Tequila

Tequila

To, co je pro našince pivo, pro Rusa vodka nebo pro Francouze víno, je pro Mexičana tequila. Národní nápoj, možná spíše národní bohatství. Tequilu znali už Aztékové dávno před příchodem Španělů.

Historie tequily

Podle staré legendy byla prvním objevitelem medové vody z rostliny Maguery žena ? indiánka Mayahuetl z kmene Olmeků. Její manžel, indiánský sedlák Patecatl, potom kvasil tuto medovou vodu pro potěšení bohů, kněží a válečníků. Byl to také on, kdo nápoj nabídl králi indiánských kmenů Montezumovi.

Když se Španělé v roce 1521 dostali na území Mexika, hledali náhradu za brandy, která jim během jejich pobytu došla. Aztécký fermentovaný nápoj z agáve zvaný pulque byl pro ně skvělým objevem. A tak byl na místě dnes zvaném Tequilla ve státě Jalisco poprvé vyroben nový nápoj. V té době ovšem dnešní město neneslo tento název, bylo totiž založeno až v roce 1656 a pojmenované právě po místní pochoutce. Dnes se výroba rozšířila i do států Guanajuato, Michoacán, Tamaulipas a Nayarit, ale její centrum je stále v Jaliscu.

Přes svou popularitu zůstala po dlouhá staletí nápojem pouze místním. K jejímu rozšíření významně přispěla až prohibice v USA a s ní spojené pašování alkoholu do země.

Výroba

Tequila se vyrábí z fermentované a destilované šťávy získávané z ?piňas" z modré agáve. Piňas se rozseknou a jsou zpracovávány párou v obrovských, desetitunových tlakových varných nádobách. Získaná šťáva stéká do velkých ocelových kotlů k fermentaci, což trvá 48?72 hodin. Po dvojitém destilačním procesu, který zabere dva i více týdnů, se objeví tequila. Po destilaci je tequila bezbarvá. Tato bezbarvá "stříbrná" tequila je potom ředěna destilovanou vodou. Pokud se chce získat kvalitnější tequila, pak musí projít procesem stárnutí

v dřevěných sudech po dobu minimálně šesti měsíců. Premium Tequila stárne v dubových whiskových sudech nejdéle. Chuť a jemnost výsledné tequily ovlivňuje právě technika použitá při tomto vyzrávání.

Druhy Tequily

Tequila Blanco je nejjednodušší na výrobu. Obvykle nezraje a když, tak maximálně 60 dnů. Je drsnější chuti. Někdy je také označována Plato, White nebo Silver.

Joven Abocado je nejméně kvalitní tequilou, při výrobě se totiž uměle upravuje. Zlatavé barvy je docíleno pomocí karamelu.

Tequila Reposado má dobu zrání 2 měsíce až 1 rok. Není tak drsná jako stříbrná, ale nemá tak jemnou chuť jako aňejo.

Tequila Aňejo má nejjemnější chuť. Zraje v dubových sudech o objemu maximálně 350 litrů, a to jeden až tři roky (ve výjimečných případech až pět let). Mezi znalci je asi nejoblíbenější.

Zajímavosti

  • Mexičané nedávají do tequily červa. Ten se do alkoholu dává, jedná se o ale o mezcal, nápoj příbuzný tequile. Je totiž také vyráběn z agáve.
  • Mezcal je sice podřadnější pití než tequila, je ale překvapivě dražší. Je to způsobeno rozdílnou ekonomickou regulací mexické vlády.
  • Tequila byla oblíbeným nápojem v komunitě hippies, protože v té době obsahovala velké množství omamné látky zvané mescalin.
  • Existuje kolem 380 druhů agáve, ale Tequila se dělá pouze z jednoho, a to Weberovy modré agáve, která obsahuje nejméně chlorofylu. Díky tomu není tequila hořká.
  • V Evropě všeobecně rozšířený způsob pití tequily, tj. se solí a citrónem, praktikuje pouze u méně kvalitní tequily Blanco.
  • Likérka Ley šokovala svět, když ohlásila, že vyrobí jedinou láhev tequily v ceně jednoho milionu euro! Tento šperk byl pojmenován dle vzhledu lahve ? Tequila Ley.925 Diamond Sterling.

Tequila Sunrise

Suroviny: 1 plátek karamboly, 4 cl tequily, 1 plátek pomeranče, led, 3 cl grenadiny, 1 koktejlová třešinka , 10 cl pomerančového džusu.

Postup: Skleničku typu highball neboli vysoký tumbler naplníme ledem a vyfrapujeme.

Připravíme si plátek z dobře omytého pomeranče a karamboly. Koktejlovou třešeň necháme okapat. Vodu ze skleničky slijeme přes lžíci, na led nalijeme odměřenou tequilu a pomerančový džus a promícháme míchací lžičkou. Přilijeme po skle nebo přes led grenadinu a již nemícháme. Grenadina je těžká a při opatrném nalévání klesne ke dnu a zanechá za sebou přechod barev připomínající východ slunce.

Sklenici ozdobíme naříznutými plátky pomeranče a karamboly, přidáme koktejlovou třešinku a podáváme.

Margarita

Suroviny: 4 cl tequily, 2 cl Triple Sec (silnější Curacao), 2 cl limetková šťáva, sůl.

Postup: Na okraji sklenky vytvoříme vrstvu soli. Ostatní ingredience protřepeme v šejkru s drceným ledem a slijeme do sklenice.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: