Tempeh

Tempeh

Tempeh je sójový sýr prorostlý bílou plísní. V Indonésii patří mezi tradiční jídlo. Je velmi lehce stravitelný a můžeme ho zařadit do výživy malých dětí i dospělých, nemocných a také u vrcholových sportovců.

Výroba tempehu

Na výrobu tempehu se přišlo tak, že si lidé uchovávali a balili sójové boby do listu podobného našemu lopuchu. Najednou zjistili, že sojové boby jsou prorostlé určitou plísní. Udělali kuličky z uvařených sójových bobů, zamotali je do listu a nechali na nejteplejším místě svého obydlí. To byli prvopočátky výroby.

Později se tempeh dělal tak, že měli speciální přístřešek se slámou, která podporovala proces zrání plísně. Tempeh musí mít při výrobě dostatek vzduchu, což právě sláma umožňuje.

Dnes jsou při jeho přípravě sójové boby hnětením stlačovány na kompaktní a na proteiny bohatou vrstvu ? placku. Právě stlačení a tím koncentrace jinak v bobech rozptýlených látek pak umožňuje jejich fermentaci. V praxi se fermentace odehrává na banánových listech po dobu několika dní, až do "zakouřené" či "oříškové" chutě. Výsledkem je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní.

Obsahové látky

Tempeh je ceněn pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa, zinku. Obsahuje všechny vitaminy řady B, včetně vitaminu B12. Čím víc proroste plísní a povrch je bělejší, tím je v tempehu více B12.

Tempeh v kuchyni

Bílý tempeh se nepoužívá za studena, musí být tepelně upravený. Nemá žádnou výraznou chuť. Vhodná je marináda ze sójové omáčky, strouhaného zázvoru a česneku.

Smažený či uzený tempeh je vhodný pro použití za studena i za tepla. Přidává se do polévek, špaget a hlavních chodů.

Náš tip: Tempeh s rýží a červenou čočkou

Suroviny: 3/4 hrnku rýže, 1/4 hrnku červené čočky, 1 balíček předsmaženého tempehu, 1 lžíce celerové nati (sušená), 1 lžíce sojové omáčky, sůl, olej,

Příprava: Rýži s červenou čočkou důkladně propereme a dáme vařit s hrnkem vody. Osolíme. Během vaření si na kostky nakrájíme tempeh. V pánvi na oleji zpěníme celerovou nať a po chvíli přidáme i tempeh, který trochu osmažíme tak, aby se obě chutě smísily. Směs přimícháme do skoro uvařené rýže s čočkou. Přidáme ještě 1/4 hrnku vody, v níž jsme rozpustily sojovou omáčku. Vše necháme dojít v hrnci pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: