Švestka

Švestka

Švestky jsou peckovice s modrou ojíněnou slupkou a v české kuchyni patří k oblíbenému ovoci. Švestky očišťují organismus stejně jako jiné ovoce.

Obsahové látky

Čerstvé švestky

Čerstvé švestky obsahují asi 6 % cukru. Obsah vitamínu C v nich není nijak významný, ale jsou bohaté na vitamíny A i B. Dalším důležitým vitamínem zastoupeným ve švestkách je vitamín E. Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a menší množství síry a zinku.

Sušené švestky

Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která zvyšuje pocit sytosti.

Čím prospívá

  • Švestky mají silně projímavý účinek. Při zácpě se doporučují čerstvé plody, šťáva nebo kompot.
  • Upravují krevní tlak.
  • Posilují nervy.
  • Zlepšují paměť.
  • Pozitivně ovlivňují látkovou výměnu.

Švestky v kuchyni

Švestky se sklízejí pro kuchyňskou úpravu těsně před dozráním a vydrží čerstvé i několik dní. Jejich chuť ale není tak výrazná, jako chuť plně vyzrálých plodů.

Švestky jsou vynikající jak k přímé konzumaci, tak zpracované na marmelády, povidla, kompoty, křížaly. Muži je milují především kvůli výrobě domácí slivovice.

Díky vysokému obsahu cukru a pektinu se dá švestka zpracovat tak, že nám vydrží po mnoho měsíců, kvalitní povidla někdy i mnoho let.

Švestky ve vlastní šťávě

Suroviny: Zralé, pevné švestky.

Příprava: Zralé švestky opláchneme, rozpůlíme, pecku vyjmeme a skládáme do sklenice. Upevníme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 °C. Takto zavařené švestky jsou vhodné na plnění knedlíků, na koláče, buchty i jako kompot pro diabetiky.

Švestkový kompot

Suroviny: Zralé, pevné švestky, na 1 litr nálevu asi 300 g pískového cukru.

Příprava: Švestky omyjeme, odstopkujeme a ponoříme na chvíli do vroucí vody (nejlépe ve spařovacím košíčku nebo cedníku). Jakmile začnou švestky u stopky praskat, vyjímáme je, ostrým nožem sloupneme, naplníme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a sterilujeme 20 minut při 85 °C. Pro zjemnění chuti můžeme přidat do každé sklenice před uzavřením lžičku rumu nebo kousek skořice a hřebíček.

Švestková povidla

Suroviny: 5 kg švestek, 1 kg cukru krystal, 1/8 l octa, několik lžic rumu, může se přidat i mletá skořice, hřebíček nebo badyán.

Příprava: Švestky vypeckujeme, umeleme, smícháme s cukrem a octem a necháme stát 24 hodin. Druhý den dáme vše vařit, minimálně 2 hodiny ? záleží na požadované hustotě. Ke konci varu můžeme přidat koření. Horká povidla naplníme do sklenic a necháme vychladnout, až se navrchu vytvoří škraloup. Přelijeme lžící rumu a zavíčkujeme.

Sušené švestky

Švestka se také s oblibou suší, a to tak, že se postupně asi po 8 až 12 hodinách zvyšuje teplota od 45 °C přes 60 °C až po 80 °C na dosušení do konzistence měkké gumy nebo žvýkačky.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: