Tamarind

Tamarind

Tamarind (Tamarindus indica), který si dnes představíme, je druh ovoce pocházející původně z afrických tropických oblastí. Dnes roste zejména ve východní i západní Indii a v Arábii. Můžeme se setkat i s názvy tamaryšky nebo indické či kyselé datle.

Patří mezi druhy ovoce, které se do střední Evropy v hojnějším množství dostaly až v posledních letech. Kromě potravinových obchodů je k dostání i v lékárnách. V indických a orientálních obchodech můžeme koupit tamarind jako hroudu.

Rostlina

Tamarind je pomalu rostoucí mohutný tropický strom s velkou korunou, listy jsou složeny z dvaceti až čtyřiceti lístků porostlých v mládí jemnými chloupky. Květenství jsou hroznovitá, obsahují deset až patnáct květů a vyrůstají na konci větví.

Plody

Plodem jsou hnědé dužnaté lusky. Jejich délka je několik centimetrů a dva centimetry široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct černých jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Konzumuje se dřeň ? má výraznou nakyslou chuť i příjemné aroma.

Dřeň dozrálého plodu je vhodné spotřebovat co nejdříve. Můžeme z něj vyrobit například osvěžující nápoje, má totiž obsah cukru až 35 %.

Obsažené látky

Tamarind je opravdu bohatý na vlákniny. Dále obsahuje bílkoviny, má vysoký obsah vápníku, fosforu a železa. Nechybí ani vitaminu C. Vzhledem k obsahu kyselin působí mírně projímavě.

Tamarind lze i pěstovat

Tamarind je při pěstování citlivý, zejména na přesné dávkování zálivky a chlad či mrazík, přesto můžeme být úspěšní. Semena sázíme k naklíčení do běžného substrátu a nemusíme je nijak upravovat. Vyklíčí během několika týdnů. Namístě je i trpělivost, neboť rostlina plodí až po cca deseti letech. Tamarind můžeme pěstovat i jako bonsai.

Náš tip: Dál bhat

Suroviny: 3 hrníčky vody, 200 g červené čočky, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžička nakrájené čerstvé zelené čili papričky, půl lžičky semínek černé hořčice, půl lžičky five-spice (směs ze skořice, koriandru, bobkového listu, badyánu a anýzu), tamarind, sůl, cukr, olej, čerstvé lístky koriandru, 500 g rýže.

Postup: Do vařící vody přidáme červenou čočku, vaříme na mírném plameni do změknutí, tj. asi 15 minut a sundáme z plynu. Mezitím dáme vařit rýži. Přidáme nastrouhaný zázvor, čili nakrájené na kolečka, sůl, cukr a tamarind, promícháme a ještě chvilku povaříme.

Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v momentě, kdy semínka začnou vyskakovat z pánvičky, sundáme z plamene a přidáme do směsi s masur dálem. Přidáme five-spice, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela. Podáváme s rýží, posypané najemno nakrájenými lístky koriandru.

Zajímavost

Původní obyvatelé Indie, kde tamarindy rostou, dokážou podle postavení listů předvídat počasí.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: