Tvarohové recepty

Tvarohové recepty

Tvaroh je poměrně běžná kuchyňská surovina ? jde o bílý nezrající sýr tuhé konzistence, který vzniká srážením mléčných bílkovin. V kuchyni je pravým požehnáním. Dnes vám přinášíme několik receptů, které jsou na této pochoutce založeny.

Tvarohové placičky

Suroviny: 4 lžíce hladké mouky, 6 vajec, 4 lžíce moučkového cukru, 1/2 sklenice sladké smetany, 750 g netučného tvarohu, 1/2 sklenice rozinek, 4 lžíce tuku na smažení, sůl.

Příprava: V míse smícháme tvaroh s vejci, přidáme smetanu, cukr, mouku a sůl. Všechny suroviny vypracujeme, až vznikne hladké těsto. Rozinky opláchneme, osušíme a vsypeme do tvarohového těsta. Vytvarujeme kuličky a lehce je zploštíme. Na pánvi rozpálíme tuk a placičky po obou stranách usmažíme dozlatova. Podáváme teplé, polité kysanou smetanou.

Tvarohové řezy

Suroviny pro těsto: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 150 g hery, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva.

Suroviny pro náplň: 50 g másla, 150 g cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 tvarohy, 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink.

Příprava: Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme tvaroh, přilijeme pudink a vmícháme utřenou hmotu. Pak zpracujeme těsto, vyválíme a na plechu zvedneme kraje asi na 2 cm. Sem tam poklademe libovolné ovoce i kompotované a nalijeme připravenou nádivku. Pečeme asi 3/4 hodiny v mírné troubě.

Jablečné tvarohové šátečky

Suroviny: 10 dkg tvarohu, 10 dkg tuku, 10 dkg hladké mouky, 1 vejce na potření, 6 jablek, cukr moučka.

Příprava: Tvaroh zpracujeme s tukem a moukou na hladké těsto, vyválíme je na pomoučeném vále na plát a nakrájíme na čtverce. Na každý čtverec položíme příčně dílek oloupaného jablka, utvoříme šáteček a okraje přitiskneme. Šátečky narovnáme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme je do zlatova a ve středně vyhřáté troubě a ještě horké pocukrujeme a podáváme.

Créme de provence

Suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, 2 lžíce mléka, 1 malá cibule, 1?2 stroužky česneku, 1 lžička provensálského koření, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 větvička rozmarýnu, 2 rajčata, hlávkový salát.

Příprava: Promísíme tvaroh, máslo, mléko a sůl. Přidáme najemno posekanou cibulku, prolisovaný česnek, pažitku, provensálské koření a vyšleháme jemný hustý krém. Podáváme na listu hlávkového salátu, ozdobenou rajčetem, rozmarýnem a čerstvou bagetou, či croissantem.

Strouhaný tvarohový koláč

Suroviny pro těsto: 250 g másla, 1 celé vejce, 40 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva

Suroviny pro náplň: 3 tvarohy, 3 žloutky, 30 dkg cukru, ze 3 bílků sníh, puding uvařený v 1/2 litru mléka.

Příprava koláče: Suroviny pro těsto zpracujeme na vále, dokud nedostaneme tuhou hmotu. Tu vložíme do ledničky nebo i mrazáku. Po ztuhnutí rozdělíme na dva díly. První díl nastrouháme nahrubo na pekáč a potřeme náplní. Nastrouháme druhý díl těsta a pečeme cca 30 minut na 180 °C.

Příprava náplně: Uvařený a následně zchlazený puding vmícháme k zamíchaným ostatním surovinám.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: