Vánoční recepty II ? kapr

Vánoční recepty II ? kapr

V druhém díle vánočních receptů se zaměříme na tradiční štědrovečerní pokrm ? kapra. Pokud vás omrzela tradiční příprava ? v trojobalu, zkuste letos jeden z receptů, které přinášíme. Budete příjemně překvapeni.

Kapr s petrželkou

Suroviny: Cca 1 kg kapra, sůl, pepř, petrželka, 100 g másla, 1 šálek vývaru, šťáva z 1 citronu, 1 cibule, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky muškátového květu, 4 rajčata, játra z kapra, 1 lžíce sardelové pasty, 1 sklenka bílého vína

Příprava: Kapra naporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v nasekané petrželce. Na polovině másla porce zprudka po obou stranách opečeme, podlijeme vývarem a hojně pokapeme citronovou šťávou. Na zbytku másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kari, muškátový květ, nakrájená a oloupaná rajčata, játra, sardelovou pastu a víno, krátce podusíme. Porce kapra dáme na talíře, šťávu přidáme k omáčce a procedíme přes síto. Omáčkou přelijeme kapra a podáváme s tmavým pečivem.

Kapr na pivu

Suroviny: 4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 114 litru světlého piva, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 malé cibulky, 2 lžíce citrónové šťávy, kmín, mletá sladké paprika

Příprava: Opláchnuté, osušené porce kapra osolíme, opepříme, rozložíme na talíř, trochu pokapeme pivem a dáme asi na hodinu do chladničky. Pak v kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pivem, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme kmínem a paprikou; dusíme pod pokličkou do měkka (asi 25 minut). Při dušeni podléváme maso trochou horké vody.

Pikantní kapr

Suroviny: 1 kapr, mletý kmín, houbové koření, klobásové koření, koření na rožnění, 100 ml červeného vína, 1 lžička medu, 1 křen, 100 g Nivy, 50 ml kečupu, olej, 1 citrón, sůl.

Příprava: Očištěného a rozporcovaného kapra osolíme, mírně posypeme mletým kmínem, směsí koření, naskládáme na pekáč nebo zapékací mísu apod., na který dáme trochu oleje. Porce kapra naskládáme těsně k sobě a pokapeme citrónem. Podlijeme asi 1dl svařeného červeného vína s 1 malou lžičkou medu. Necháme asi 1 hodinu uležet v chladnu.

Nastrouháme syrový křen a nivu. Porce kapra pokapeme houbovým nebo ostrým kečupem, posypeme strouhaným křenem a nakonec posypeme strouhanou nivou.

Dáme do trouby a pečeme při teplotě 150 až 200 °C asi 45 minut do červena.

Kapr namodro

Suroviny: 600 g kapra, 30 ml octa, 60 g kořenové zeleniny, 15 g cibule, divoké koření, 60 g másla, sůl.

Příprava: Nejlepší je použít porce z kapra lysce, snažíme se také nesetřít hlen z povrchu kůže. Porce narovnáme do pánvičky kůží nahoru a pokapeme polovinou vařícího octa. Do osolené a zbylým octem okyselené vody dáme kolečka zeleniny a cibule, divoké koření a uvedeme do varu. Vložíme připravené porce ryby a vaříme asi 15 minut. Po uvaření rybu vyjmeme, dáme na mísu a polijeme rozpuštěným máslem.

Kapr nadivoko

Suroviny: 1 kg kapra, sardelová pasta, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, tuk, 1 cibule, 5 kuliček pepře, bobkový list, 100 ml červeného vína, 30 g hladké mouky, sůl, citrón.

Příprava: Porce kapra potřeme sardelovou pastou, kterou jsme utřeli s máslem. Pak je poprášíme hladkou moukou a opečeme na tuku 5 minut z každé strany. Opečené porce naskládáme na vyhřátou mísu. Do šťávy z opečené ryby přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Přidáme koření a zalijeme trochou horké vody s červeným vínem. Zahustíme moukou utřenou s máslem a povaříme 10 minut za občasného míchání. Podle chuti osolíme a přidáme pár kapek citrónové šťávy. Pak omáčku přecedíme a podáváme s opékanými bramborami.

Kapr v alobalu

Suroviny: 4 porce kapra, 80 g másla, 50 g oleje, petrželová nať, 150 g hladké mouky, citrónová šťáva, 50 g tvrdého sýru, pálivá paprika, sůl

Příprava: Očištěné a osušené porce kapra pokapeme citrónem a necháme 30 minut odležet. Změklé máslo promícháme s nadrobno nakrájenou petrželovou natí a nastrouhaným sýrem. Proleželé porce kapra osolíme z obou stran a obalíme v hladké mouce smíchané s paprikou. Na olejem potřený alobal poklademe porce kapra, které pomažeme směsí petrželového másla a sýra. Alobal dobře uzavřeme a pečeme na plechu ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Podáváme s chlebem, brambory či bramborovým salátem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: