Sušíme ovoce

Sušíme ovoce

Sušené ovoce je vynikající náhradou sladkostí. Proto si povíme jak správně ovoce sušit, a tak si připravit zdravé mlsání pro zimní večery.

Jaké ovoce k sušení vybíráme

Sušíme hlavně švestky, meruňky, broskve, banány, višně, jablka, hrušky, třešně, borůvky, bezinky, šípky a také jahody. Na sušení vybíráme ovoce zcela zralé, které má nejvyšší obsah cukru, má být však pevné a nikoliv příliš měkké. Plody nesmějí být plesnivé či nahnilé.

Příprava ovoce

Před samotným sušením ovoce přebereme a odstraníme všechny nakažené plody. Potom ovoce řádně omyjeme (kromě borůvek, ty pouze přebereme). Před samotným sušením dále ovoce zbavíme nejedlých částí (jádřinec, pecky, stopky). Některé druhy můžeme i oloupat. Pokud chceme zabránit přirozenému zhnědnutí ovoce, plátky krátce namočíme do citrónové šťávy (na 100 ml vody 1 lžíce citrónové šťávy) a necháme okapat.

Kde sušíme

V troubě

Začínáme vždy sušit při velmi nízké teplotě, asi 20 °C. V polovině sušení teplotu zvýšíme na 50 až 70 °C, ale v závěru opět dosoušíme při nízké teplotě. Horko nad 85 °C ničí vůni a barvu ovoce i obsah vitaminů. Troubu při sušení nepatrně otevřeme, aby pára z ovoce mohla unikat ven. Méně vhodné je sušení na plechu, neboť pod surovinami neproudí vzduch, doba sušení se prodlužuje a plody mohou černat. Pokud na plechu sušíme, tak ovoce klademe na papír na pečení a ovoce pravidelně obracíme.

Venku

Venku sušíme ve stínu za teplého a slunného počasí v bezprašném prostředí. Na noc plody přeneseme do suché místnosti, aby se jejich povrch neorosil.

Můžeme zkombinovat sušení na slunci se sušením v troubě ? plody venku předsušíme a pak je dosušíme v troubě.

V sušičce

Pokud sušíme pravidelně větší množství ovoce, vyplatí se pořídit si domácí sušičku. V sušičce lze sušit také drobné ovoce (červený a černý rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody), které rozmixujeme, ve slabší vrstvě rozestřeme na síta a usušíme. Vzniknou chutné ovocné placky. Méně sladké ovoce můžeme rozmixovat s trochou medu.

Jak vypadá správně usušené ovoce

Správně sušené ovoce je pružné, ale při zmáčknutí nevypouští šťávu. Nesmí být přesušené, ztvrdlé nebo spálené. Loupané plody mají být podle materiálu běložluté nebo bílé, v celých švestkách se má pecka volně pohybovat.

Uskladnění sušeného ovoce

Sušené ovoce je při uskladnění ohroženo vlhkostí ? jakmile zvlhne, zplesniví. Proto ovoce uchováváme v suchých, dobře větratelných místnostech, nejlépe s teplotou do 15 °C. Ovoce dáváme do vzduchotěsných uzavřených sklenic, dóz, případně do plátěných sáčků. Ovoce lze takto uchovávat 1?2 roky.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: