Svět jemných bublinek

Svět jemných bublinek

Blíží se příchod Nového roku a s ním přípravy na oslavu, při které nesmí chybět přípitek, a to ve většině případech šampaňským.

Pravé šampaňské

Avšak ne vždy to, co se vydává za šampaňské, skutečně šampaňským je. I když se s oblibou vše, co je z vína a má bublinky, nazývá šampaňským - zní to vznešeněji, luxusněji - má svá přísná pravidla už samotné názvosloví. Šampaňské je jen jedno: pochází z oblasti Champagne ve Francii, má svou přesnou metodu výroby a vyrábí se jedině mícháním odrůd Chardonay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Poslední dvě odrůdy mají tmavé hrozny, ale dávají světlou šťávu, což dnes umožňuje moderní způsob lisování. Dříve byly tmavé hrozny doslova ždímány velmi dlouhou dobu a díky tomu získaná šťáva nebyla zcela světlá. Proto také první šampaňská byla růžová.

Trocha historie

Šampaňská vína a některé sekty se vyrábějí tzv. šampaňskou metodou (Champenoise). Vznik této metody se datuje až do 17. století a za jejího autora či objevitele je pokládán mnich Dom Pérignon (1639-1715). Jeho jméno nese i jedna značka šampaňského. Samotné pěstování vína v oblasti Champagne se datuje ještě mnohem dále, vinnou révu zde pěstovali již staří Římané.

Jak vzniká šumivé víno

Metoda spočívá ve smísení vína, jeho kvašení v lahvích, během kterého vzniká alkohol a CO2, později se víno setřásá a dochází k "odstřelení" vzniklých kalů. Poté je láhev doplněna expedičním likérem (z vína, cukru a destilátu) nebo stejného sektu (u hodně suchého vína). Na závěr jsou lahve zátkovány korkem, opatřeny drátěným košíčkem (agrafou) a expedovány či uloženy do sklepů.

U šumivých vín se setkáváme s jiným označením obsahu cukru než u klasických vín. Běžně se používají označení extra dry, brut, demi-sec, sec (od suchých po sladká).


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: