Vaříme z cukety

Vaříme z cukety

Když mluvíme o cuketě, můžeme používat samá superlativa ? má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí a pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu i dny. Dnes proto přinášíme sadu receptů z této zeleniny.

Cukety jako lasagne

Suroviny: 2 střední cukety, 5 lžic másla, 2 lžíce hladké mouky, 300-400 ml mléka, 2 vejce, 100 g eidamu, 300 g blaťáckého zlata, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek; omáčka: 150 g zakysané smetany, 150 g kečupu, pár najemno posekaných lístků bazalky, 1 rozmačkaný stroužek česneku

Postup: Jednou lžící másla vymažeme zapékací misku nebo pekáč. Oba sýry nastrouháme.

Zbytek másla rozpustíme v rendlíku, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání uvaříme ne moc hustou kaši, mléka dáme zpočátku radši méně a pak můžeme podle potřeby přidat.

Do částečně prochladlé kaše vmícháme jedno po druhém celá vejce a nastrouhaný eidam. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 1 cm.

Na dno vymazané zapékací misky rozetřeme trochu bešamelu. Na něj uložíme vrstvu cuket a posypeme blaťáckým zlatem. Dáme druhou vrstvu bešamelu, cukety a sýr. Zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme sýrem.

Dáme do vyhřáté trouby zapéct dokud povrch nezezlátne (180°C, cca 50 minut).

Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, než začneme krájet (čím chladnější, tím lépe se krájí).

Porce na talíři přelijeme omáčkou, kterou připravíme důkladným promícháním všech surovin.

Ragú z cukety

Suroviny: 4 středně velké cukety, 2 papriky různých barev, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 měkčí rajčata, 2 jablka, sůl, mletý pepř, několik lístků čerstvé bazalky (nebo lžička sušené)

Postup: Cukety nakrájíme na kostičky, papriky na nudličky. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme cukety a papriky a pod pokličkou krátce podusíme. Pak přidáme rajčata a oloupaná nakrájená jablka zbavená jádřinců. Osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Před podáváním ochutíme nadrobno nakrájenou bazalkou. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo pečivo. Ragú můžeme podávat i jako přílohu k masu.

Cuketové placky

Suroviny: 700 g cuket, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 svazek petrželky, 2 vejce, 1 lžička najemno nasekané máty nebo kopru, 120 g strouhanky, 100 g čerstvě nastrouhaného ementálu, čerstvě mletý pepř, trochu mouky, 9 lžic olivového nebo slunečnicového oleje na smažení a na ruce

Postup: Cukety omyjeme, konce odřízneme a cukety nakrájíme na plátky. V osolené vodě je povaříme asi 10 minut. Pak je dáme na cedník a necháme dobře okapat. Cukety rozmixujeme tyčovým mixérem a dáme do mísy. Cibuli oloupeme a nastrouháme k cuketám. Rozpustíme máslo. Petrželku omyjeme a lístky nadrobno posekáme. Do rozmixovaných cuket vmícháme vejce, rozpuštěné máslo, bylinky, strouhanku a sýr, vše osolíme a opepříme. Směs necháme asi 5 minut odstát.

Dlaně si natřeme trochou oleje a tvarujeme vždy z 1 lžíce cuketové hmoty asi 1 cm silné placičky, které obalíme v mouce. V pánvi zahřejeme olej a placičky postupně smažíme z každé strany asi 2-3 minuty dozlatova. Pak je vyndáme z pánve a položíme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

Grilovaná cuketa

Suroviny: 1 cuketu, olivový olej, sůl, bylinky, česnek.

Postup: Omytou cuketu nakrájíme na cca 1 cm silné kolečka či plátky a z obou stran potřeme směsí z olivového oleje, soli, bylinek a česneku. Necháme asi 15 min. uležet a pak grilujeme z každé strany cca 5-10 min. Chutná skvěle jako příloha ke grilovanému masu nebo samostatně.

Bramboráky z cukety

Suroviny: 1 cuketu, 2 vejce, necelou lžičku soli, koření na bramboráky, 2 cibule, 20 dkg tvrdého sýru, hladkou mouku, 2 lžíce strouhanky

Postup: Oloupanou cuketu nastrouháme a přidáme sůl. Necháme asi 20 min. odpočinout a vymačkáme z ní vodu. Přidáme 2 nadrobno nakrájené cibule, nastrouhaný tvrdý sýr, koření na bramboráky (přiměřeně), hladkou mouku, strouhanku. Vytvoříme směs, kterou na rozpáleném oleji z obou stran smažíme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Cuketová polévka

Suroviny: olej, 2 cibule, 1 cuketa (asi 500g), 1 ks sýru tofu, sůl, vegeta, ocet, muškátový oříšek, petrželka.

Postup: Na oleji osmahnětě dvě nadrobno nakrájené cibule, přidejte na kolečka nakrájenou cibule, trochu vegety a soli, dolijte vodou. Asi 20 minut vařte. Rozmixujte jedno tofu, přimíchejte čtvrt šálku vody, lžíci octa, trochu muškátového oříšku a tuto směs vlijte do polévky. Pět minut ještě povařte. Polévku můžete ozdobit petrželkou a jíst ji teplou i studenou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: