Tykev obecná ? cuketa

Tykev obecná ? cuketa

Tykev obecná (Cucurbita pepo) se na našem jídelníčku objevuje v posledních letech čím dál častěji. V kuchyni ji můžeme právem považovat za velmi univerzální zeleninu. Její velkou výhodou je to, že ji lze použít téměř do všech druhů pokrmů. Z cukety lze upéct vynikající moučník, ale také výbornou sekanou nebo usmažit bramborák.

Země původu cukety je podle historických pramenů Mexiko. Pěstuje se nejméně 7 tisíc a dle některých údajů i 9 tisíc let. Po objeveni Ameriky byla cuketa přivezena do Evropy a v 17. a 18. století se její pěstovaní v Evropě rozšířilo. Nyní se pěstuje zejména v Řecku, Turecku, Kypru, severní Afriky, Španělska, Itálie, Francie. V posledních letech se pěstovaní rozšířilo i u nás.

Jak cukety vypadá?

Cukety jsou menší tykve. Řadí se k jemným druhům zeleniny. Plod je štíhlý a váží až 2 kg. Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bělavé. Má jemnou poživatelnou slupku, ve které je také nejvíce živin. Přibližná délka cukety je 15 až 20 cm.

Slupka cuket obsahuje karoteny, hořčík,vápník, železo, fosfor, provitamin A, vitamin E a vitamin C. Cuketa stejně jako ostatní tykve má nízkou energetickou hodnotu ? ve 100 g je 107 kJ (25 kCal).

Cuketa obsahuje 91% vody, vlákninu, něco málo sacharidů a dalších složek. Má ale bohatou skladbu minerálních látek. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli.

Vitamínů obsahuje málo - ve 100 g jen asi 14 mg vitaminu C, dále vitamin B, kyselinu listovou, niacin.

Léčebné účinky

Odstraňují ochablost střev a zacpu. Aktivují přeměnu látkovou v buňkách. Pokrmy z tykve příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí. Prospívají diabetikům, obézním, žlučníkářům, při ateroskleróze, revmatismu, dně. Cuketa má navíc napomáhá odvodňování organismu a je prospěšná játrům.

Použití

Nejchutnější a nejkřehčí jsou mladé plody, protože nemají tak silnou slupku a nemusejí se loupat a použijeme je i s mléčnými bílými jadýrky. Cukety před použitím omyjeme pod proudem studené vody a osušíme, odkrojíme konce a cukety nakrájíme ne kolečka o síle 2,3 mm.

U přerostlých a starších cuket slupku sloupneme a nahnědlá jádra odstraníme, popřípadě vydlabeme vnitřní dužinu se semeny.

Cukety tvoří hlavni součást celé řady pokrmu. Můžeme je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, jako přílohu k pečenému i dušenému masu, jsou výborně zapečeme ne plněné. Vhodné jsou také pro úpravu salátu.

Ideálním kořením pro dochucení cukety jsou tymián, oregano, majoránka, zázvor, paprika, kari a pepř. Nezapomeňte také na česnek a cibuli.

Pěstování cukety

Cukety jsou zeleninou poměrně nenáročnou na pěstování a péče o ně se nám mnohonásobně vyplatí. Pokud jim zajistíme zeminu bohatou na živiny, dostatek zálivky a slunné místo, výborně prosperují a z jedné rostliny sklidíme někdy i mnoho kilogramů šťavnatých plodů. Důležité je rostlinám ponechat dostatek místa, rozrůstají se plazivě, stejně jako okurky.

Sklízet první plody můžeme koncem června až začátkem července, v závislosti na podmínkách, rostlina pak plodí v průběhu celého léta. Pěstování cuket je navíc i finančně výhodné, 3-4 rostliny stačí pro běžnou spotřebu jedné rodiny.

Recept na závěr ? cuketa v sýrovém těstíčku

Suroviny: 1 středně velká cuketa, 2 vrchovaté lžíce Solamylu, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, sůl, 3 stroužky česneku, vegeta, 2-3 vejce, pepř, minerálka bez příchutě, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce sojové omáčky, trochu pálivé papriky nebo kousek rozdrcené sušené feferonky, tuk na smažení

Postup: Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, potřeme solí s rozdrceným česnekem a necháme odležet. Na těstíčko rozmícháme Solamyl, mouku, sůl, pepř, papriku, sojovou omáčku, vegetu, vejce a minerálkou zaděláme na kašovité (hustší) těstíčko. Nakonec do něj vmícháme strouhaný sýr. V těstíčku obalujeme plátky cukety, smažíme ve vyšší vrstvě tuku do růžova. Usmaženou cuketu necháme okapat na ubrousku.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: