Umeboshi ? japonské švestičky

Umeboshi ? japonské švestičky

Umeboshi jsou nakládané plody (švestky) ovocného stromu ume. Obvykle jsou kulaté a mají hladký až velmi scvrklý povrch. Původně pocházejí z Číny, ale lepší a kvalitnější jsou japonské, protože tam rostou na specifických půdách a klimatu a obsahují více přírodních kyselin a minerálů.

Plody nelze konzumovat syrové přímo ze stromu. Švestičky se nejdříve omyjí a pak se několik dnů a nocí suší na rýžových rohožích. Poté se nakládají s červenými lístky rostliny Shizo a s mořskou solí. Nechávají se několik let v dřevěných kádích fermentovat. Velmi silný léčebný účinek ume-švestek objevili v Číně již před tisíci lety.

Obsahové látky

Umeboshi obsahují velké množství kyseliny citrónové (kvalitnější a koncentrovanější než je v citrónu). Obsahují také velké množství vápníku, draslíku a železa. Umeboshi jsou mnohem bohatší na organické kyseliny než jiné ovoce.

Čím prospívají

Umeboshi pomáhají při střevních problémech. Regulují činnost zažívacích orgánů. Působí proti pálení žáhy a žaludeční nevolnosti. Jsou vhodné na posílení imunity, na doplnění minerálních látek či doplnění enzymů a také jako podpůrná léčba při nemocech. Mají výbornou neutralizační schopnost při překyselení organismu. Umí také zlikvidovat střevní parazity, kvasinky a plísně v trávicím traktu. Podporují funkci jater a střev. Pomáhají také při kožních problémech.

Umeboshi v kuchyni

Umeboshi mají slanou chuť a jsou velmi kyselé, protože obsahují kyselinu citronovou. Obvykle jsou podávány v malém množství s vařenou rýží.

Umeocet ? vzniká při výrobě švestiček umeboshi. Jeho slanokyselá chuť se hodí na ochucování pokrmů, které se pak už nemusí solit. Například salátů, polévek, omáček či luštěnin.

Umepasta ? je dužina ze švestiček umeboshi, která se vyrábí odstraněním pecky a rozmačkáním na pastu. Pomáhá neutralizovat vnitřní prostředí a je vhodná jako zdroj minerálů, stopových prvků a enzymů.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: