Tokajské víno

Tokajské víno

Ze všech zemí střední Evropy se právě Maďarsko může pochlubit víny skutečně světové kvality. Tokajská oblast se rozkládá podél maďarské a slovenské hranice. Větší část leží na maďarském území.

Slovo Tokaj má prý slovanský původ, pochází ze staroslověnského stokaj, což znamená soutok. V tokajské oblasti se stékají řeky Tisa a Bodrog.

Tokajské aszú, desertní víno, které se rodí a tvoří jen v tomto kraji, označil svého času francouzský panovník Ludvík XIV. "za víno králů a za krále vín".

Historie

Maďarsko má vinařskou tradici, která není nijak podstatně mladší než tradice Francie nebo Itálie. Vína ze Soproně a Egeru udělala již ve 13. století takový dojem, že byla prodávána do ciziny. Počátkem 18. století byla pověst tokajského rozšířena tak daleko, že se toto ušlechtile sladké víno dostalo do Paříže na dvůr Ludvíka XIV.

Po slavné minulosti tokajského vína přišel žel v dobách socialismu hluboký úpadek. Víno se i z Tokaje vyváželo hlavně na východ a jeho výroba se přizpůsobila tamním požadavkům upřednostňujícím množství před kvalitou. Ze sklepů proudila nejobyčejnější, často slazená bílá a červená vína. Kdysi famózní vína pomalu ztrácela svou třídu a rozmanitost.

Teprve po roce 1989, kdy byl založen národní vinařský svaz, je vinařství opět na vzestupu. Dnes je opět možné ochutnat vína špičkové kvality, v místě pěstování navíc i za velice rozumné ceny. Nejlepší příležitostí k návštěvě Tokaje je konec května a srpen, kdy se v oblasti koná festival vín.

Jak vzniká tokaj

Tokajské víno pochází z nejseverovýchodnější části Maďarska. Získává se z odrůd Furmint, Hárslevelu a Muscat Blanc a Petit Grains. Předpokladem je, že nejméně polovina hroznů musí být napadena ušlechtilou hnilobou. Zatímco zdravé hrozny kvasí normálně, z ušlechtilých hroznů Aszú se vyrábí velmi hustý mošt, který se přidává ke kvasícímu po putnách (viz dále). Podle toho, kolik puten se přidá, se pak výsledný tokaj rozlišuje na tří- až šestiputnový ? čím je ho více, tím je víno sladší a ušlechtilejší. Tři Puttonyos na etiketě odpovídají výběru, čtyři výběru z bobulí, šest výběru z cibéb.

Co jsou Puttonyos a Cibéby

Puttonyos znamená počet puten (malá dřevěná nádoba používaná pro sběr), hroznů Aszú, přidaných do 136litrového sudu, jedna putna obsahuje 25 kilogramů. Aszú Eszencia kvasí až 10 let.

Cibéby jsou kuličky hroznů napadené ušlechtilou plísní, která je vysušuje a tím se tyto kuličky stávají sladší a koncentrovanější.

Podávání tokaje

Hodí se k plísňovým sýrům, husím játrům, bílým masům připraveným s ovocem nebo k dezertům, samo však dokáže poskytnout neopakovatelný zážitek, je dobré ho však předtím vychladit na 10 ˚C.

Zajímavosti

  • Tokaj je vůbec první ochranná známka ? toto slovo je chráněno již od 18. století.
  • Oblast Tokaj je od června 2002 zapsán do seznamu Světového dědictví UNESCO.
  • Oblast Tokaj zasahuje i na Slovensko, avšak mezistátní dohoda mezi Slovenskem a Maďarskem nedovoluje Slovákům tokajská vína za Slovenska exportovat. Většinou své cibéby prodávají maďarským producentům, aby se Tokajská vína vyráběla stále přísně střeženou kontrolou.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: