na každou hrušku dejte lžíci medu a lžíci másla. Přizdobte čerstvým ovocem. Hned podávejte.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: