Vánoční cukroví II.

Vánoční cukroví II.

Mezi další druhy cukroví, které bychom mohli začít péct je linecké cukroví. Do Vánoc se nám v krabici v chladu hezky rozleží, zůstane dlouho čerstvé a chutné.

Linecké cukroví základní

Suroviny: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučky, 1 vejce, 2 žloutky, vanilkový cukr, citronová kůra.

Postup: Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout a pak jej vyválíme na placku asi 3 mm silnou. Vykrajujeme tvary, dáme na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečeme mírně do světle růžova.

Ořechové linecké

Suroviny: 280 g hladké mouky, 190 g másla, 75 g práškového cukru, 1 žloutek, 100 g mletých ořechů.

Postup je stejný jako u předešlého receptu.

Plnění lineckého cukroví

U lineckého cukroví většinou spojujeme dva kousky a to zavařeninou nebo krémem. Zavařenina je lepší je pikantní, proto používáme zavařeninu rybízovou nebo višňovou. Horní kolečko by mělo mít prázdný střed.

Linecké cukroví spojujeme také nastavovanými krémy s různou příchutí. Základní krém je z másla, cukru a nastaveným pudinkem. Ten rozdělíme a přidáním některých dalších přísad získáme několik druhů krému.

  • Nugátový: do základního krému přidáme trochu Nutelly
  • Koňakový: do základního krému vmícháme trochu vaječného koňaku
  • Ovocný: do základního krému přidáme trochu zavařeniny nebo na velmi drobné kousky nakrájené kandované ovoce
  • Vanilkový: do základního krému přidáme několik kapek vanilkové tresti
  • Kokosový: do základního krému přidáme několik lžic strouhaného kokosu
  • Punčový: do základního krému vmícháme nastrouhané piškoty zvlhčené ovocnou šťávou a dochutíme rumem, který přidáváme po kapkách

Poleva na linecké cukroví

Polevu připravujeme čokoládovou nebo utřenou z moučkového cukru, bílku a horké vody. Příchutě do polevy mohou být ovocné, kdy použijeme citronovou nebo pomerančovou šťávu, s příchutí rumu, vaječného koňaku nebo kávy, se žloutkem a další.

Povrch zdobíme ořechy, mandlemi, barevným zdobením, kapkami nebo nitkami čokoládové polevy a vlastně vším, co nás napadne a co se nám třeba i hodí od jiného pečiva.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: