Vánoční recepty I. ? cukroví

Vánoční recepty I. ? cukroví

V několika článcích přinášíme inspiraci pro vánoční tabuli. Hned v tom prvním se zaměříme na cukroví, recepty na rumkulky, marokánky, rafaelo či pusinky ocení nejedna hospodyňka a následně nejeden mlsoun.

Nepečené rumové kuličky

Nepečené rumové kuličkySuroviny: 25 dkg piškotových drobečků nebo nepovedeného cukroví, 20 dkg moučkového cukru, 8 dkg mletých vlašských ořechů, 25 dkg tuku Omega, 5 polévkových lžic rumu, 3 polévkové lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 2 bílky, citrónová kůra z půlky citrónu, kokos na obalení.

Příprava: Nejdříve rozehřejeme tuk Omega. Poté smícháme všechny sypké suroviny, promísíme a přidáme zbytek ingrediencí. To celé pak přelijeme teplým tukem a důkladně hněteme, dokud se vše nespojí v těsto. Konzistence těsta musí být taková, abychom z něj mohli dělat v dlaních kuličky. Kuličky pak obalujeme v kokosu a skládáme do krabice a necháme v chladnu ztuhnout.

Marokánky

Marokánky

Suroviny: 1/4 l mléka, 2 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 8 dkg krupicového cukru, 8 dkg nakrájeného kandovaného ovoce, 8 dkg nasekaných ořechových jader mandlí nebo lískových ořechů.

Příprava: V mléce rozmícháme mouku, přidáme máslo, cukr a pomalu vaříme, dokud nevznikne hustá kaše. Sundáme z ohně, přimícháme ovoce, ořechy. Vytřeme plech tukem a posypeme hrubou moukou nebo použijeme papír na pečení. Na plechu děláme hromádky, z nichž mokrou lžičkou dotvoříme placičky. Poté upečeme. Horké placičky sundáme z plechu nožem a po vychladnutí vychladlé potřeme zespodu čokoládovou polevou.

Rafaelo

Rafaelo

Suroviny: 250 g 100% tuku, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g sušeného mléka, 1 dcl vody, kokos, mandle.

Příprava: Tuk rozpustíme a necháme vychladnout. Do studeného tuku přimícháme moučkový a vanilkový cukr, poté začneme přidávat sušené mléko a po troškách vodu. Poté, co vznikne hladká hmoty, začneme tvořit kuličky a do každé zabalíme spařenou oloupanou mandli. Kuličky obalíme v kokosu a necháme ztuhnout v lednici.

Pusinky

Pusinky

Suroviny: 1 ušlehaný bílek, 7 dkg mletých oříšků, 7 dkg mletého cukru, jádra lískových oříšků.

Příprava: Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr a zamícháme mleté oříšky. Spojíme v těsto. Vyložíme plech pečícím papírem a na něj sázíme lžičkou hrudky. Do středu každé hrudky vmáčkneme oříšek. Pečeme ve velmi mírně rozehřáté troubě. Pusinky jsou hotové, když jdou oddělit od pečícího papíru.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: