Vánočka

Vánočka

Co by to bylo za Vánoce bez vánočky? Tohle pletené sladké pečivo chutná snad úplně všem. Na nadcházející svátky se můžeme zásobit v obchodech potravin, není ale nad domácí vánočku, která provoní celý byt už při pečení. Přinášíme vám tři recepty, u prvního z nich najdete i postup pletení.

Domácí vánočka

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vejce na potření, 1 balíček vanilkového cukru, 25 g droždí, 2 lžíce rumu, 80 g rozinek namočených v rumu, hrst nasekaných vlašských nebo lískových ořechů, hrst mandlí, špetka muškátového oříšku, citrónová kůra, 1/2 lžičky soli.

Postup: Mouku prosejeme do větší mísy. Do důlku v mouce dáme lžičku cukru a rozdrobené droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme žloutky, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek mléka, rum, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a špetku muškátového oříšku. Vypracujeme hladké těsto a vmícháme do něj rozinky, ořechy a mandle. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Vykynuté těsto přeneseme na vál vysypaný moukou, znovu prohněteme a necháme ještě chvíli kynout. Těsto rozdělíme na devět stejně velkých bochánků. Na pomoučeném vále z nich vyválíme stejnoměrně silné válečky. Upleteme spodní cop ze čtyř válečků. Začneme plést uprostřed, na obou koncích válečky přitiskneme k sobě. Upleteme další cop, tentokrát jen ze tří válečků. Spodní pletenec ze 4 dílů rukou mírně zploštíme, usadíme na něj druhé patro vánočky (cop ze tří pramenů) a nahoru dáme poslední pletenec, vyrobený ze zbývajících dvou dílů těsta. Konce jednotlivých copů zasuneme dolů, tím se vánočka zpevní. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Vánočku přesuneme na plech a necháme ještě zhruba 15 minut kynout. Potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Vánočku propíchneme špejlemi, aby se při pečení nerozjela. Pečeme 10 minut při teplotě 220 °C, pak teplotu stáhneme na 160 °C a dopečeme.

Vánočka podruhé

Suroviny: 1 kg hrubé mouky, 250 g tuku na pečení nebo másla, 200 g cukru, 100 g droždí, 250 g vařených jemně strouhaných brambor, 5 žloutků, 1/16 litru mléka, sůl, vanilkový cukr, citrónová kůra i šťáva, 150?200 g rozinek, kandované ovoce, mandle

Postup: Nejprve si připravíme třený základ ze žloutků, tuku a cukru. Pak přidáme kvásek, dále mouku, brambory, citrón, sůl a vypracujeme kynuté těsto. Zapracujeme do něj rozinky, kandované ovoce a mandle. Těsto je hodně těžké a tuhé. Doporučuje se vypracovat na vále. Necháme přes noc kynout. Ráno upleteme 3 vánočky, dáme je na plech a necháme ještě kynout. Teprve po poledni pečeme. Nejprve je rychle zapečeme v horké troubě, asi po 15 minutách ztlumíme a dopékáme ještě asi 45 minut. Po dopečení potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. Po vychladnutí uložíme do mikrotenového sáčku. Vánočka zůstane dlouho vláčná a nevysychá.

Vánočka potřetí

Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 150 g cukru, 150 g tuku, 60 g droždí, 1/2 l mléka, 2 žloutky, 2 hrsti rozinek, hrst mandlí, špetka citrónové kúry, špetka soli.

Postup: Do části vlažného mléka s malým množstvím cukru a mouky rozdrobíme droždí. V míse utřeme změklý tuk s cukrem a žloutky. Mouku se solí prosejeme k utřenému tuku se žloutky a část si necháme na vypracování těsta na válu. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Zpočátku je těsto řidší, později zhoustne. Těsto přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá válu. Nakonec do něho přidáme rozinky a nakrájené mandle. Těsto dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopíme je na vál a zpracujeme na vánočky. Druhá možnost je použití formy, kterou si předem vymažeme tukem na pečení. Pečeme 55 minut v horkovzdušné troubě na 170 °C.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: