Tarhoňa

Tarhoňa

Chcete-li zpestřit váš jídelníček netradiční přílohou, přinášíme vám dnes tip. Zkuste překvapit strávníky vašich kulinářských dovedností tarhoňou.

Příloha Maďarů

Tarhoňa je vlastně ?těstovinová rýže? z mouky a vajec protlačená kovovým sítem tak, aby vznikly drobné kuličky. K nám se dostala z Maďarska, konkrétněji ze szegedínského kraje. Maďarští kočovníci ji kdysi dovezli do vlasti z Asie. Dodnes se připravuje na Kavkaze, v Mongolsku, v Persii a na Balkáně. Je hodně rozšířená i na Slovensku.

Tarhoňa se po dlouhá léta dělávala se po domácku. Dřívější podoba se od té dnešní trošku liší. Dříve šlo o kuličky o velikosti hrachu, tedy větší než dnes. Její hlavní výhodou bylo, že se v podstatě nekazila. Kočovníci ji tedy mohli mít neustále při ruce. Kočovníci tarhoňu používali jako přílohu k sušenému masu. V segetínské oblastie se dochoval původní recept na její přípravu ? uváděný poměr byl 3?4 velká vejce ke kilogramu mouky.

Co s tarhoňou v kuchyni

Dnes ji můžeme koupit již hotovou v sáčku. Její použití v kuchyni je mnohostranné. Hodí se zejména k masům se šťávou, k dušenému hovězímu šálu, k pečenému zajíci. Lze ji ale konzumovat samostatně, třeba se škvarky či slaninou, případně jen omaštěnou. Můžeme z ní vyrobit polévku se zeleninou i masem, hodí se i do nádivek.

Naše tipy:

Recept na domácí terhoňu

Suroviny: 2 vejce, polohrubá mouka, 2 lžíce vody, 1 lžíce tuku, 1 větší cibule, sůl

Postup: Z vajec, vody a polohrubé mouky připravíme tvrdé nudlové těsto. Nastrouháme je na hrubém struhadle přímo na plech a v troubě usušíme do nažloutlého odstínu. Na tuku osmažíme nadrobno nasekanou cibulku, přisypeme strouhání a pravidelně podléváme vařící vodou. Vodu však nesmíme přidávat ve velkém množství. Dusíme do měkka jako rýži.

Bratislavské rizoto s tarhoňou

Suroviny: 500 gramů tarhoni, 500 gramů telecího plecka, 100 gramů cibule, 100 gramů sýra, 100 gramů sterilovaného hrášku (bez nálevu), tuk, pepř, sůl, nasekaná zelená petrželka

Postup: Na rozpáleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme omyté, usušené a na kostičky nakrájené telecí, sůl, pepř a za občasného míchání (případně dolití horké vody) dusíme do měkka. Na druhé pánvi na rozpáleném tuku za stálého míchání osmahneme tarhoňu do zlatova. Potom zalijeme vařící vodou a za občasného míchání (a dolévání vařící vody) dusíme pod pokličkou do měkka. Udušené telecí, měkkou tarhoňu, sterilovaný hrášek smícháme a v horké troubě ještě chvíli společně dusíme. Hotové bratislavské rizoto na talířích posypeme strouhaným sýrem a zelenou petrželkou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: