Vánoční recepty III ? polévky

Vánoční recepty III ? polévky

Dnešní tipy na zpestření štědrovečerní tabule se týkají polévek. Podle našich receptů uvaříte jak klasickou vánoční polévku z kapra, tak i polévky netradiční ? krabí a tuňákovou.

Štědrovečerní rybí polévka

Suroviny: 2?3 hlavy z kaprů, mlíčí a jikry, 750 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, hořčice, sardelová pasta, vedeta, 1 polévková lžíce rybízového a jablečného rosolu, 2 dl sladké smetany na šlehání, citrónová šťáva.

Příprava: Očištěné hlavy z kaprů (bez žáber, očí a šupin) vložíme do vody spolu s očištěnou a umytou kořenovou zeleninou. Přidáme sůl, koření, bobkový list a vaříme. Když se maso začne oddělovat od kostí, přidáme mlíči a jikry a doměkka uvaříme. Vývar slijeme a zeleninu odložíme. Z rozvařeného masa odstraníme kosti. Zeleninu s masem rozmixujeme a přidáme do vývaru. Za stálého míchání přivedeme k varu, ochutíme solí, vegetou, hořčicí, sardelovou pastou, ovocným rosolem, smetanou a citrónovou šťávou. V případě potřeby polévku zředíme trochou mléka nebo zbylého vývaru.

Rybí polévka se sušenými houbami

Suroviny: 1 rybí hlava, 6 kuliček černého pepře, jikry, mlíčí, hrst sušených hub, mrkev, celer, petržel, cibule, 100 g másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky, sůl, muškátový květ

Příprava: Opranou rybí hlavu očištěnou od očí a žáber uvaříme s celým pepřem. V druhém hrnci uvaříme jikry, mlíčí a hrst sušených hub. Ve třetím hrnci uvaříme kořenovou zeleninu a cibuli. Všechny vývary přecedíme do společného hrnce, přidáme obrané maso z hlavy,

jikry, mlíčí a vmícháme máslovou jíšku. Přidáme masový bujon, podle chuti muškátový květ, sůl a vaříme 10 minut. Polévku můžeme vylepšit na kostičky nakrájenou mrkví.

Krabí polévka

Suroviny: Krabí maso (krabí tyčinky), 1 l rybího vývaru, 50 g másla, 4 žloutky, 1/2 mrkve, 1 bobkový list, 100 g sterilovaného hrášku, 100 g rýže, 4 lžíce koňaku, 150 ml bílého vína, 150 ml smetany, 1 cibule šalotka, sůl, pepř.

Příprava: Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, osmahneme nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, krabí maso a bobkový list. Přelijeme koňakem a necháme chvíli podusit. Poté přidáme vývar, bílé víno a vaříme dalších 5 minut. Polovinu krabího masa z polévky vyjmeme, přidáme rýži, hrášek a vaříme doměkka. Bobkový list vyjmeme a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, ochutíme solí, pepřem a zakápneme citrónovou šťávou. Polévku servírujeme z kousky krabího masa.

Tuňáková polévka

Suroviny: 1 plechovka masa s tuňáka, sterilizovaný hrášek, 2 menší cibule, 3 až 6 rajčat (menších), 3 lžíce oleje, kousek cukety, bazalka, sůl, mletý pepř. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme je a nakrájíme na malé kousky. Cuketu oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Cibuli posekáme nahrubo a osmahneme na rozpáleném oleji.

Příprava: Přidáme rajčata, poté cuketu a za stálého míchání společně chvilku podusíme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme, přidáme bazalku a asi 5 minut ještě vaříme. Nakonec přimícháme tuňákové maso a kousek sterilizovaného hrášku. Podle chuti dosolíme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: