Vánoční recepty V ? bramborový salát

Vánoční recepty V ? bramborový salát

Čtvrtý díl vánočních receptů se věnuje pochutině vskutku tradiční ? bramborovému salátu. A jak už se to stalo zvykem, připravili jsme pro vás recept nejen tradiční, ale můžete si vyzkoušet obohatit Vánoce bramborovým salátem nezvyklé, ale o to zajímavější chuti.

Tradiční bramborový salát

Suroviny: 6 větších brambor, 1 malý celer (nebo půl velkého), 2 mrkve, 3 petržele, 3 vejce, jedna konzerva sterilovaného hrášku, sterilované sladkokyselé okurky, sklenice majonézy, hořčice, sůl, pepř

Postup: Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Vejce uvaříme na tvrdo, cibuli spaříme vařící vodou a v osolené vodě uvaříme celer, mrkev a petržel. Oloupeme brambory ze slupek a spolu s kořenovou zeleninou a vejci vše protlačíme přes drátěnou mřížku nebo vše nakrájíme na kostičky. Přidáme okapaný hrášek, trochu hořčice, na kostičky nakrájené sterilované okurky, cibuli, majonézu. Osolíme, opepříme a necháme do druhého dne v chladu.

Bramborový salát bez majonézy

Suroviny: 10 brambor uvařených ve slupce, 3/4 sklenky oleje, 3 lžíce vinného octa, cukr, sůl, 1 lžička hořčice, 2 stroužky česneku, 5 řapíkatých celerů, 2 mrkve, 1 menší cibule, hrst zelené petrželky.

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, řapíky celeru nakrájíme na kolečka, mrkev nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli nasekáme na drobno a vše promícháme. Ocet dochutíme utřeným nebo vymačkaným česnekem, cukrem, solí a pak ho utřeme s hořčicí a olejem. Touto zálivkou zalijeme zeleninu, vše promícháme, dáme na půl hodiny do chladu a pak posypeme zelenou petrželkou.

Bramborový salát s cizrnou

Suroviny: 1kg brambor, 2 mrkve, 1 petržel, 5 nakládaných okurek, půl plechovky nakládané kukuřice, majonéza, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, 250 g nakládané cizrny.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme zchladnout a nakrájíme na plátky. Dáme do mísy, přidáme uvařené mrkve a petržel nakrájené na tenká kolečka, najemno nasekané nakládané okurky, půl plechovky nakládané kukuřice, hořčici, majonézu podle chuti a cizrnu. Zamícháme a dochutíme solí.

Bramborový salát s jogurtovým sýrem

Suroviny: 1 kg brambor, cibule, 2 mrkve, 2 petržele, 1 celer, 6 lžic jogurtového sýra, sůl, pepř.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Zeleninu uvaříme v páře a pokrájíme také na kostičky. Brambory a zeleninu smícháme, přidáme posekanou cibuli, sůl, pepř a nakonec vmícháme jogurtový sýr.

Bramborový salát s jablky

Suroviny: 400 g brambor, 1 jablko, 200 g vařeného celeru, dresing z majonézy s jogurtem

Postup: Dresing připravíme smícháním 2 lžic majonézy a 2 lžic bílého jogurtu. Podle chuti přidáme hořčici, kečup, trochu pepře a sůl. Brambory vařené ve slupce necháme vystydnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme také celer a doplníme plátky jablka. Lehce vmícháme jogurtovo-majonézový dresing a podáváme.

Chorvatský bramborový salát

Suroviny: 1 kg brambor, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, 2 lžíce nasekané petrželky.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka, přidáme rozetřený česnek, sůl, olej podle potřeby, pepř a nasekanou petrželku. Řádně promícháme a necháme vychladit.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: