Vánoční cukroví I.

Vánoční cukroví I.

Připravili jsme pro vás několik receptů na vánoční cukroví, které připravujeme přibližně tři týdny před Štědrým dnem. To začínáme péci zázvorky, medvědí tlapky, perníčky.

Zázvorky

Suroviny: 250g hladké mouky, 250g cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, na špičku nože cukrářské droždí.

Pstup: Cukr, vejce a žloutky utřete do zhoustnutí. Potom přidejte zázvor, cukrářské droždí, mouku a všechno dobře promíchejte. Na vále zpracujte těsto, tence je vyválejte, formičkami z něj vykrájejte tvarované kousky, které nechte na pomazaném a moukou vysypaném plechu alespoň tři hodiny schnout. Teprve potom upečte v mírně vyhřáté troubě.

Medvědí tlapky

Suroviny: 240g hladké mouky, 170g másla, 150g cukru, 140g mletých ořechových jader, 30g strouhané čokolády, mletá skořice, tlučený hřebíček.

Postup: Všechny suroviny spojte v těsto, rozdělte je na kousky, vtlačujte do vymaštěných formiček a upečte.

Hvězdy s lískovou nádivkou

Suroviny: Na těsto: 190 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 70 g tuku, 1 vejce, 1 vanilinový cukr, 2 lžíce zakysané smetany, špetka soli. Nádivka: 80 g mletých lískových oříšků, 40 g marcipánové hmoty, 1-2 lžíce moučkového cukru, 2 lžičky pomerančové šťávy

Postup: Z mouky, cukrů, nakrájeného tuku, smetany a špetky soli připravíme hladké těsto a necháme ho v chladu 1 hodinu odpočinout. Marcipán nastrouháme a vyšleháme se žloutkem. Vmícháme cukr, šťávu a ořechy. Z těsta rozválíme plát, vykrájíme hvězdy a potřeme bílkem. Hvězdy položíme na plech s papírem na pečení, do středu dáme hromádky ořechové nádivky a můžeme vtisknout lískový ořech. Hvězdy pečeme při 180 °C 15 minut. Cukroví po vychladnutí uložíme do uzaviratelné dózy a necháme v chladu rozležet.

Medové perníčky

Suroviny: 100 g tuku Hera, 250 g medu, 125 g cukru moučka, 500 g hladké mouky, 10 g kakaa, 1 vejce, 1 koření do perníku, 2 lžíce prášku do pečiva, 1 bílek na polevu.

Postup: Všechny přísady pečlivě promíchejte a vypracujte těsto, které nechte do druhého dne v chladu. Na vále posypaném hladkou moukou z těsta vyválejte placku o šířce 0,5 cm a vykrajujte různé tvary. Pečte ve středně vyhřáté troubě na plechu s pečícím papírem. Po vychladnutí ozdobte perníčky podle vlastní fantazie. Ze 150g prosetého moučkového cukru a jednoho bílku udělejte bílou polevu. Bílek nejprve našlehejte šlehačem, pak přidejte cukr a opatrně zamíchejte. Polevu nechte uležet v mikrotenovém sáčku přes noc v chladu.

Fíkové placičky

Suroviny: 60 g sekaných fíků, 60 g mletých vlašských ořechů, 80g jemného cukru krystal, 1 žloutek, čokoládová poleva, na ozdobu spařené oloupané mandle, mletý cukr na posypání válu.

Postup: V misce utřete žloutek s cukrem, postupně přimíchejte vlašské ořechy a nakonec jemně nasekané fíky. Těsto vyválejte na pocukrovaném válu na cca 0,5 cm silný plát. Malou oválnou formičkou vykrajujte z těsta jednotlivé kousky. Na každý kousek přilepte mandli s namočeným koncem v rozpuštěné čokoládové polevě. Nechte zaschnout. Placičky vložte do ozdobných košíčků.

Pudinkové kostky

Suroviny: 1 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 1 1/2 balíčku čokoládového pudinku, 700 ml mléka, 100g krystalového cukru, mleté lískové oříšky, strouhaný kokos, strouhaná čokoláda, kakao, skořice.

Postup: Dvě čtvercové formy velikosti 10 x 12 cm vypláchněte studenou vodou. Vanilkový pudink rozmíchejte s 50g cukru a 50 ml mléka, 300 ml mléka přiveďte k varu, vlijte rozmíchaný vanilkový pudink a vařte do zhoustnutí. Směs nalijte do jedné formy. Čokoládový pudink také rozmíchejte s 50g cukru a 50 ml mléka, přidejte 300 ml mléka a vařte do zhoustnutí. Tento pudink nalijte do druhé vypláchnué formy a povrch uhlaďte. Pudinky přikryjte potravinářskou fólií tak, že ji úplně přitlačíte na povrch. Nechte vychladnout. Vychladlé pudinky opatrně vyklopte a nakrájejte na malé kostky. Vanilkové kostky obalte v nastrouhané čokoládě nebo ve směsi skořice a kakaa. Čokoládové kostky zase v kokosu nebo mletých oříšcích.

Vánoční perníčky

Suroviny: 500g hladké mouky, 250g žitné mouky, 280g moučkového cukru, 120g rostlinného tuku, 4 až 6 lžic medu, 4 vejce, 2 1/2 kávové lžičky jedlé sody, 1/2 balíčku koření do perníku.

Postup: Z uvedených přísad vypracujte těsto a nechte je alespoň dva dny odležet v ledničce. Před pečením nechte těsto odležet asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak ho rozválejte na plát silný 0,5 cm. Vykrajujte z něj oblíbené tvary, ty pak poklaďte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pak teplotu snižte na 150 stupňů. Těsně před dopečením perníčky vyjměte z trouby, potřete je rozšlehaným vejcem a ještě na chvíli vraťte do trouby. Perníčky budou krásně lesklé. Upečené je opatrně sejměte a dejte na mřížku.

Polevy na perníky

Bílková

120?150 g moučkového cukru mícháme s 1 bílkem na neroztékající se lesklou hmotu. Bude-li řídká, přidáme cukr, do příliš husté nakapeme trošku citronové šťávy.

Žloutková

2 žloutky s 100 g moučkového cukru mícháme do zpěnění. Ve 2 lžících vody uvaříme 100 g krystalového cukru ?na niť?, vzniklý sirup zchladíme a po troškách přiléváme do žloutku. Mícháme, dokud poleva zcela nevychladne a nezíská pěkný lesk. Perník jí ihned poléváme.

Citronová

250 g moučkového cukru, 2 lžíce proceděné citronové šťávy a 2 lžíce vroucí vody mícháme, dokud se nevytvoří lesklá poleva.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: