Teplé nápoje pro zahřátí

Teplé nápoje pro zahřátí

Pořádná zima je konečně tu a s ní přijdou k chuti i zahřátí tradiční teplé nápoje. Připravili jsme pro vás několik receptů. Dnes jsou to nápoje alkoholické, tak jistě nemusíme upozornit, že jsou určeny pouze pro starší 18 let a že by se to s jejich konzumací nemělo přehánět.

Grog

Grog je klasikou na zahřátí. Pro jistotu připomínáme, že nejde o čaj s rumem, jak se mnozí mylně domnívají.

Suroviny: 2 dl vařící vody, 4 cl rumu, 1 cl rumu, 1 ks plátek citrónu, cukr, silnostěnná sklenice.

Postup: Do zahřáté silnostěnné sklenice nalijeme vařící vodu a dolijeme ji rumem. Sklenici ozdobíme plátkem citrónu. Cukr podáváme zvlášť.

Vinný punč s pomerančovou šťávou

Suroviny pro 4 nápoje: 4 ks pomerančů, 1 ks skořicové tyčinky, 4 ks plátky pomeranče, 2 lžíce medu, 750 ml červeného ovocného vína

Postup: Vymačkáme šťávu ze 4 pomerančů. Šťávu smícháme se 750 ml červeného ovocného vína, 2 lžícemi medu, přidáme 1 skořicovou tyčinku. Ohřejeme, ale nevaříme. Necháme krátce táhnout a rozdělíme do ohnivzdorných sklenic. Zdobíme plátkem pomeranče.

Medovina

O medovině jsme již psali. Můžeme ji ovšem pít i teplou. Obvykle zahřejeme na cca 40 °C. Můžeme i více, ovšem teplota nesmi přesáhnout bod varu. Teplý nápoj také již neředíme vodou. Do sklenky teplé medoviny je možné přidat plátek citronu.

Svařené víno

Suroviny: 100 ml vody, 0,25 l červeného vína, 3 kousky skořice celé, 5 hřebíčků

Postup: Do kastrůlku nalijeme asi 100 ml vody. Dáme do ní celou skořici a hřebíček. Povaříme, aby se uvolnila chuť skořice a hřebíčku. Potom přilijeme červené víno a kastrůlek odstavíme, aby se víno již dále nevařilo.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: