Tabasco omáčka

Tabasco omáčka

Tabasco je zhuštěná pikantní omáčka vyráběná především z papriky křovité (Capsicum frutescens). Tato paprika se používá jako přísada do nakládané zeleniny, k masu, rybám, mušlím, do polévek, omáček a vaječných a zeleninových jídel.

Paprika má původ ve státě Tabasco ležícím na jihovýchodě Mexika. Dodnes se pěstuje v některých částech Luisiany, kde se z ní již od roku 1868 vyrábí omáčka. Slovo tabasco v překladu znamená "zvlhčená půda" nebo "břečka".

Výroba tabasca

Dřívější postup

Nasbírané papričky byly nejdříve tříděny, drceny a smíchány s místní vytěženou solí. Tak vznikla břečka, která byla ponechána v klidu v kameninových nádobách a v dřevěných sudech po dobu 30 dní. Poté se přidal francouzský bílý vinný ocet a opět byla ponechána zrát po dobu dalších 30 dní, za občasného ručního promíchání. Hotová omáčka byla filtrována a stáčena do typických lahví, zazátkována a zátky byly zality voskem.

Současný postup

Výroba se dnes téměř neliší. Doba zrání břečky je dnes však podstatně delší, trvá až 3 roky a probíhá v dubových světlých sudech.

Tabasco v kuchyni

Omáčku tabasco můžeme přidávat do velkého počtu jídel. Je neodmyslitelnou součástí populárního koktejlu Bloody Mary.

Náš tip: Omeleta

Suroviny: 4 vejce, 2 lžíce smetany, jedno rajče, jedna malá cibule, pár kapek tabasca, sůl a pepř, tuk na smažení.

Postup: Větší pánev lehce pomažeme tukem. Vejce rozšleháme se smetanou a tabascem a vlijeme na horký tuk. Necháme usadit 20?30 vteřin. Na jednu polovinu omelety poskládáme rajče a cibuli nakrájené na tenká kolečka. Plochou obracečkou nahrneme polovinu prázdné omelety přes část s rajčetem a cibulí. Necháme chvíli zapéci a obrátíme, aby se upekla i vrchní strana. Nakonec osolíme a opepříme a hned podáváme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: