Vaříme z dýně

Vaříme z dýně

Použití dýně v je v mnoha českých kuchyních věcí téměř neznámou. A přitom speciality z dýně mohou mít skvělou, netradiční chuť, která může naše chuťové pohárky jen obohatit.

Dýňová polévka

Suroviny: 250 g dýně , 1/2 l vody, 1 kostka vývaru, 20 g másla, 1 lžíce mouky, 1 lžíce kysané smetany, 1 menší cibule, 1 lžíce sekané petrželky, sůl

Postup: Cibuli nadrobno nakrájíme a na másle necháme zesklovatět. Přidáme nastrouhanou dužninu a opečeme. Poté směs zalijeme vývarem z vody a masoxu a necháme přejít varem, přidáme mouku rozmíchanou ve troše vody, provaříme. Nakonec osolíme, přidáme kysanou smetanu, petrželku a podáváme.

Celozrnné palačinky s dýní

Suroviny: 100 g celozrnné mouky, špetka soli, 1 vejce, 150 ml mléka, 1 lžíce másla, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 250 g dýně, 3 lžíce olivového oleje,

na ratatouille: nakrájený lilek, 2 rajčata, 1 cuketa, paprika, stroužek česneku, malý šálek olivového oleje

Postup: Zeleninu na ratatouille vložíme do hrnce, osolíme, opepříme, přelijeme olejem a šálkem vody a na mírném ohni vaříme 1 1/2 hodiny. Mezitím zpracujeme z mouky, soli, vejce a mléka hladké těsto. Necháme chvíli odležet a pak vmícháme rozpuštěné máslo.

Papriku nakrájíme, dýni olopeme, zbavíme jader a taky nakrájíme. Na lžíci oleje podusíme papriku, přilijeme 1/4 l studené vody a přimícháme ratatouille. Uvedeme do varu a přikryté mírně vaříme asi 5 minut. Přidáme dýni a dál dusíme 10 minut. Občas zamícháme.

Na oleji smažíme palačinky, které plníme zeleninovou směsí. Podáváme na předehřátých talířích.

Dýňový koláč

Suroviny: 400 g dýně, 2 jablka, citrónová kůra, skořice, sůl,mandle, 150 g hladké mouky, 90 g másla, 1 lžička prášku do pečiva

Postup: Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

Zapékaná dýně

Suroviny: 1 dýně, 800 g brambor uvařených ve slupce, olej, kopr, pepř, 1 cibule, 4 vejce, čtvrt litru mléka, 200 g měkkého salámu

Postup: Do vymazaného pekáče rozložíme polovinu na kolečka nakrájených brambor, osolíme, dáme polovinu na plátky nakrájené dýně, osolíme, opepříme, posypeme sekaným koprem, nadrobno nakrájenou cibulí a na kostky nakrájeným salámem. Rozložíme zbytek dýně a vrstvu brambor.

Vrch osolíme, pokapeme olejem a v troubě při střední teplotě pečeme asi 30 minut. Potom zalijeme v mléce rozšlehanými vejci a dopečeme.

Podáváme se zeleninovým salátem nebo polité bílým jogurtem se sekaným koprem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: