Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky jsou další naší inspirací, kterou můžeme vyšperkovat Vánoce, máme-li dostatek chuti, času, případně malých pomocníků. Výsledek bude určitě stát za to.

Tradice perníčků vyrobených z medového těsta sahá nejen do staročeských vánočních zvyků, jak bychom si mohli myslet, ale zavede nás ještě mnohem dál do historie ? toto těsto používaly ve svých kuchyních už ženy ve starém Egyptě. K nám se tato receptura dostala ve 14. století z Itálie.

Pečení perníčků

Suroviny: 1000 g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 prášky do perníku a samozřejmě formičky na zdobení.

Postup: Smícháme mouku, moučkový cukr, kakao a prášek do perníku, přidáme med, máslo, rum, vejce a zaděláme hladké a vláčné těsto. Vykrájíme perníčky a pečeme je ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ihned po pečení dáme perníčky na rovný tác, aby se nekroutily.

Poznámka: Chceme-li získat tmavší a lesklejší barvu přidáváme do vajíčka tekutý karamel, který vyrobíme zkaramelizováním krupicového cukru.

Výroba polevy

Suroviny: 1 bílek, 15 dkg moučkového cukru (v případě většího množství dodržujeme přibližně tento poměr), citrónová šťáva, 1 lžička solamylu (poslední dvě položky nejsou nutné).

Postup: Moučkový cukr důkladně prosejeme, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Bílek vložíme do misky a za stálého šlehání elektrickým (v případě nouze ručním) šlehačem přisypáváme cukr. Správně hustá poleva se nesmí při nanesení na perník roztékat a musí ztvrdnout během několika minut. Pokud se nám nedaří polevu dostatečně zahustit cukrem, můžeme si pomoci solamylem. Pro chuť můžeme přidat citrónovou šťávu.

Zdobení perníčků

Ke zdobení potřebujeme stočený papírový kornout, případně igelitový sáček s párátkem propíchnutým růžkem. Ideální je sáček s plastovou špičkou na zdobení a co nejmenším otvorem. Pokud jsme dobře prosévali, nebude se nám špička ucpávat.

Samotné zdobení vyžaduje fantazii a trpělivost. Je třeba nechat jednotlivé části zatuhnout, aby se ornamenty nevhodně nespojily.

Další recepty na perníčky najdete například na stránce http://www.pernicky.estranky.cz.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: