Tortilla ? kukuřičná placka

Tortilla ? kukuřičná placka

Tortilla je vyráběna jihoamerickými (mexickými) indiánkami již po tisíce let stále stejným způsobem. Je to i dnes oblíbený "chléb" na americkém kontinentě. Základní surovinou jsou kukuřičná zrna. Kukuřice tvoří podstatnou část objemu potravy velké části Mexičanů a domorodí obyvatelé dokážou vyžít po dny i týdny pouze s ní.

Tortilla v kuchyni

Tortilla se dá upravovat na mnoho způsobů: na slano, na sladko, s masem i vegetariánská, s luštěninami, s ovocem, čokoládová? Je třeba se naučit ji správně plnit a dokonale zabalit, aby udržela svůj obsah. Tortilly si můžeme udělat i do zásoby, protože uschovány v uzavřené nádobě postupně měknou a v ledničce vydrží týden.

Enchiladas ? je tortilla se silně pálivou omáčkou, náplní (maso, fazole, sýr) a ozdobou (cibule, sýr, olivy, zelené byliny). Před podáváním je ohříváme nebo zapékáme. Enčilády jsou považovány za hlavní chod.

Příprava tortilly

Z kukuřičné mouky, soli a vlažné vody uhněteme pevné těsto. Mouku můžeme použít kukuřičnou nebo pšeničnou.

Z každého dílu opatrně vyválíme pomoučeným válečkem kulatou tenkou placku, kterou opékáme na suché, rozpálené teflonové pánvi asi minutu z každé strany. Hotové zabalíme do čisté utěrky a naskládáme do košíčku, tak vydrží déle teplé.

Tortilla s vejci

Suroviny: 3 tortilly, 2 vejce, 50g nastrouhaného eidamu, salátová okurka nakrájená na kostičky, sůl a kečup.

Příprava: osmažená vejce rozdělíme na prohřáté tortilly, posypeme sýrem, poklademe okurkou, dáme kečupem a zabalíme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: