Tapas

Tapas

Tapas je název pro španělské chuťovky. Ve španělských restauracích se tradičně podávají různé druhy pikantních slaných drobností na malých talířcích, k tomu patří sklenka vína.

Druhy tapasu

Jako tapas poslouží jakýkoliv druh teplého či studeného pokrmu, musí však být upraven tak, aby se mohl jíst rukama nebo pouze vidličkou. Podávají se nejen večer, ale jsou často k dispozici k zakousnutí po celý den. Tapas mohou být misky s plátky sušené šunky, misky s olivami plněné různými pastami, smažené kalamáry, kousky uzenin, misky se sýrem, klobáskami nebo různě upravenými rybami, mističky s kroketami, masovými kuličkami nebo třeba misky s plody moře.

Tapas bary

Na mnoha místech ve Španělsku dokonce existují specializované tapas bary. Některé bary jsou známé nepřehledným sortimentem a jiné zase třebas pouze jedním druhen tapas, který je jejich specialitou. Někteří se specializují na mořské plody a jiní na tradiční pokrmy dlouze připravované. I ostatní bary mívají v nabídce jednoduché tapas, jako jsou solené mandle, olivy, bramborová omeleta a třeba konzervovaný tuňák. Nejžádanějším tapas je bramborová "tortilla espanola". Může se podávat teplá i studená, nikdy však vychlazená.

Náš tip: Tortilla espanola ? španělská omeleta

Suroviny: Olivový olej, dvě velké brambory nakrájené na kostičky, dvě nadrobno nakrájené středně velké cibule, čtyři vejce, jednu lžičku mleté sladké papriky, mletý pepř a sůl.

Příprava: Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory a cibuli a opékáme, dokud brambory nezměknou. Vejce rozšleháte s pepřem, paprikou a solí, nalijeme na brambory a promícháme. Pečeme zakryté, dokud vejce neztuhnou. Můžeme je dopéct v troubě. Tortillu nakrájíme na porce.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: